Επίσκεψη στα “ορυχεία” του Bitcoin

Τον περασμένο Οκτώβριο, το περιοδικό Motherboard απέκτησε πρόσβαση σε ένα τεράστιο, κρυφό “ορυχείο” Bitcoin που στεγάζεται σε ένα εγκαταλελειμμένο εργοστάσιο στην επαρχία Liaoning στη βορειοανατολική Κίνα.

Το “ορυχείο” είναι ένα κομμάτι της υποδομής που κρατάει το αποκεντρωμένο δίκτυο του ψηφιακού νομίσματος οργανωμένο και λειτουργικό, ενώ οι φορείς που το εκμεταλλεύονται επωφελούνται αδρά.

Με την έννοια “εξόρυξη” περιγράφεται η διαδικασία που γίνεται στα αυτοματοποιημένα υπολογιστικά συστήματα, που αποκρυπτογραφούν και διασταυρώνουν όλες τις συναλλαγές του δικτύου Bitcoin.

Συγκεκριμένα, όταν πραγματοποιείται μια συναλλαγή με Bitcoin, οι λεπτομέρειες της (αριθμοί λογαριασμών και ποσά) καταγράφονται και από τις δύο πλευρές της συναλλαγής στο κατάστιχο γνωστό ως “blockchain” που ακολούθως κρυπτογραφείται.

Για την αποφυγή της απάτης, τα κατάστιχα και των δύο πλευρών διασταυρώνονται σε ένα τρίτο υπολογιστή που επιλέγεται τυχαία από το δίκτυο. Αυτή η διαδικασία της αποκρυπτογράφησης και της διασταύρωσης απαιτεί υπολογιστική ισχύ, που όποιος την προσφέρει στο δίκτυο ανταμείβεται με ένα ποσό σε Bitcoin.

Η περιπλοκότητα της αποκρυπτογράφησης κυμαίνεται ανάλογα με τον όγκο της κίνησης στο δίκτυο που εξαρτάται από την συχνότητα των συναλλαγών που πραγματοποιούνται.

Επειδή ο συνολικός αριθμός των Bitcoin που θα δημιουργηθούν μέχρι το έτος 2110 είναι περιορισμένος από τον ίδιο τον αλγόριθμο που διέπει το σύστημα, το ποσό ανταμοιβής για την ίδια περιπλοκότητα “εξόρυξης” πέφτει στο μισό περίπου κάθε 4 χρόνια.

Το “ορυχείο” που επισκέφθηκαν, είναι μόνο μία από τις έξι τοποθεσίες που ανήκουν σε μία μυστική ομάδα τεσσάρων ανθρώπων, μέρος μιας κολοσσιαίας εξορυκτικής δραστηριότητας οπου σωρευτικά δημιουργούνται 4050 bitcoins ανά μήνα, κάτι που ισοδυναμεί με ακαθάριστα έσοδα 1.500.000 δολαρίων.

Με άλλα λόγια, αν έχετε προβεί σε κάποια συναλλαγή με Bitcoin πρόσφατα, πιθανότατα έχουν δημιουργηθεί εκεί.

Τα έξι “ορυχεία” του ομίλου, παρά την δυστοπική εμφάνισή τους, περιλαμβάνουν υπολογιστική δύναμη οκτώ petahash ανά δευτερόλεπτο, που σε ισχύ αντιπροσωπεύουν το 3% του συνόλου του δικτύου Bitcoin.

Περιέργως, οι εργαζόμενοι του “ορυχείου” στην πραγματικότητα ζουν μέσα στην ίδια εγκατάσταση και επιστρέφουν στο σπίτι τους μόλις τέσσερις ή πέντε ημέρες το μήνα.

Κατά τους θερινούς μήνες, οι θερμοκρασίες στο εσωτερικό φτάνουν στους 40 βαθμούς και ένα εκκωφαντικό βουητό προκαλεί ζαλάδα, λόγω των δεκάδων βιομηχανικών ανεμιστήρων που διατηρούν μια σταθερή θερμοκρασία στους 3000 υπολογιστές ειδικά κατασκευασμένους για εξόρυξη bitcoins.

Η πρόσβασή στο ορυχείο χορηγήθηκε υπό την αυστηρή προϋπόθεση ότι δεν θα αποκαλυφθούν οι λεπτομέρειες του υλισμικού των υπολογιστών, ούτε από που προμηθεύονται.

Θα πρέπει να σημειωθεί επίσης ότι μερικοί μήνες είναι σχεδόν μια ολόκληρη ζωή στον κόσμο του Bitcoin και κατά συνέπεια, η τιμή και η δυσκολία εξόρυξης, όπως ήταν αναμενόμενο διακυμάνθηκε πολύ κατά τους μήνες μετά την επίσκεψη.

Για τον κόσμο του Bitcoin, το 2014 ήταν μία άγρια χρονιά: είδε μια έντονη άνοδο στη γενική αποδοχή του Bitcoin από τους ομίλους της Microsoft και της Dell, ενώ μόλις πριν μερικούς μήνες εκδόθηκε η πρώτη άδεια για ανταλλακτήριο Bitcoin στις ΗΠΑ, ένα τεράστιο ορόσημο για το κρυπτονόμισμα με έξι έτη ζωής.

Όμως, παρά την δήθεν αποκάλυψη του δημιουργού του Bitcoin, οι πραγματικοί δημιουργοί του είναι οι άνθρωποι που λειτουργούν τα ορυχεία.

Δείτε παρακάτω το βίντεο: