Ευρώ ή τσιγκάκια με bitcoin;…

Ας προσπαθήσουμε να δούμε τα ερωτήματα που κλήθηκε να απαντήσει ο πολίτης σ` αυτή την αναμέτρηση.

Το επίσημο ερώτημα του δημοψηφίσματος ήταν εάν εγκρίνονται η όχι τα προτεινόμενα από το eurogroup οικονομικά μέτρα.

-Η αλήθεια είναι ότι ο κόσμος την πιστώνει με χρόνο την κυβέρνηση, επειδή δεν πείθεται από την αντιπολίτευση και όχι γιατί έχει καλύτερες προτάσεις η προθέσεις.

Το ανεπίσημο, ή μάλλον το πραγματικό ερώτημα που η κυβέρνηση απέφυγε να θέσει, ήταν αυτό που έβαλε για λογαριασμό της το eurogroup την επομένη της εξαγγελίας του δημοψηφίσματος. Αν συμφωνούν ή όχι οι πολίτες να πειθαρχούν στις αποφάσεις του.

Για το ερώτημα που ετέθη στον πολίτη από τον συσχετισμό που συνθέτει αυτή τη στιγμή το eurogroup, η απάντηση εδόθη.

Οι μισοί και περισσότεροι από τους πολίτες δεν δέχονται, αρνούνται έστω και με τίμημα το ευρώ και με τίμημα την ΕΕ.

Ακόμη και η ψήφος στο ΝΑΙ δεν είχε το νόημα λευκής επιταγής σε νέα μέτρα, αλλά περισσότερο συνδυάστηκε με αίσθημα επιφυλακτικότητας.

Επιφυλακτικότητας κυρίως απέναντι σε μια κυβέρνηση με σκόπιμα ακαθόριστες προθέσεις και σε συνδυασμό με την ελπίδα ότι θα αλλάξουν οι συσχετισμοί απόψεων και στην Ευρώπη αλλά και στο εσωτερικό της κυβέρνησης.

Είναι πασιφανές, ότι οι πολίτες θεωρούν ότι από την πλευρά τους έκαναν όλες εκείνες τις οικονομικές υποχωρήσεις που απαιτούνταν για να παραμείνει η χώρα εντός του ευρώ και ίσως και της ΕΕ (θα κριθεί).

Είναι πασιφανές ότι οι ηγετικές ομάδες των κόμματων που στήριζαν το ΝΑΙ, “τραυματισμένες” από την αποδοχή των μνημονίων, δεν έπεισαν τον κόσμο ότι μπορούν να τον εκπροσωπήσουν επάξια στις επικείμενες σκληρές διαπραγματεύσεις με τους δανειστές.

Είναι πασιφανές ότι ο κόσμος ενοχλήθηκε και αποδοκίμασε με το όχι του την ενεργό συμμετοχή της χαμαιλεόντιας διαπλοκής στην καμπάνια υπέρ της Ευρώπης.

Τι μέλει γενέσθαι; Θα έχουμε μια κυβέρνηση που σε όλους τους τόνους θα αναγγέλλει ότι η πολιτική της ποσοτικά έχει την λαϊκή αποδοχή που εκφράζεται αριθμητικά με το όχι.

Αυτό δεν είναι η αλήθεια.

Η αλήθεια είναι ότι ο κόσμος την πιστώνει με χρόνο την κυβέρνηση, επειδή δεν πείθεται από την αντιπολίτευση και όχι γιατί έχει καλύτερες προτάσεις η προθέσεις.

Όσον αφορά τις προτάσεις, η κυβέρνηση δεν έχει, γιατί διαφορετικά θα τις είχε βάλει για έγκριση στο δημοψήφισμα απέναντι στις προτάσεις του eurogroup.

Όσον αφορά τις προθέσεις μέσα στο κυβερνητικό στρατόπεδο, δεν τις ξέρουν ούτε οι ίδιοι.

Άλλες π.χ. οι προθέσεις της κ Βαλαβάνη – άλλες του κ Βαρουφάκη.

Άλλος ο τέταρτος δρόμος στον σοσιαλισμό – άλλο το bitcoin.

Άλλος ο Στάθης – άλλος ο Κατρούγκαλος.

Άλλο μαζί με τους εργαζόμενους – άλλο ταχτοποιώ γνωστούς και φίλους.

Άλλο το ευρώ – άλλο τα τσιγκάκια.

Άλλο τα τσιγκάκια – άλλο το bitcoin.

Υ.Γ.: Ας ελπίσουμε ότι δεν αγωνιστήκατε για το τελευταίο, “σύντροφοι”, αναχωρώντας από το ευρώ και την ΕΕ.