Με εμάς ή με τους άλλους; Με τους άλλους ή με εμάς;

Κάποτε σ` αυτή τη χώρα αλληλοσκοτωθήκαμε σε έναν ήδη μοιρασμένο κόσμο για να εξυπηρετηθεί ο παγκόσμιος οικονομικός και πολιτικός ανταγωνισμός ανάμεσα στη Σοβιετική Ένωση και στις ΗΠΑ.

Η χώρα μας έγινε ρημαδιό, τρόμος, φτώχεια, μετανάστευση.

Όλη η υπόλοιπη Ευρώπη ανοικοδομούσε και εμείς καταστρέφαμε καθ` υπόδειξη κάποιων, άθελά μας την πατρίδα μας.

Αλλά είχαμε την τύχη και τότε να απασχολούμε τον παγκόσμιο τύπο συνεχώς για τρία -τέσσερα χρόνια και ταυτόχρονα να δημιουργήσουμε ένα πολύ πλούσιο πάνθεον από νεκρούς εικοσάχρονους ήρωες.

-Είναι κάλπικο δίλημμα επειδή οι λόγοι που οδήγησαν στην απόφαση για “δημοψήφισμα” είναι μόνο κομματικά και κυρίως οικονομικά συμφέροντα.

Δεν υπήρχε εκείνη την εποχή η τεχνολογική δυνατότητα να μετριέται σε χρηματιστηριακά ταμπλό η δυστυχία μας και ούτε να γνωστοποιούνται αυτόματα στις χρηματαγορές μέσω του Bloomberg ή του Reuters οι οικονομικές συνέπειες της σύγκρουσης, που και αυτήν τότε δημιούργησαν κάλπικα διλήμματα.

Με εμάς ή με τους άλλους; Με τους άλλους ή με εμάς;

Είναι κάλπικο δίλημμα επειδή οι λόγοι που οδήγησαν στην απόφαση για “δημοψήφισμα” είναι μόνο κομματικά και κυρίως οικονομικά συμφέροντα.

Αλλιώς πως να εξηγηθεί το γεγονός ότι αφού είχε ξεκαθαρίσει η κυβέρνηση δια του υπουργού οικονομικών της και στο λαό και στο eurogroup, ότι το υποτιθέμενο χρέος είναι νόμιμο και ότι ο σκοπός της διαπραγμάτευσης είναι ο από κοινού αποδεκτός τρόπος για να γίνει απλά βιώσιμο;

Η Ελλάδα έχει λαμβάνειν 1,9 δισ. ευρώ από τα κέρδη της ΕΚΤ το 2014. Και ταυτόχρονα χρωστάμε 1,3 δισ. ευρώ στο ΔΝΤ. Η πρότασή μας είναι να δοθούν κατευθείαν αυτά τα χρήματα στο ΔΝΤ.” Γ. Βαρουφακης, 27/06/2015

Να πληρώσουν διαπραγματεύονταν, ανακατεύοντας βέβαια στην κουβέντα και κάτι σάλτσες για ανάπτυξη.

Ακόμη και τώρα, αυτό που δηλώνει η κυβέρνηση διανθισμένη με λεκτικούς ηρωισμούς είναι ότι αν της κάνουν το χατίρι υπογράφει.

Αυτό που τελικά ζητούν οι διαπραγματευτές μας, είναι να δεχτεί το eurogroup τις θέσεις τους ώστε στην επιστροφή να πουν στο λαό του “μου πέρασε” και ας είναι τα νέα μέτρα που φέρνω το ίδιο επαχθή.

“Ελπίζουμε ότι στο μεταξύ θα υπάρξει συμφωνία. Αν υπάρξει συμφωνία, άποψή μας είναι, να πούμε στον ελληνικό λαό την Κυριακή να ψηφίσει “ναι””  Γ. Βαρουφακης, 27/06/2015

Αυτή είναι πάνω κάτω η κομματική διάσταση των διαπραγματεύσεων.

Το μεγάλο θέμα όμως είναι τι προέκυψε από την οικονομική τους πλευρά.

Διαψεύστηκε η ελπίδα όσων από τους διεθνείς οίκους αντισταθμιστικών κεφαλαίων (Hedge Fund), επένδυσαν –στοιχημάτισαν– στην διεθνή χρηματαγορά στην πτώση της τιμής του ευρώ, αναμένοντας κέρδη από την αιφνιδιαστική καταγγελία των διαπραγματεύσεων με την ταυτόχρονη προκήρυξη δημοψηφίσματος.

Το ευρώ σήμερα απορρόφησε εύκολα τους “πολύ-αναμενόμενους” κραδασμούς.

Το μόνο που έμεινε στους κερδοσκόπους όπως τότε με τα CDO είναι η θλιβερή αμυδρή ελπίδα της επιστροφής στη δραχμή.