Ούτε συμφωνία – ούτε ρήξη

Για να υπογράψει ο κ Βαρουφάκης κάτι διαφορετικό από το modest proposal που ο ίδιος πρότεινε πρέπει πρώτα να παγώσει η Κόλαση. Δεν έχουν τίποτε να χάσουν. Το τί γίνεται εν τω μεταξύ στο οικονομικό και κοινωνικό γίγνεσθαι της Ελλάδας,τους αφήνει αδιάφορους. Νούμερα,δείκτες και λοιπά τεχνικά ζητήματα απλά δεν υπάρχουν. «Ο Λαός είναι μαζί μας» με την ιδιοκτησιακή , μεταφυσική έννοια που έδινε στην λέξη λαός η παλιά αριστερά.

Δεν είναι εθνικό το ζήτημα γι’αυτούς,άλλωστε απεχθάνονται τέτοιες έννοιες. Τώρα μιλάει η λαική εξουσία… Στην Αγία Παρασκευή πήγαν όλοι καμαρωτοί καμαρωτοί, σαν σταρ του σινεμά. Έτσι έπρεπε να γίνει, για να πουλήσουν “ιδεολογία”, “νέο ξεκίνημα”, ψευδαίσθηση “αλλαγής”. Στο εσωτερικό έχουν το κοινό τους, που το ταΐζουν με τις κατάλληλες δόσεις προπαγάνδας, κεντρίζουν τις “αριστερές” ευαισθησίες του και υποθάλπουν τις ιδεοληψίες του.

-Ούτε “διαπραγμάτευση”, ούτε ρήξη, ούτε συμφωνία, ούτε εκλογές. Πολύ απλά μια μέρα θα έλθει η κατάρρευση…

Δρόμος σίγουρος και δοκιμασμένος. Όσο για τη διαπραγμάτευση, “έχει ο Θεός”… Βρισκόμαστε στο απόλυτο κενό και στο χάος. Τα όσα ακατάληπτα λένε το Μαξίμου είναι για γέλια και για κλάματα. Παραφιλολογία για κάλπες εθνικών εκλογών … Ο κ Τσίπρας πήρε ψήφο ανοχής στην Κ.Ε. 95-75, επί συνόλου 200 μελών. Δηλαδή 105 αρνήθηκαν να τον στηρίξουν. Και αν κουνούσε το δαχτυλάκι του ο Λαφαζάνης, οι 75 ίσως να ήταν αρκετά περισσότεροι. Τώρα θα πάει στην Κ.Ε. και θα πει “να κάνουμε εκλογές για να δεχθούμε το ‘συμβιβαστικό’ σχέδιο Γιούνκερ”; Τώρα που η Ευρώπη πείσθηκε ότι δεν μπορεί πια να κάνει εκλογές μέσα στον Ιούνιο (αυτό τους ενδιέφερε), άρχισαν τα όργανα. Το blame game είναι καλό, αλλά ο Αλέξης δεν έχει ούτε το μαχαίρι, ούτε το πεπόνι. Η Ευρώπη δίνει τώρα μερικά δις ευρώ παραπάνω στην ΤτΕ μέσω του ELA, τα οποία δεν σημαίνουν και κάτι ιδιαίτερο – τι 70 τι 80 τι 90, ίδια τάξη μεγέθους είναι η έκθεση της Ευρώπης μέσω ELA. Έτσι, μπορεί να τον κρατάει “ζωντανό” χωρίς να φαίνεται ότι θα φταίει η ίδια για την όποια κατάσταση. Ταυτόχρονα, επιχειρεί να του αποσπάσει όσο γίνεται περισσότερες λεκτικές παραχωρήσεις, ώστε να τον δεσμεύσει στο εκλογικό του ακροατήριο.

Τέλος Ιουνίου όμως, πρέπει να πληρωθεί το ΔΝΤ. Θά πληρωθεί; Επίσης, εκτός αυτών, ενδέχεται να λείπουν κάποια εκατομμύρια για μισθούς και συντάξεις, όπως πληροφορούμαστε από τα οικονομικά ρεπορτάζ. Άρα, διπλό το χτύπημα. Ποιος θα φταίει πάλι; Η Ευρώπη; Ο Σαμαράς; Ο Βενιζέλος; Ασφαλώς και θα προσπαθήσει να το φορτώσει αλλού, όμως αυτό ΔΕΝ θα φορτώνεται αλλού. Και τότε εύκολα θα μπορούν να επιβληθούν και τα περίφημα capital controls και ο,τιδήποτε άλλο. Εν τω μεταξύ, υπάρχει και κάτι άλλο. Με τόσα ευρώ που έχουν “σηκωθεί” και κυκλοφορούν πια σε μετρητά, ακόμη και σε δραχμή να πάει τυπικώς η Ελλάδα, το ευρώ θα είναι με πολύ μεγάλη ευχέρεια το παράλληλο νόμισμα της χώρας. Δεν τα στέλνουν στο βρόντο; Θα είμαστε ένα είδος Μαυροβουνίου, αν όχι Κοσυφοπεδίου – αλήθεια, γνωρίζατε ότι το “ανεξάρτητο” Κοσυφοπέδιο έχει για νόμισμά του το… ευρώ;; Αν αμφιβάλλετε, κοιτάξτε και την Wikipedia στο λήμμα Kosovo… Πώς γίνεται αυτό, χωρίς να είναι κράτος της ευρωζώνης; Μα από τα πολλά ευρώ που κυκλοφορούν σε μετρητά! O κ.Τσίπρας δεν θα μπορέσει να κάνει απολύτως τίποτε. Ούτε “διαπραγμάτευση”, ούτε ρήξη, ούτε συμφωνία, ούτε εκλογές. Πολύ απλά μια μέρα θα έλθει η κατάρρευση…