Τα πρόβατα έφαγαν τον λύκο

Ήταν 13 Ιουνίου του 2014 όταν η Εθνική γνώριζε την ήττα με 3-0 από την Κολομβία στην πρεμιέρα της στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Βραζιλίας. Ένα χρόνο παρά μια μέρα, η Εθνική έχασε και πάλι, αυτή τη φορά όμως όχι από την Κολομβία του Χάμες Ροντρίγκεζ και των υπολοίπων επαγγελματιών αστέρων, άλλα από τους ερασιτέχνες των Νήσων Φερόε (σ.σ. σημαίνει τα νησιά των προβάτων, καθώς ο επίσημος πληθυσμός είναι 48.724 κάτοικοι και περίπου 70.000 «ζωντανά») και βλέπει πολύ μακριά το τρένο της πρόκρισης για το Euro 2016 μετά από δέκα χρόνια συνεχής παρουσίας της σε μεγάλες διοργανώσεις.

-Νικητές οι παίκτες που δουλεύουν ως ταχυδρόμοι, μάγειρες, δικηγόροι, δάσκαλοι, με πραγματική καθημερινότητα.

Όμως δεν είναι τόσο η δεύτερη συνεχόμενη νίκη των Φερόε κόντρα στους διεθνείς μας όσο το πλήγμα που δέχονται όταν χάνουν κατά κράτος από παίκτες που δεν έχουν ούτε τα παχυλά τους συμβόλαια, ούτε τα ακριβά τους αμάξια. Και το βασικό χωρίς το τουπέ που κρύβουν ανάμεσα στα τατουάζ στα τζελομένα μαλλιά, στις διακοπές στην Μύκονο και στα trophy girlfriends.

Από παίκτες που δουλεύουν ως ταχυδρόμοι, μάγειρες, δικηγόροι, δάσκαλοι, με πραγματική καθημερινότητα. Που δεν έχουν το… τόπι για να βγάλουν λεφτά και παντεσπάνι, παίζουν μπάλα μόνο για την χαρά του αθλήματος, έχοντας φυσική κατάσταση χωρίς τεχνητά και άλλα γνωστά αθέμιτα μέσα.

Είναι η νίκη του ερασιτεχνισμού έναντι στον “επαγγελματισμό”, αν βέβαια μπορούμε να το πούμε αυτό σε μία χωρά που το επαγγελματικό της ποδόσφαιρο νοσεί. Θυμηθείτε τις υποθέσεις των στημένων με εγκληματική οργάνωση κατά το κατηγορητήριο και τις αμέτρητες δικογραφίες που εμπλέκουν «ευυπόληπτους παράγοντες» της ποδοσφαιρικής μας κοινωνίας.

Κάποτε λέγαμε ότι η Εθνική είναι το καθαρό κομμάτι του ποδοσφαίρου μας. Τώρα δεν είναι τίποτα άλλο παρά ο καθρέφτης, και η εικόνα που μπορεί κανείς να δει σε αυτόν είναι αποκαρδιωτική.

Ειρήσθω εν παρόδω το μόνο καλό είναι το μεγαλείο της Εθνικής μας που έδωσε ανείπωτη χαρά στους κατοίκους της μικρής νησιωτικής χωράς, οι οποίοι, όπως εξομολογήθηκε ο πρόξενος της χώρας μας στο Τόρσχαβν σε ελληνικό μέσο ενημέρωσης, μετά τη νίκη της ομάδας τους τον περασμένο Νοέμβριο στο Φάληρο, δεν μπορούσαν να συγκεντρωθούν στην δουλειά τους.

No1 άθλημα Η κωπηλασία με παραδοσιακές βάρκες

Τα Νήσια Φερόε είναι μια χώρα που αριθμεί κάτι λιγότερο από 50.000 κατοίκους, Ένα σύμπλεγμα 17 κατοικήσιμων νησιών στον βόρειο Ατλαντικό Ωκεανό ανάμεσα στη Σκωτία, τη Νορβηγία και την Ισλανδία με επίκεντρο το Τόρσχαβν. Το διασημότερο άθλημα είναι η κωπηλασία με παραδοσιακές βάρκες (!) και έπεται το ποδόσφαιρο, το χάντμπολ και το βόλεϊ.

Από τους 49.483 κατοίκους, το 91,7% έχουν γεννηθεί στα νησιά, ενώ την δεύτερη μεγαλύτερη πληθυσμιακή ομάδα αποτελούν οι Δανοί με 5,8%. Τέλος υπάρχουν μικρές μειονότητες κατοίκων με καταγωγή από την Γροιλανδία, την Ισλανδία και την Νορβηγία. Τα μοναδικά σώματα ασφαλείας στο νησί είναι η μικρή τοπική αστυνομική δύναμη και η ακτοφυλακή. Οι κάτοικοι μιλούν την τοπική διάλεκτο, αλλά και τα δανέζικα και λιγότερο τα ισλανδικά. Στο θρήσκευμα είναι προτεστάντες.

Γράφει ο Βασίλης Ποντικός