Το τρενάκι του τρόμου έχουν βαλθεί να παίξουν πολλά ΜΜΕ. Όσο περνάνε οι μέρες και το δημοψήφισμα έρχεται πιο κοντά , τόσο το σκηνικό του πανικού που καλλιεργούν με τις ατελείωτες ουρές στα ATM και τα Σούπερ Μάρκετ με τις κλειστές τράπεζες, παίζει πολύ καλά τον ρόλο του και έχει κάνει έναν κόσμο τρομοκρατηθεί.

Βλέπεις δεν είναι λίγο να σου λένε ότι σήμερα είμαστε αύριο δεν είμαστε, ότι θα γίνουμε Ζάμπια, Ουγκάντα και άλλοι μαγευτικοί προορισμοί  της Αφρικής. Σε ένα κόσμο πιάνει και καλλιεργεί το κλίμα ή ψηφίζουμε ναι ή την κάτσαμε την βάρκα.

Στο παιχνίδι έχουν μπει και “οικονομολόγοι” οι οποίοι παίζουν πολύ καλά τον ρόλο τους, με την επίκληση στην αυθεντία που κάνουν, ενώ οδηγούν και έναν κόσμο να σκέφτεται “αφού το λέει και αυτός που είναι σπουδαγμένος και ξέρει το αντικείμενο πάμε για συντριβή “αν την κάνουμε””.

Από την άλλη πάλι, όχι ότι η πρόταση της κυβέρνησης είναι το μάννα εξ΄ ουρανού, αλλά ένας κόσμος θέλει να την πιστέψει γιατί πραγματικά δεν έχει τίποτα άλλο να ελπίζει και σου λέει: “μας τα πήρανε όλα να μην  μας πάρουν και τα σκαλπ”.

Το ζητούμενο είναι ο κόσμος να φιλτράρει αυτά που βλέπει και να μην τα τρώει αμάσητα, γιατί όσο περισσότερο επηρεάζεται τόσο περισσότερο θα τον επηρεάζουν.

Σημασία δεν έχει ο καφές τελικά, αλλά το καλό ξύπνημα.