7.000 Τούρκοι στρατιώτες περικύκλωσαν την ΝΑΤΟϊκή βάση του Ιντσιρλίκ – Αποφασίστηκε να κλείσει η βάση λένε τουρκικά ΜΜΕ…

Ειδησεις

του Βασίλη Καπούλα

Καταιγιστικές εξελίξεις έχουμε στην Τουρκία καθώς κατά τη διάρκεια της νύχτας αναπτύχθηκαν  7.000 ανδρες απο δυνάμεις της αστυνομίας και του Στρατού με οχήματα και βαρύ εξοπλισμό και περικύκλωσαν την ΝΑΤΟϊκή βάση του Ιντσιρλίκ. Τουρκικά ΜΜΕ λένε πως απετράπη δεύτερο πραξικόπημα ενώ τονίζουν πως αποφασίστηκε η βάση να κλείσει.
Υπενθυμίζουμε την διαδήλωση έξω από την Βάση και την φωτιά που είχε ξεσπάσει σε άλλη ΝΑΤΟϊκή βάση στη Σμύρνη με τις αρχές να κάνουν λόγο αμέσως για δολιοφθορά.
Ο Τούρκος Υπουργός Εσωτερικών καθησυχάζει και μιλά για «έλεγχο ασφαλείας» αλλά αυτό δεν ισχύει. Οι εικόνες που έρχονται από την Τουρκία είναι εντελώς διαφορετικές.
Η κινητοποίηση γίνεται τη στιγμή που σήμερα επισκέπτεται το Ιντσιρλίκ και την Άγκυρα ο Αμερικανός Α/ΓΕΕΘΑ Joseph Dunford.
Όλες οι έξοδοι και έσοδοι μπλοκαρίστηκαν και η βάση τελεί υπό πολιορκία ενώ υποάρχουν φήμες ότι το ίδιο συμβαίνει και σε άλλα στρατόπεδα στην ΝΑ Τουρκία.
Οι δυνάμεις ασφαλείας περικύκλωσαν την βάση εξοπλισμένοι με αυτόματα όπλα και ΤΟΜΑ, φορτηγά από το Δήμο έχουν μπλοκάρει όλες τις εξόδους-εισόδους ενώ στο σημείο έχουν φτάσει και οπαδοί του Ερντογάν οι οποίοι απαιτούν το κλείσιμο της βάσης και φωνάζουν «θάνατος στις ΗΠΑ».
Η Hurriyet μεταδίδει πως υπάρχουν πληροφορίες για νέο πραξικόπημα από Γκιουλενιστές.
«Νέα απόπειρα πραξικοπήματος απετράπη τα ξημερώματα στην Τουρκία. Οπως αναφέρει η ανταποκρίτρια της ΕΡΤ στην Αγκυρα Α. Φερεντίνου, σύμφωνα με μέσα ενημέρωσης της γείτονος, η απόπειρα σημειώθηκε στη βάση του Ιντσιρλίκ, η οποία έκλεισε σήμερα, ενώ υπάρχει μεγάλη κινητικότητα των στρατιωτικών δυνάμεων.
Σημειώνεται ότι σήμερα θα επισκεφθεί την Τουρκία ο αρχηγός του αμερικανικού Γενικού Επιτελείου, στρατηγός Τζόζεφ Ντάνφορντ, και ήταν προγραμματισμένο να ξεκινήσει την επίσκεψή του από τη συγκεκριμένη βάση.
Την ίδια ώρα, σειρά μέτρων ανακοίνωσε ο Ταγίπ Ερντογάν, με στόχο να τεθούν οι ένοπλες δυνάμεις υπό τον πλήρη έλεγχο της πολιτικής και πολιτειακής ηγεσίας. Ο Τούρκος πρόεδρος ανακοίνωσε ότι οι αρχηγοί των ενόπλων δυνάμεων θα δίνουν πλέον αναφορά στον υπουργό Αμυνας, ενώ οι στρατιωτικές ακαδημίες θα κλείσουν και θα αντικατασταθούν από ένα πανεπιστήμιο εθνικής άμυνας. Παράλληλα, ο Ερντογάν χαρακτήρισε τον ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν ένα «πιόνι», που είχε τη στήριξη ενός «εγκεφάλου», υπονοώντας για ακόμη μία φορά ότι μεγαλύτερες δυνάμεις βρίσκονται πίσω από την απόπειρα ανατροπής του.
Εν τω μεταξύ, περίπου 30.000 υποστηρικτές του Ταγίπ Ερντογάν θα διαδηλώσουν περίπου σε μία ώρα στην Κολονία. Στη συγκέντρωση δεν θα παραστούν τελικά εκπρόσωποι της τουρκικής κυβέρνησης, καθώς το απαγόρευσε η γερμανική αστυνομία, η οποία ανακοίνωσε πως θα αναπτύξει 2.300 στελέχη της, καθώς αναμένεται να γίνουν αρκετές αντιδιαδηλώσεις, συμπεριλαμβανομένης μίας της άκρας δεξιάς, γεγονός που εγείρει φόβους για επεισόδια.»»

Αφήστε μια απάντηση

Your email address will not be published.

*