8 Τρόποι για ασφαλή περιήγηση των παιδιών στο ίντερνετ…

Είναι γεγονός ότι τα παιδιά μας σήμερα ειναι πολύ πιο εξοικιωμένα με την τεχνολογία απ’ ότι θα είμαστε ποτέ εμείς οι ίδιοι. Μπλοκάρουμε μια ιστοσελίδα και βρίσκουν τρόπο να αποκτήσουν πρόσβαση σε αυτήν. Βάζουμε ένα firewall, το ξεπερνούν και αυτό. Τι μπορεί να κάνει ένας γονιός για να προστατεύσει το παιδί του από πιθανούς κινδύνους στο διαδίκτυο; Θέλουμε να κάνουμε το καλύτερο για να είναι τα παιδιά μας ασφαλή. Ορίστε οκτώ ενέργειες που μπορείτε να κάνετε για να ελέγξετε πιο αποτελεσματικά την δραστηριότητα του παιδιού σας στο διαδίκτυο και την ικανότητα του να παρακάμπτει τον έλεγχο αυτό.

1. Μιλήστε στα Παιδιά σας και θέστε τους Όρια και Προσδοκίες.

Πείτε στα παιδιά σας τι περιμένετε από αυτά. Εξηγείστε τους ότι προσπαθείτε να τα κρατήσετε ασφαλή και ότι περιμένετε να είναι υπεύθυνα. Πείτε τους ότι παρόλο που τα εμπιστεύεστε πρέπει να είστε σίγουροι ότι τηρούν κάποιους κανόνες και ότι η χρήση που κάνουν στο διαδίκτυο μπορεί και πρέπει να είναι ελεγχόμενη. Εξηγείστε τους ότι η πρόσβαη στο διαδίκτυο είναι προνόμιο του οποίου δεν πρέπει να κάνουμε κατάχρηση και ότι μπορεί να αφαιρεθεί αν δεν τηρούνται οι κανόνες που έχουν τεθεί.

2. Κλειδώστε το Ρούτερ σας.

Ένας από τους πιο εύκολους τρόπους για το παιδί σας να παρακάμψει τις ρυθμίσεις ασφαλείας που εσείς έχετε κάνει είναι να επαναρυθμίσει το ρούτερ στις εργοστασιακές του ρυθμίσεις. Αυτό συνήθως γίνεται πολύ εύκολα απλά πατώντας παρατεταμένα το κουμπί reset στην πίσω μεριά του ρούτερ σας. Όταν γίνει η επαναφορά, οι περισσότερες από τις ρυθμίσεις ασφαλείας θα έχουν απενεργοποιηθεί. Τα παιδιά έχουν εύκολο άλλοθι επειδή μπορούν να ισχυριστούν άγνοια και να επικαλεστούν μία διακοπή ρεύματος. Κλειδώστε το ρούτερ σε ένα δωμάτιο ή κάπου αλλού που τα παιδιά σας δεν έχουν πρόσβαση, για να τα εμποδίσετε από το να προβούν σε μία τέτοια ενέργεια.

3. Ρυθμίστε το ρούτερ σας ώστε να επιτρέπει την πρόσβαση στο ίντερνετ συγκεκριμένες ώρες μέσα στην ημέρα.

Τα περισσότερα ρούτερ έχουν μία ρύθμιση η οποία σας δίνει την δυνατότητα να διακόψετε την πρόσβαση στον ιντερνετ κάποια συγκεκριμένη χρονική περίοδο μέσα στην ημέρα. Όπως κλειδώνετε την πόρτα του σπιτιού σας τις νύχτες λοιπόν, έτσι μπορείτε και να κλειδώσετε την σύνδεση του ίντερνετ, για παράδειγμα από τα μεσάνυχτα μέχρι τις 5 τα ξημερώματα. Τα παιδιά έτσι και αλλιώς θα έπρεπε να κοιμούνται αυτές τις ώρες. Ο χρονικός αυτός περιορισμός εμποδίζει επίσης και hackers από το να μπορουν να επιτεθούν στο δίκτυο σας κατά τις ώρες που αυτό είναι απενεργοποιημένο. Έχετε έτσι αποτελεσματικά προστατεύσει τον εαυτό σας από τις ώρες κατά τις οποίες οι περισσότεροι hackers μόλις που ξεκινούν την δραστηριότητά τους.

4. Απενεργοποιήστε την Επιλογή Wireless Remote Administration του Ρούτερ σας.

Με αυτόν τον τρόπο όποιος προσπαθήσει να τροποποιήσει τις ρυθμίσεις του για να το καταφέρει θα πρέπει να το κάνει από υπολογιστή ο οποίος συνδέεται με καλώδιο Ethernet με αυτό. Αυτό φυσικά δεν σημαίνει ότι οι ρυθμίσεις του ρούτερ δεν μπορούν να μεταβληθούν απλά όποιος προσπαθήσει να κάνει κάτι τέτοιο θα δυσκολευτεί λίγο παραπάνω να το καταφέρει.

5. Ελέγξτε για Μη Κλειδωμένα Ασύρματα Σημεία Πρόσβασης κοντά στο Σπίτι σας

Όλα τα firewalls και τα φίλτρα σας πάνε χαμένα αν το παιδί σας βρεί πρόσβαση στο μη κλειδωμένο ασύρματο σημείο πρόσβασης του γείτονα σας και συνδεθεί στο internet μέσω της δικής του σύνδεσης. Τα φίλτρα σας είναι πια άχρηστα αφού το παιδί σας χρησιμοποιεί έτσι ένα εντελώς διαφορετικό δίκτυο. Χρησιμοποιήστε την αναζήτηση Wi-Fi του laptop ή του κινητού σας για να δείτε αν υπάρχουν τέτοια σημεία πρόσβασης κοντά στο σπίτι σας. Είναι προτιμότερο να κάνετε την αναζήτηση από το υπνοδωμάτιο των παιδιών σας ή από το μέρος εκείνο του σπιτιού στο οποίο κάθονται συνήθως όταν συνδέονται στο ίντερνετ. Μιλήστε στους γείτονες σας, εξηγέίστε τους το σκοπό σας και ζητείστε τους να προσταψουν το σημείο πρόσβαση τους με κάποιον κωδικό.

6. Ενεργοποιήστε τους γονικούς σας ελέγχους στις υπόλοιπες συσκευές που χρησιμοποιούν τα παιδιά σας.

Οι γονείς συχνά παραβλέπουν ότι τα παιδιά τους μπορούν να βρουν πρόσβαση στο διαδίκτυο μέσω κονσολών για παιχνίδια, iPods ή κινητα τηλέφωνα. Αυτές οι συσκευές έχουν web browsers ακριβώς όπως και ο υπολογιστής σας. Τα φίλτρα που εγκαθιστάτε στον υπολογιστή σας δεν μπορούν να κάνουν κάτι για να τα εμποδίσουν να επισκέπτονται απαγορευμένα sites από αυτές τις συσκευές.Ευτυχώς, οι περισσότερες συσκευές είναι εφοδιασμένες με γονικούς ελέγχους τους οποίους μπορείτε να ρυθμίσετε ώστε να περιορίσετε το υλικό στο οποίο έχουν πρόσβαση τα παιδιά σας. Διαβάστε αυτά τα στοιχεία και ενεργοποιήστε τα. Περιοδικά ελεγξτε τη συσκευή για να βεβαιωθείτε ότι ο κωδικός που επιλέξατε είναι ακόμη σε ισχύ. Εάν όχι, πιθανόν το παιδί σας να τον άλλαξε και να απενεργοποίησε τους ελέγχους.

7. Τοποθετείστε τον υπολογιστή τους σε ένα σημείο του Σπιτιού που επισκέπτεστε συχνά.

Είναι δύσκολο για τα παιδιά να επισκέπτονται «κακά» sites αν χρησιμοποιούν τον υπολογιστή στην κουζίνα. Εάν ο υπολογιστής είναι σε ένα σημείο του σπιτιού που επισκέπτεστε συχνά και που μπορείτε να του ρίχνετε μία ματιά, είναι λιγότερο πιθανόν τα παιδιά σας να επισκεφθούν απαγορευμένες σελίδες. Μπορεί στα παιδια να αρέσει να έχουν υπολογιστή στο δωμάτιο τους, αλλά σκεφτείτε το ενδεχόμενο να τον τοποθετήσετε κάπου λιγότερο ιδιωτικά ώστε να μπορείτε να ρίχνετε μια ματιά στο τι συμβαίνει σε αυτόν.

8. Ενεργοποιήστε το Activity Logging στο Ρούτερ και τον Υπολογιστή σας.

Τα παιδιά σας μπορούν εύκολα να βρουν τρόπο να καλύπτουν τα ίχνη του διαγράφοντας το ιστορικό του ίντερνετ ή ενεργοποιώντας το “private browsing mode” ώστε να μην καταγράφεται το ιστορικό. Το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε είναι να αγοράσετε software που καταγράφει και το οποίο τα παιδιά σας δεν μπορούν εύκολα να ανιχνεύσουν και υπερνικήσουν. Περιοδικά ελέγχετε τα sites που επισκέπτεται το παιδί σας, ώστε να είστε σίγουροι ότι δεν έχει προβλήματα. Άλλη μία επιλογή είναι να ενεργοποιήσετε το activity logging στο ασύρματο ρούτερ σας. Έτσι μπορείτε να έχετε πληροφορίες για τη σύνδεση ακόμη και όταν το παιδί σας επισκέπτεται το ίντερνετ από κονσόλα gaming ή το κινητό του.

PC Step