Αυστηρή προειδοποίηση Τραμπ προς Ερντογάν…

Ειδησεις/Πολιτικη

Αυστηρή προειδοποίηση, όπως διαφαίνεται από σχετική ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, απηύθυνε ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ προς τον ομόλογό του της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν για να περιοριστούν άμεσα οι στρατιωτικές δραστηριότητες των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων στη Συρία.

Επίσης ζήτησε να μειωθεί πάραυρα ο αντιαμερικανισμός που κυριαρχεί στην πολιτική σκηνή της Τουρκίας.

Ο κ. Τραμπ ζήτησε να αποφευχθούν θύματα μεταξύ των αμάχων και να μην αυξηθούν άλλο οι προσφυγικές ροές ως αποτέλεσμα της τουρκικής εισβολής.

Ο Πρόεδρος Τραμπ αναγκάστηκε να τηλεφωνήσει στον Ταγίπ Ερντογάν επειδή δεν εισακούστηκαν οι προτροπές των υπουργών Άμυνας και Εξωτερικών, Τζέιμς Μάτις και Ρεξ Τίλερσον προς τους Τούρκους ομολόγους τους.

Όλες οι αμερικανικές παρεμβάσεις αγνοήθηκαν, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου:

«Ο Πρόεδρος Τραμπ προέτρεψε την Τουρκία να επιδείξει προσοχή και να αποφύγει τυχόν ενέργειες που θα μπορούσαν να προκαλέσουν κίνδυνο σύγκρουσης μεταξύ τουρκικών και αμερικανικών δυνάμεων».

Τονίζεται στην ανακοίνωση, την οποία υπογράφει η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος στην τηλεφωνική του επικοινωνία με τον κ. Ερντογάν, μετέφερε τις ανησυχίες της αμερικανικής κυβέρνησης και υπογράμμισε ότι η κλιμάκωση της βίας στο Αφρίν της Συρίας, θέτει σε κίνδυνο τους κοινούς στόχους στη Συρία.

Ο Ντόναλντ Τραμπ «επαναβεβαίωσε ότι οι δύο χώρες πρέπει να εστιάσουν όλα τα μέρη στον κοινό στόχο της επίτευξης μιας διαρκούς κατανίκησης του ISIS. Και οι δύο Πρόεδροι εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την επιστροφή περισσότερων από 100.000 Σύρων προσφύγων πίσω στη χώρα τους, λόγω της συνεχιζόμενης ήττας του ISIS και υποσχέθηκαν να συνεχίσουν να συνεργάζονται για να βοηθήσουν τους ανθρώπους να επιστρέψουν στην πατρίδα τους».

Σύμφωνα πάντα με την ανακοίνωση ο Αμερικανός Πρόεδρος ζήτησε στενότερη διμερή συνεργασία με την Τουρκία για να αντιμετωπιστούν οι θεμιτές ανησυχίες της, που αφορούν θέματα ασφάλειας.

Οι δύο ηγέτες συζήτησαν την ανάγκη σταθεροποίησης μιας ενοποιημένης Συρίας, που δεν θα δημιουργεί απειλές για τους γείτονές της, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο κ. Τραμπ εξέφρασε σοβαρά παράπονα στον κ. Ερντογάν για την κατακόρυφη αύξηση της αντιαμερικανικής ρητορικής στην Τουρκία.

Οι Αμερικανοί πιστεύουν ότι αυτή η αύξηση οφείλεται στον Πρόεδρο της Τουρκίας, ο οποίος ασκεί μία δημόσια αντιαμερικανική πολιτική, μετά την επισημοποίηση της στενότερης συνεργασίας του με τη Ρωσία και το Ιράν.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση:

«Ο Πρόεδρος Τραμπ εξέφρασε επίσης την ανησυχία του για τις καταστρεπτικές και ψευδείς ρητορικές που προέρχονται από την Τουρκία για πολίτες των Ηνωμένων Πολιτειών και επιτόπιο προσωπικό που βρίσκονται υπό κράτηση υπό την παρατεταμένη κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην Τουρκία»
Επίσης, ο κ. Τραμπ και ο κ. Ερντογάν «υποσχέθηκαν να βελτιώσουν τη στρατηγική εταιρική σχέση μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Τουρκίας, ιδίως όσον αφορά την ενίσχυση της περιφερειακής σταθερότητας και την καταπολέμηση της τρομοκρατίας σε όλες τις μορφές της, μεταξύ των οποίων του ISIS, του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος (PKK), της Αλ Κάιντα, και της υποστηριζόμενης από το Ιράν τρομοκρατίας».

Είναι χαρακτηριστικό ότι στην ανακοίνωση δεν γίνεται αναφορά στους Κούρδους αντάρτες του YPG, οι οποίοι παραμένουν στενοί σύμμαχοι των Ηνωμένων Πολιτειών, ενώ η Τουρκία τους χαρακτηρίζει «τρομοκράτες».

mignatiou.com

Αφήστε μια απάντηση

Your email address will not be published.

*