Η ανάπτυξη της Αγγλίας απογειώνεται, κακά μαντάτα για “Γερμανικό στρατηγείο”!…

Γράφει ο Κωνσταντίνος Βέργος*… Με την ισοτιμία της Αγγλικής λίρας στο 1,12 έναντι του ΕΥΡΩ, αρκετοί αναρωτιούνται μήπως η Αγγλική οικονομία βαδίζει σε μια νέα ύφεση. Υπάρχουν ομως νέα δεδομένα καθώς μπαίνουμε στο 2018, που δείχνουν κάτι πολύ διαφορετικό.

Η ανάπτυξη το 2017 ξεπέρασε κατά πολύ το 1%

Οι απαισιόδοξοι οικονομολόγοι είχαν εκτιμήσει επιβράδυνση της ανάπτυξης της Βρετανικής οικονομίας. Στην καλύτερη των περιπτώσεων ο ρυθμός ανάπτυξης θα ήταν 1%, καθώς εταιρίες θα εγκατέλειπαν το Σιτι του Λονδίνου και Βιομηχανίες θα πήγαιναν στην Ελβετία και τη Γερμανία. Προς μεγάλη τους απογοήτευση, δεν φαίνεται τίποτα από αυτά.

Η οικονομία τρέχει τελικά με ρυθμό 1,5%, που δεδομένου ότι ο πληθυσμός της Αγγλίας δεν αυξάνεται ,και η μετανάστευση μειώνεται, αποτελεί πραγματικό κόλαφο. Αναλυτές αυτή τη στιγμή, όπως πχ. της Capital Economics, προβλέπουν ρυθμούς  2,5%-3% το 2018. Αν αυτό ευσταθεί, σημαίνει έκρηξη ανάπτυξης και δημιουργία εκατοντάδων χιλιάδων νέων θέσεων εργασίας. Και ήδη η ανεργία είναι στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων δεκαετιών.

Το ευέλικτο νόμισμα πυροδοτεί επιπλέον ανάπτυξη

Αν συγκριθεί η ισοτιμία λίρας με τα επίπεδα του Ιουνίου 2016, όταν ελήφθη η απόφαση για έξοδο της χώρας από την ΕΕ, καταγράφει 7% πτώση. Όμως με δεδομένη την ισχυρή ανάπτυξη της οικονομίας και την αναπτυξιακή στροφή, με βάση τον “Λευκό Χάρτη”, το στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης της Αγγλίας σε 5 κλάδους, το ‘ασθενές νόμισμα’ θα είναι ακριβώς αυτό που χρειάζεται η χώρα για έκρηξη εξαγωγών, παγκοσμίως και προς τις Ευρωπαϊκές αγορές.

Ο πληθωρισμός, μετά την έξαρση, υποχωρεί

Μετα την έξαρση του πληθωρισμού σε επίπεδα 3,1% το Νοέμβριο, λογω υποτίμησης της λιρας,  οι τιμές αρχίζουν παλι και προσαρμόζονται, κατι που αποτελεί καλό νέο και για την εγχώρια ζητηση και αναμένεται να προσγειωθεί στο 2% στα τελη του 2018. Αυτό απομακρύνει την ανάγκη ραγδαίας ανόδου των επιτοκίων, τα οποια θα παραμείνουν σε επίπεδα κατω από 1%.

Ο κόσμος δανείζεται με μικρότερους ρυθμούς

Τα καταναλωτικά δανεια αυξάνονται 8,5% ετησίως, που είναι τα χαμηλότερα επίπεδα διετίας, μειωνοντας τους κινδυνους σε περίπτωση αναταράξεων της οικονομίας. Την ιδια στιγμή, οι πωλήσεις καταστημάτωντον Δεκέμβριο, με βαση τα στοιχεια από το βρετανικο ΣΕΒ (Confederation of British Industry), ηταν ισχυρές, ενώ επίσης τα αποτελέσματα της εισηγμένης στο Χρηματιστηριο Εγγλέζικης εταιρίας λιανικης ρούχων NEXT δειχνουν το ιδιο.

Παραγγελίες σε νέα υψηλά!

Οι εκτιμήσεις για παραγγελίες έφτασαν νέα υψηλά στην Αγγλία, φτάνοντας στο 54,2 από 53,8 που ηταν και όπου οι Οικονομολόγοι περίμεναν να μείνει. Αυτό δείχνει ότι έρχεται ισχυρότερη ανάπτυξη του ΑΕΠ το 2018 από ότι αναμέναμε ως τώρα για την Αγγλία!

Οι μισθοί αρχίζουν να “τσιμπάνε”

Οι εκτιμήσεις για αρνητικές επιπτώσεις στην ανάπτυξη δεν βγαίνουν στην πράξη. Σημειώνουμε ότι με βάση τα απαισιόδοξα εκείνα σενάρια οι μέσοι μισθοί αναμένονταν να έχουν μέσο ρυθμό ανάπτυξης 2,5% ετησίωςκατά τα επόμενα 5 έτη, κατι καθόλου άσχημο, όμως επι του παρόντος οι ρυθμοί δείχνουν καλύτεροι και από αυτό.

Συμπέρασμα

Αν και είναι ακόμη νωρίς για οριστικά συμπεράσματα, τα νέα στατιστικά επιβεβαιώνουν και ενισχύουν εκείνο που είχε ήδη διαφανεί και τον προηγούμενο μήνα. Οπως η εκλογή του Τραμπ οδηγεί σε εκρηξη του Αμερικανικου χρηματιστηρίου και πρωτοφανη ανάπτυξη της Αμερικάνικης οικονομίας, έτσι και το Brexit δείχνει ως τώρα να οδηγεί την Αγγλία σε ισχυρή ανάπτυξη, σε πείσμα τόσο των Γερμανών όσο και των εκτιμήσεων πολλών Εγγλέζων οικονομολόγων.

Στον πόλεμο των εθνών που ξεκίνησε, μετα τις ΗΠΑ και η Αγγλία βγαίνει ισχυρότερη, ενω οι δυνάμεις της παγκοσμιοποίησης, των οποίων ηγειται η Γερμανία βγαίνουν ηττημένες.

Η έξοδος από την ΕΕ δείχνει να συνοδεύεται από ισχυρή ανάπτυξη, σχεδόν μηδενική ανεργία, αύξηση μισθών. Αυτό όμως αποτελεί και την μεγαλύτερη απόδειξη ότι υπάρχει ζωή και εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, κάτι που δίνει σημα και σε άλλες χώρες, όπως την Ιταλία που έχει εκλογές τον Μάρτιο, να απομονώσουν τα Γερμανικά σχέδια τύπου Σόιμπλε, και είτε να αλλάξουν την ΕΕ, είτε να χαράξουν και αυτές την δική τους ανεξάρτητη πορεία ανάπτυξης, μακριά από το “Γερμανικό Νταχάου” που έχει στήσει η Γερμανία για τον Ευρωπαϊκό Νότο.

*Ο Κωνσταντίνος Βέργος είναι Καθηγητής Χρηματοοικονομικών, Πανεπιστήμιο Πόρτσμουθ, Αγγλία.
new-economy.gr