Αποχώρηση 20.000 στρατιωτών με την υπογραφή της συμφωνίας ζητά ο Αναστασιάδης…

ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ…Αποχώρηση 20.000 Τούρκων στρατιωτών την πρώτη ημέρα της επίτευξης συμφωνίας και αποδοχή της από τα δημοψηφίσματα ζητά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τόσο στη συνάντησή του με τον γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Κι Μουν, στο Νταβός όσο και σε άλλες επαφές του, θέτει την ανάγκη να υπάρξουν άμεσα οφέλη για τους Ελληνοκύπριους από την επόμενη ημέρα της λύσης. Αυτό συνδέεται, όπως σημειώνεται, και με την οικοδόμηση εμπιστοσύνης και τη δημιουργία κίνητρου για λύση. Το θέμα των στρατευμάτων, της μείωσης δηλαδή της κατοχικής δύναμης, που θα οδηγήσει σε σύντομο χρονικό διάστημα στην πλήρη αποχώρηση,  αποτελεί ένα από τα ζητήματα που τίθενται.

Παράλληλα, εγείρεται το θέμα για  επιστροφή, την πρώτη ημέρα μετά την αποδοχή μιας συμφωνίας,  της κλειστής περιοχής της Αμμοχώστου και της λεγόμενης νεκρής ζώνης, που ειρήσθω εν παρόδω δεν είναι κατεχόμενη αλλά έχει τεθεί υπό τον έλεγχο των Ηνωμένων Εθνών με δικό μας αίτημα μετά την τουρκική εισβολή το 1974.  Στις επαφές του Προέδρου αλλά και όλων των αξιωματούχων του κράτους που πραγματοποιούν συναντήσεις για το Κυπριακό, παρουσιάζεται μια προσπάθεια να δοθεί η πραγματική εικόνα για την εν εξελίξει διαδικασία των διαπραγματεύσεων. Επιχειρείται ουσιαστικά να δοθεί το μήνυμα ότι δεν μπορεί να συντηρείται ένα κλίμα πως το Κυπριακό βρίσκεται στο παρά πέντε πριν την επίτευξη συμφωνίας.

Με βάση την εικόνα που παρουσιάζει η Λευκωσία στις επαφές της για τις συνομιλίες, είναι προφανές πως τίθενται και οι προτεραιότητές της, καθώς και οι προϋποθέσεις για να προχωρήσει η διαδικασία. Τα δεδομένα διαμορφώνονται ως εξής:

Πρώτο, σημειώνεται πως βασικά θέματα και πτυχές του Κυπριακού δεν έχουν συζητηθεί αλλά και αυτά που τέθηκαν δεν έχουν συμφωνηθεί. Υπάρχουν, δηλαδή, πολλές εκκρεμότητες. Θα πρέπει τα ζητήματα αυτά να συζητηθούν στο σύνολό τους. Η Λευκωσία, θέλοντας να τονίσει πως υπάρχει ακόμη αρκετός δρόμος να διανυθεί μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας, αναφέρεται σε μερικά ζητήματα που θα πρέπει να αντιμετωπιστούν πριν την επίτευξη συμφωνίας και που είναι χρονοβόρα. Ως τέτοια αναφέρονται τα συντάγματα, κεντρικής κυβέρνησης και συνιστώντων κρατιδίων, ο κατάλογος με τις διεθνείς συμφωνίες κ.ά.

Δεύτερο, επιμένει πως δεν πρέπει να υπάρχουν ασάφειες και κενά στη συμφωνία και πρέπει να ξεκαθαρίσουν όλα τα ζητήματα της επόμενης ημέρας. Συγκεκριμένα, υποδεικνύεται να αποφευχθούν «εποικοδομητικές ασάφειες», όπως γινόταν στο παρελθόν.

Τρίτο, σημειώνοντας ότι οι Τουρκοκύπριοι την επόμενη ημέρα θα συμμετάσχουν στη Διακυβέρνηση, επισημαίνεται πως θα πρέπει να υπάρχουν και πρακτικά βήματα από τα οποία θα ωφελούνται και οι Ελληνοκύπριοι. Ως τέτοια, έφερε ως παράδειγμα την επιστροφή της κλειστής περιοχής της Αμμοχώστου, της νεκρής ζώνης και την αποχώρηση 20.000 Τούρκων στρατιωτών. Δηλαδή το 50% των κατοχικών δυνάμεων από την πρώτη μέρα.

Τέταρτο, υποδεικνύεται η ανάγκη να υπάρξουν βήματα σε σχέση με το οικονομικό κόστος της λύσης. Τόσο για τις αποζημιώσεις που θα δοθούν για το περιουσιακό όσο και για τις δομές του κράτους που θα μετεξελιχθεί. Επισημαίνεται  πως είναι ένα σημαντικό θέμα που θα πρέπει να ξεκαθαρίσει πριν τη συμφωνία. Υπενθυμίζεται συναφώς πως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η Παγκόσμια Τράπεζα έχουν αρχίσει μελέτες, που θα χρειαστούν μήνες να ολοκληρωθούν.

Τα μηνύματα αυτά, κυρίως σε ό,τι αφορά στην πραγματική εικόνα που επικρατεί στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων, έχουν αποδέκτη κυρίως τον ειδικό σύμβουλο του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στο Κυπριακό, Έσπεν Μπαρθ Άιντα, ο οποίος τις τελευταίες ημέρες έχει διαφοροποιήσει τη δημόσια ρητορική του. Στις Βρυξέλλες, πάντως, με βάση την ενημέρωση που έχουν από τον κ. Άιντα, θεωρούν πως το Κυπριακό είναι σχεδόν λυμένο.

Τουρκία:  Συζητά εσωτερικά το θέμα ασφάλειας/εγγυήσεων

Η ΑΓΚΥΡΑ θα συζητήσει σε δυο φάσεις το θέμα της ασφάλειας και κατ’ επέκταση αυτό των εγγυήσεων. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η τουρκική κυβέρνηση προτίθεται να ασχοληθεί με το κεφάλαιο αυτό, καθώς βρίσκεται την τελευταία περίοδο στο προσκήνιο, δεν φαίνεται ωστόσο να διαφοροποιεί την πάγια θέση της ότι αυτό το ζήτημα θα τεθεί στο τέλος της διαδικασίας στα πλαίσια μιας πενταμερούς διάσκεψης για το Κυπριακό.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως εσωτερικά η Τουρκία θα συζητήσει το θέμα της ασφάλειας/εγγυήσεων σε συνεδρίαση μίνι Υπουργικού Συμβουλίου και στη συνέχεια θα παραπεμφθεί στο πανίσχυρο Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας της χώρας, στο οποίο θα ληφθούν και οι αποφάσεις.

Το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων συζήτησε την περασμένη Δευτέρα στην Τουρκία ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδος, Νίκος Κοτζιάς. Ο Έλληνας ΥΠΕΞ συναντήθηκε με τον Τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, και ήγειρε το κεφάλαιο αυτό, θέτοντας τη θέση της Αθήνας και αναδεικνύοντας την ανάγκη πλήρους κατάργησης των εγγυήσεων.

Οι πρωτοβουλίες του Έλληνα ΥΠΕΞ, Νίκου Κοτζιά, σε διεθνές επίπεδο για το θέμα των εγγυήσεων έχουν εν πολλοίς φέρει το ζήτημα αυτό στην επικαιρότητα, το συντηρούν στις επαφές ως μέρος της ατζέντας. Είναι δε σαφές πως η Άγκυρα αν και δεν διαφαίνεται να διαφοροποιεί διαχρονικές θέσεις, παρουσιάζεται να ασχολείται με το κεφάλαιο της ασφάλειας, από τη στιγμή που είναι στο προσκήνιο. Υπενθυμίζεται συναφώς πως η Αθήνα έχει εξαγγείλει ότι θα παρουσιάσει ιδέες για το θέμα της ασφάλειας, που θα περνούν μέσα από κατάργηση του συστήματος των εγγυήσεων.

Η Άγκυρα δηλώνει πως θα συζητήσει το θέμα αυτό, χωρίς να δίνει άλλες διευκρινίσεις. Είναι όμως σαφές από κάποιες κινήσεις πως αλλαγές στο υφιστάμενο σύστημα και όχι κατάργησή του επιδιώκει η Τουρκία.

Αποστολή διαπραγματευτών στις Βρυξέλλες

ΤΗΝ ερχόμενη Πέμπτη θα βρίσκονται στην έδρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στις Βρυξέλλες, οι δυο διαπραγματευτές, Ανδρέας Μαυρογιάννης και Οζντίλ Ναμί για επαφές με αξιωματούχους της Κομισιόν.  Μαζί με τους Μαυρογιάννη και Ναμί θα βρίσκεται και ο απεσταλμένος της Ε.Ε. στο Κυπριακό, Πίτερ Βαν Νούφελ.

Οι συναντήσεις με συνεργάτες του Προέδρου της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ θα επικεντρωθούν σε δυο βασικά θέματα. Πρώτο, στο αίτημα για μετάφραση του κοινοτικού κεκτημένου στην τουρκική γλώσσα, ώστε να διευκολυνθούν οι Τουρκοκύπριοι στις διαδικασίες εναρμόνισης.

Σημειώνεται ότι στα κατεχόμενα έχουν γίνει την περασμένη εβδομάδα σεμινάρια από την Ε.Ε., στα οποία μίλησαν και αξιωματούχοι του ψευδοκράτους! Δεύτερο, θα συζητήσουν οι δυο διαπραγματευτές με τους συνεργάτες του κ. Γιούνκερ και θέματα που αφορούν τα οικονομικά της λύσης.mignatiou.com/