«Έσπασε» ομόλογο €90 εκατ. για να καταβληθούν οι επικουρικές…

Ερευνα/Οικονομια

Του Δημήτρη Κατσαγάνη… Στη ρευστοποίηση ομολόγου αξίας 90 εκατ. ευρώ προχώρησε η διοίκηση του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ) προκειμένου να καταβληθούν οι επικουρικές συντάξεις του Μαρτίου, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος». Επίσης αναφέρεται πως η ρευστοποίηση αυτή «έγινε σε τιμή χαμηλότερη από την τιμή κτήσης και αντιπροσωπεύει σχεδόν το 1/3 της πληρωμής συντάξεων Μαρτίου που ανέρχονται σε 280 εκατ. ευρώ για 1,1 εκατομμύριο δικαιούχους επικουρικής σύνταξης».

Ο Ε.Τ. αναφέρει πως «ανάλογη απόφαση» είχε πάρει το ΕΤΕΑ «πριν από δύο μήνες σπάζοντας ομόλογα 50 εκατ. ευρώ στην ονομαστική τους αξία».

Τις οικονομικές δυσκολίες τις οποίες περνά το ΕΤΕΑ είχε τονίσει το Capital.gr, επισημαίνοντας «στο Υπ. Εργασίας και στα Ταμεία ετοιμάζονται ήδη για εναλλακτικές διεξόδους –όπως η καθυστέρηση πληρωμών για μη ανελαστικές παροχές (δηλαδή πλην συντάξεων, επιδομάτων ανεργίας)- αλλά και η ρευστοποίηση περιουσίας. Για παράδειγμα του Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ), το οποίο θα πληγεί άμεσα σε περίπτωση μείωσης των εσόδων από ασφαλιστικές εισφορές –μιας και δεν μπορεί να λάβει καμία κρατική επιχορήγηση ούτε ενίσχυση από τον «κουμπαρά» του Ασφαλιστικού Κεφαλαίου Αλληλεγγύης Γενεών (ΑΚΑΓΕ)- θα μπορούσε να ρευστοποιήσει κινητή περιουσία του αξίας έως και 100 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες του Capital.gr «.

Την ίδια στιγμή, εξαιρετικά πιθανό θεωρείται το ενδεχόμενο για μεσοσταθμική μείωση 6,6% στις επικουρικές συντάξεις άνω των 173 ευρώ από φέτος, χωρίς να αποκλείεται -όμως- ακόμα η κλιμακωτή μείωση (2% έως 15%) να ξεκινήσει από τις επικουρικές συντάξεις άνω των 150 ευρώ ή ακόμα και άνω των 120 ευρώ, κάτι βέβαια που θα ισοδυναμούσε με γενικευμένο «τσεκούρι» στη συγκεκριμένη συνταξιοδοτική παροχή. Στόχος είναι η εξοικονόμηση τουλάχιστον 300 εκατ. ευρώ, αν και υπάρχουν σενάρια για εξοικονόμηση ακόμα και 600 εκατ. ευρώ σε συνδυασμό με μία αύξηση στις εργοδοτικές εισφορές υπέρ της επικουρικής ασφάλισης.

Υπενθυμίζεται πως από τον περασμένο Σεπτέμβριο έχει επιβληθεί εισφορά 6% σε όλες ανεξαιρέτως τις επικουρικές συντάξεις υπέρ της ιατρο-φαρμακευτικής περίθαλψης.

Δημήτρης Κατσαγάνης – capital.gr

Αφήστε μια απάντηση

Your email address will not be published.

*