Γράφει η Κατερίνα Τζωρτζινάκη… Το Ηνωμένο Βασίλειο παρείχε ένα πρόσχημα για το γεγονός ότι δεν προχωρούσε η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.

Τώρα, εύκολα ή δύσκολα, οι Βρετανοί λένε πως φεύγουν, άρα η Ε.Ε. ξεμένει από άλλοθι για τη σύσταση ενός αυτόνομου ευρωπαϊκού στρατού.

«Το πλοίο έχει σαλπάρει. Η πρώτη κυβέρνηση του Τζορτζ Μπους του νεότερου ξόδεψε τέσσερα χρόνια προσπαθώντας να μπλοκάρει μια αμυντική πολιτική της Ε.Ε., προτού καταλήξει ορθώς πως είναι καλύτερα να διευκολύνει το εγχείρημα παρά να το σταματήσει», επισημαίνει ο Τόμας Βάλασεκ, διευθυντής της Carnegie Europe.

Η Ε.Ε. ξεμένει από άλλοθι, αλλά κράτα μικρό καλάθι.

«Δεν τίθεται θέμα να δημιουργηθεί κάτι που θα ανταγωνίζεται το ΝΑΤΟ, αλλά κάτι που θα είναι συμπληρωματικό και θα ενισχύει το ΝΑΤΟ», επισήμανε ο επικεφαλής της Συμμαχίας και χθες ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ ξεκαθάρισε ποιος έχει τα ηνία.

«Η κοινή άμυνα είναι αποστολή του NATO και μόνον, συμφώνησαν η Συμμαχία και η Ευρωπαϊκή Ένωση», τόνισε ο επικεφαλής του αμερικανικού Πενταγώνου.

Αυτό πώς μεταφράζεται;

Δεν θα μεταφερθούν δυνάμεις και πόροι στην πολυδιαφημισμένη Μόνιμη Διαρθρωμένη Συνεργασία (PESCO) από τη Συμμαχία, ενώ προβάλλει μια ανακάμπτουσα Ρωσία;

Θα ανταποκρίνονται τα μέλη του μπλοκ -Βρετανία, Δανία και Μάλτα δεν μετέχουν- στις απαιτήσεις και τις δραστηριότητες του ΝΑΤΟ και θα αναλαμβάνουν και νέες υποχρεώσεις;

Με τον Τραμπ στον Λευκό Οίκο έχει γίνει σαφές ότι η προστασία έχει κόστος και η Ευρώπη δεν μπορεί να επαφίεται στην ασπίδα της «Ρax Αmericana».

Εσθονία, Ελλάδα, Πολωνία, Ρουμανία και Ηνωμένο Βασίλειο είναι οι μόνες ευρωπαϊκές χώρες που πέτυχαν τον στόχο για αμυντικές δαπάνες στο 2% του ΑΕΠ την περασμένη χρονιά. Κρίση-ξεκρίση η Ψωροκώσταινα βρίσκει τη λύση.

Και θέλει ο «θείος Σαμ» τουλάχιστον το 20% των αμυντικών δαπανών να πηγαίνει σε εξοπλισμούς, ενώ ο επικεφαλής της Συμμαχίας προτρέπει τους Ευρωπαίους να αγοράζουν όπλα και από χώρες εκτός Ε.Ε.

Στις βαριές δουλειές τρίζουν τα χέρια και τα ξεφτέρια. Aιώνια συμφέροντα, καλά ξετελέματα.

naftemporiki.gr