Οι κάθετες φάρμες και το μέλλον της αγροτικής παραγωγής…

Η κάθετη καλλιέργεια σε κλειστούς χώρους θα μπορούσε να βοηθήσει να αποτραπεί η διαφαινόμενη παγκόσμια επισιτιστική κρίση και μια μέρα να γίνει το μέλλον της γεωργίας.

Ήδη συμβάλλει σημαντικά στην εξειδικευμένη αγορά της τοπικής παραγωγής χορταρικών, όπως το κατσαρό λάχανο, κάρδαμο και μαρούλια.

Αυτό ανταποκρίνεται στην αυξανόμενη ζήτηση για νωπά προϊόντα μεταξύ της μεσαίας τάξης κατοίκων των αστικών κέντρων.

Αυτού του είδους η παραγωγή, εξαλείφει την ανάγκη για παρασιτοκτόνα και μειώνει την αλλοίωση που εμφανίζεται σε ευπαθή προϊόντα που μεταφέρονται με φορτηγά σε αποστάσεις μέχρι και 5000 χιλιόμετρα.

Τεχνολόγοι και επιχειρηματίες με περιβαλλοντική συνείδηση έχουν ήδη δαπανήσει εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια για την ανάπτυξη της εσωτερικής κάθετης καλλιέργειας σε ολόκληρο τον κόσμο.

Στην ανατολική Ιαπωνία, σε ένα πρώην εργοστάσιο της Sony, ένας επιστήμονας καλλιεργεί 10.000 μαρούλια την ημέρα.

Στο Νιου Τζέρσεϊ, ένας πρώην καθηγητής της γεωπονικής του Cornell University, με τη στήριξη από την Goldman Sachs και άλλων επενδυτών, βοηθά στην μετατροπή ενός εργοστασίου χάλυβα σε ένα αγρόκτημα 6.500 τετραγωνικών μέτρων.

Αυτή η φάρμα θα χρησιμοποιεί 95% λιγότερο νερό από ό,τι ένα αγρόκτημα με ίδιο εμβαδόν και προσφέρει πολύ μεγαλύτερη παραγωγή ανά τετραγωνικό μέτρο, εξοικονομόντας παράλληλα τις ενεργειακές δαπάνες, όπως τα καύσιμα των τρακτέρ.

Η μεγαλύτερη κλειστή κατακόρυφη φάρμα στις ΗΠΑ είναι η Green Sense Farms κοντα στο Σικάγο.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Green Sense, Robert Colangelo, καλλιεργεί και παράγει υδροπονικά, μυρωδικά και αλλά μικροχόρτα σε αυτήν την πρωτότυπη φάρμα.

Τα τροφοδοτεί με νερό πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά και με σταθερή ροή, σε ράφια με ύψος 8 μέτρα, κάτω από εξειδικευμένες λάμπες LED.

Η διαδικασία επιτηρείται μέσω υπολογιστή και η συγκομιδή γίνεται συχνά, εως και δύο φορές την εβδομάδα.

Όπως δηλώνει ο Colangelo:

“Μπορούμε να καλλιεργούμε τεράστιες ποσότητες χορταρικών, σε ένα πολύ μικρό χώρο, 365 ημέρες το χρόνο. Δεν αντιμετωπίζουμε πρόβλημα βροχής ή ξηρασίας. Έχουμε τον έλεγχο του περιβάλλοντος, έτσι, ο καιρός είναι τέλειος κάθε μέρα.”

Στο Green Sense, ο Colangelo συνεργάζεται με την γνωστή εταιρία Philips, η οποία δημιούργησε ένα μοναδικό φάσμα μπλε και κόκκινου φωτός, το βέλτιστο φως για τη φωτοσύνθεση, με τα 9.000 λαμπάκια LED που χρησιμοποιεί.

Όταν τα φυτά τοποθετούνται ακριβώς κάτω από τέτοια ειδικά ρυθμισμένα LEDs, δεν ξοδεύουν ενέργεια για να αναπτυχθούν προς τα πάνω, όπως συμβαίνει στην εξοχή. Αναπτύσσονται προς τα έξω, σε πυκνά φύλλα, κάτι που βελτιστοποιεί τη θρεπτική πυκνότητα και μειώνει τον χρόνο ωρίμανσης.

Ο Colangelo πουλάει τα επώνυμα Green Sense προϊόντα του στην αλυσίδα Whole Foods Market, η οποία τα διαθέτει σε 48 καταστήματα σε οκτώ πολιτείες. Τα καταστήματα τα προμηθεύονται πάντα φρέσκα προϊόντα που είναι πάντα άριστης ποιότητας.

Επίσης αναζητεί νέους τρόπους για τη βελτίωση της λειτουργίας της κάθετης φάρμας του. Συνεργάστηκε πρόσφατα με ένα εργαστηρίου στο Shenzhen της Κίνας, για να προσδιορίσει καλύτερα τα γενετικά χαρακτηριστικά για τους σπόρους που ανταποκρίνονται καλύτερα στα φώτα LED. Όπως εξήγησε:

“Μπορείτε να δημιουργήσετε υβριδικούς σπόρους και στη συνέχεια, μπορείτε να τα διασταυρώστε με άλλα φυτά με φυσικό τρόπο, έτσι ώστε να διπλασιαστεί η απόδοση των καλλιεργειών σας. Θα είναι σαν μη γενετικά τροποποιημένοι υπερ-σπόροι”

Ο ΟΗΕ προβλέπει ότι ο παγκόσμιος πληθυσμός θα αυξηθεί κατά 2,4 δισεκατομμύρια ανθρώπους μέχρι τα μέσα αυτού του αιώνα και το 66% του πλανήτη θα ζει σε πόλεις. Αυτό αποτελεί πρόκληση για την σίτιση όλων.

Λόγω της κλιματικής αλλαγής, οι ξηρασίες και οι πλημμύρες αναμένεται να καταστρέφουν συχνότερα τις καλλιέργειες, με συνέπεια την αύξηση στις τιμές των τροφίμων και αυξανόμενη ζήτηση για καλλιεργήσιμη γη.

Η καλλιέργεια τροφής στις πόλεις, εκεί όπου καταναλώνεται, είναι σίγουρα μια οικολογική και μεσοπρόθεσμα συμφέρουσα λύση, την οποία καλό θα ήταν να μελετούν και οι παραγωγοί στην Ελλάδα.

Popular Science