Ο κόσμος επιθυμεί ευρύτερες συνεργασίες…

Ενα πρωτοφανές σκηνικό σε προεκλογική περίοδο φαίνεται ότι διαμορφώνεται πλέον ενόψει των εκλογών της 20ης Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με τα πρώτα ευρήματα των εν εξελίξει δημοσκοπήσεων που πραγματοποιούνται τις μέρες αυτές.

Σε όλες τις τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις γνωρίζαμε εκ των προτέρων ποιό κόμμα θα ερχόταν σίγουρα πρώτο. Η μόνη αμφίρροπη αναμέτρηση που υπήρξε τις τελευταίες δεκαετίες ήταν αυτή του 2000, όταν το ΠΑΣΟΚ του Κ. Σημίτη νίκησε οριακά. Το ίδιο μπορεί να συμβεί και πάλι τώρα, χωρίς μάλιστα να υπάρχει ορατή πιθανότητα αυτοδυναμίας γιά τον πρώτο παρά το μπόνους των 50 εδρών που θα πάρει.

Οι πρώτες δημοσκοπήσεις δείχνουν ένα πολύ σημαντικό στοιχείο, μια ουσιαστική ανατροπή σε σχέση με το προ ολίγων ημερών κλίμα. Ο ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικά ο απελθών πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας δείχνουν να υφίστανται ραγδαία πτώση της δημοτικότητας τους, παρά το γεγονός ότι παραμένουν πρώτοι. Κι αυτό είναι ίσως το πιό σημαντικό εύρημα διότι ανοίγει το δρόμο γιά κυβερνήσεις μετεκλογικά ευρείας συνεργασίας. Ας δούμε τα στοιχεία που έχουμε μέχρι στιγμής στη διάθεση μας:

  1. Ο ΣΥΡΙΖΑ διατηρεί το προβάδισμα αλλά είναι αναιμικό πλέον έναντι της ΝΔ.
  2. Και τα δύο μεγάλα κόμματα, ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, βρίσκονται σε χαμηλά επίπεδα κάτω του 30%.
    Παρά το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται, υπάρχει πλέον η πιθανότητα να είναι πρώτο κόμμα η ΝΔ, κάτι που μέχρι πριν λίγο καιρό φάνταζε εντελώς απίθανο.
  3. Ο κόσμος δείχνει επιθυμεί ευρύτερες συνεργασίες καθώς η εκτίμηση κι η υποστήριξη του προς τα πολιτικά κόμματα είναι πολυδιασπασμένη. Γι’ αυτό και φαίνεται ότι το όριο του 3% που οδηγεί στην είσοδο στη Βουλή ξεπερνούν, και σχετικά εύκολα, οκτώ κόμματα, γιά πρώτη φορά. Είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, η ΝΔ, η ΛαΙκή Ενότητα του Παναγιώτη Λαφαζάνη, η Χρυσή Αυγή, το Ποτάμι, το ΠΑΣΟΚ κι η Ενωση Κεντρώων του Βασ. Λεβέντη
  4. Αντιθέτως φαίνεται ότι αγνοείται η τύχη των Ανεξαρτήτων Ελλήνων του Παναγιώτη Καμμένου, που έχουν υποστεί δημοσκοπική κατάρρευση έως ανυπαρξία. Γι’ αυτό κι έχουν ενταθεί οι φήμες ότι ο κ. Καμμένος επιδιώκει να διασωθεί την τελευταία στιγμή στις λίστες του ΣΥΡΙΖΑ. Χωρίς όμως να υπάρχει μέχρι στιγμής οποιαδήποτε επιβεβαίωση.
  5. Μεγάλο ερώτημα η τύχη της Λαϊκής Ενότητας, που φαίνεται ότι στρατεύει στις τάξεις της τον μεγαλύτερο αριθμό στελεχών και μελών του παλιού ΣΥΡΙΖΑ, Κάτι που αναμένεται να αυξηθεί στην περίπτωση της συνεργασίας με την πρόεδρο της διαλυθείσης Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου
    Δεν αποκλείεται αν διατηρηθεί η δυναμική που αυτή την στιγμή δείχνει να έχει το κόμμα αυτό να καταλάβει ακόμα και την τρίτη θέση. Ωστόσο υπάρχουν πολλές επιφυλάξεις δεδομένου ότι πολλά μπορεί να αλλάξουν εφόσον περάσει στην αντεπίθεση αποτελεσματικά(;) ο κ. Τσίπρας
  6. Ανεξάρτητα από το τελικό αποτέλεσμα, που εκτιμάται ότι δεν θα διαφοροποιηθεί δραματικά από αυτό που διαμορφώνεται σήμερα, είναι προφανές ότι δεν υπάρχουν περιθώρια γιά αυτοδυναμία. Κι η επόμενη κυβέρνηση θα είναι κυβέρνηση συνεργασιών. Οπως μάλιστα έχει δηλώσει ο ίδιος ο κ. Τσίπρας, ο ίδιος δεν θέλει, ακόμα κι αν είναι εφικτό, να είναι πρωθυπουργός σε μιά τέτοιου είδους κυβέρνηση.

Αρα δεν αποκλείεται η κυβέρνηση που θα προκύψει από τις κάλπες της 20ης Σεπτεμβρίου να είναι μιά κυβέρνηση ευρείας συνεργασίας, ακόμα και ΣΥΡΙΖΑ- ΝΔ με πρωθυπουργό τρίτο πρόσωπο εξίσου ευρύτερης αποδοχής.

Είναι προφανές ότι έχουμε εισέλθει σε μιά άκρως ενδιαφέρουσα πολιτικά περίοδο αλλά κι εξίσου κρίσιμη, δύσκολη κι αβέβαιη.

Ιωάννης Λοβέρδος