Οι Κούρδοι κατέλαβαν το αρχηγείο του ISIS στην πολιορκημένη Μανμπίτζ…

Ειδησεις

Οι υποστηριζόμενες από τις ΗΠΑ και υπό κουρδική διοίκηση Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) κατέλαβαν το αρχηγείο της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ISIS) στην πόλη Μανμπίτζ, μεταδίδει το Reuters.

Οι Κούρδοι και οι σύμμαχοί τους έχουν εισέλθει στη Μανμπίτζ από τα δυτικά και ελέγχουν πλέον μεγάλο μέρος της πόλης.

Οι τζιχαντιστές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ISIS) είχαν στήσει το αρχηγείο τους μέσα σε ένα νοσοκομείο.

Εκεί λειτουργούσε κέντρο διοίκησης των τζιχαντιστών όπως και η επιμελητεία τους.

Στο μέρος της πόλης που ελέγχουν οι SDF άφησαν τους κατοίκους να φύγουν και να μεταβούν σε εδάφη υπό κουρδικό έλεγχο, μακριά από τις μάχες, για την ασφάλειά τους.

Οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις έχουν περικυκλώσει τους τζιχαντιστές μέσα στη Μανμπίτζ και τους επιτίθενται από τέσσερα μέτωπα, κινούμενες σταθερά προς το κέντρο της πόλης.

Όλες οι αντεπιθέσεις που προσπαθούν οι τζιχαντιστές για να σπάσουν την πολιορκία τους καταλήγουν σε τραγικές ήττες, αφού οι Κούρδοι έχουν και την υποστήριξη της αμερικανικής πολεμικής αεροπορίας.

manbijΠολεμικός χάρτης της πολιορκούμενης Μανμπίτζ. Με κίτρινο χρώμα οι Κούρδοι με μαύρο το Ισλαμικό Κράτος. Όπως βλέπετε οι Κούρδοι έχουν προωθηθεί στις δυτικές και νότιες συνοικίες της πόλης.

manbij2Το νοσοκομείο που καταλήφθηκε από τους Κούρδους στα δυτικά της πόλης και το Ισλαμικό Κράτος χρησιμοποιούσε ως αρχηγείο του. Ο χάρτης ακόμα δεν έχει ενημερωθεί για να αλλάξουν χρώματα.

Η Μανμπίτζ, στα ελληνικά Ιεράπολης, είναι στρατηγικής σημασίας στον πόλεμο ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος (ISIS).

Η πόλη βρίσκεται κοντά στα σύνορα με την Τουρκία, 30 χλμ δυτικά του Ευφράτη, και οι τζιχαντιστές τη χρησιμοποιούσαν ως πρώτο σταθμό υποδοχής των ξένων εθελοντών που έρχονταν, μέσω Τουρκίας, για να ενταχθούν στο Ισλαμικό Κράτος.

Με την πολιορκία της Μανμπίτζ και την αναμενόμενη απελευθέρωσή της το Ισλαμικό Κράτος αποκόπτεται από τον «έξω κόσμο» μέσω Τουρκίας.

Ο πληθυσμός της Μανμπίτζ αποτελείται από Κούρδους, Άραβες και Κιρκάσιους.

Επικρατούσα θρησκεία στην πόλη είναι το σουνιτικό Ισλάμ.

Υπενθυμίζουμε ότι η επίθεση για την απελευθέρωση της Μανμπίτζ ξεκίνησε στις 31 Μαΐου.

tribune.gr

Αφήστε μια απάντηση

Your email address will not be published.

*