Laptop με σχέδια του σπιτιού του ΠΘ του Βελγίου βρέθηκε κοντά στο διαμέρισμα των τρομοκρατών…

Φωτογραφίες της κατοικίας και του γραφείου του Σαρλ Μισέλ στις Βρυξέλλες ανακαλύφθηκαν επίσης σε υπολογιστή που βρέθηκε σε έναν κάδο, λένε οι Βελγικές πηγές.

Σχέδια και φωτογραφίες του σπιτιού και του γραφείου του Πρωθυπουργού του Βελγίου Σαρλ Μισέλ εντοπίστηκαν σε έναν υπολογιστή που είχε εγκαταλειφθεί κοντά σε μια κρυψώνα των τρομοκρατών στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με Βελγικές πηγές.

Ο φορητός υπολογιστής εντοπίστηκε σε έναν κάδο κοντά σε ένα διαμέρισμα στο προάστιο Schaerbeek που είχε γίνει ένα αυτοσχέδιο εργοστάσιο κατασκευής βόμβας για τους τρομοκράτες, οι οποίοι σκότωσαν 32 ανθρώπους και τραυμάτισαν τουλάχιστον 340 στους βομβαρδισμούς αυτοκτονίας στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών και το μετρό της πόλης την περασμένη εβδομάδα.

Η ανακάλυψη δημοσιεύθηκε πρώτα από αρκετές Βελγικές εφημερίδες, συμπεριλαμβανομένων των De Tijd και L’ Echo, και έχει επιβεβαιωθεί από την Guardian. Μια έγκυρη πηγή είπε: «Δεν ξέρουμε αν (οι τρομοκράτες) σχεδίαζαν κάτι, αλλά ξέρουμε όντως ότι ερευνούσαν». Ο φορητός υπολογιστής περιείχε πληροφορίες για την επίσημη κατοικία του Πρωθυπουργού και το γραφείο του στη rue de la Loi 16 των Κεντρικών Βρυξελλών, όπως επίσης και φωτογραφίες του κτηρίου τραβηγμένες από την οδό.

Ένας εκπρόσωπος του Μισέλ είπε ότι είχαν ληφθεί ενισχυμένα μέτρα ασφαλείας εδώ και αρκετούς μήνες.

Το νεοκλασικό κτήριο στη Rue de la Loi είναι λιγότερο από 6 χιλιόμετρα μακριά από το κακόφημο διαμέρισμα στο Schaerbeek που αποτελούσε κρυψώνα των τρομοκρατών. Ήταν από εκείνο το διαμέρισμα του πέμπτου ορόφου όπου ο βομβιστής αυτοκτονίας Ibrahim el-Bakraoui και δύο συνεργοί του ταξίδεψαν στο αεροδρόμιο Zaventem στις 22 Μαρτίου για να εξαπολύσουν επιθέσεις εναντίον ανυποψίαστων ταξιδιωτών.

Όταν ανακοινώθηκε η είδηση για τον φορητό υπολογιστή, οι αρχές επαναπροσδιόρισαν τον αριθμό των θυμάτων των επιθέσεων: το κέντρο επειγουσών καταστάσεων του Βελγίου ανακοίνωσε ότι πέθαναν 32 άνθρωποι και όχι 35 όπως είχε δηλωθεί νωρίτερα από μέλη των υπηρεσιών υγείας. «Εξονυχιστικοί έλεγχοι» είχαν δείξει ότι τρεις άνθρωποι είχαν μετρηθεί δύο φορές σε δύο ξεχωριστές λίστες, είπε το κέντρο. Οι 32 νεκροί αποτελούντο από 17 Βέλγους και 15 αλλοδαπούς από χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Κίνα, την Ιταλία, την Ολλανδία, την Ισπανία και τη Γερμανία. Οι τρεις βομβιστές αυτοκτονίας –τα αδέλφια Bakraoui και ο Najim Laachraoui- δεν περιλαμβάνονται στο άθροισμα των θυμάτων.

Μια εβδομάδα μετά τις επιθέσεις, οι Βρυξέλλες παραμένουν σε μια τεταμένη κατάσταση, με το αεροδρόμιο και αρκετούς σταθμούς του μετρό να παραμένουν κλειστοί. Την Τετάρτη, δημοτικοί αξιωματούχοι ανακοίνωσε ότι μια διαμαρτυρία από ακροδεξιές ομάδες εναντίον του Ισλαμισμού είχε απαγορευτεί. Η οργάνωση Génération Identitaire, μια Γαλλική ακροδεξιά ομάδα, είχε σχεδιάσει μια παρέλαση στο Molenbeek με το σύνθημα «διώξτε τους Ισλαμιστές» το απόγευμα του Σαββάτου, αλλά οι τοπικές αρχές είχε εκδώσει μια αστυνομική εντολή που απαγόρευε κάθε είδους δημόσια συνάθροιση εκείνη την ημέρα.

Η Φρανσουάζ Σεπμάν, δήμαρχος του Molenbeek, είπε ότι δεν έπαιρνε συχνά τέτοιες αποφάσεις. «Όταν αγωνιζόμαστε εναντίον του εξτρεμισμού, είμαστε εναντίον κάθε μορφής εξτρεμισμού. Δεν υπάρχει περίπτωση να αφήσουμε ανθρώπους μανιασμένους να εκφραστούν», είπε στη Le Soir. Προειδοποίησε ότι η αστυνομία θα επέμβει εναντίον όποιου αγνοεί την απαγόρευση. Το Molenbeek παλεύει να ξεφύγει από την υπόληψή του ως λίκνο των εξτρεμιστών, ακόμα και πριν πιαστεί ο ύποπτος για τις επιθέσεις στο Παρίσι Salah Abdeslam να κρύβεται εκεί.

theguardian.com