Οι συγχνωνεύσεις αυτή τη φορά δεν φέρνουν αισιοδοξία

Μια αύξηση σε συγχωνεύσεις και εξαγορές συνήθως επιβεβαιώνει την εμπιστοσύνη στην οικονομία, και oi πρόσφατa προβεβλημένες συμφωνίες φέρνουν στο νου εικόνες από ανώτερα στελέχη και διευθυντές να υπερηφανεύονται για τις προοπτικές των επιχειρήσεων τους και τη συνολική ανάπτυξη.

Αλλά σε αντίθεση με τις προηγούμενες φάσεις συγχώνευσης, αυτή η πρόσφατη έξαρση των εξαγορών στις ΗΠΑ δεν πρέπει να θεωρείται βαρόμετρο μιας υγιούς οικονομίας. Αν μη τι άλλο, θα μπορούσε να είναι ένας δείκτης για τα προβλήματα από την υπερθέρμανση του χρηματιστηρίου.

Σε πολλές περιπτώσεις, οι εταιρείες επιδιώκουν συμφωνίες όχι επειδή είναι ενθουσιασμένες για μια αναπτυσσόμενη οικονομία, αλλά επειδή οι δικές τους προοπτικές ανάπτυξης έχουν εξασθενίσει.

Ας δούμε τους αριθμούς: Η αύξηση των εσόδων σε εταιρείες των ΗΠΑ επιβραδύνεται κάθε χρόνο για τα τελευταία πέντε χρόνια, σε περίπου 5% τώρα από το 11,2% το 2010, σύμφωνα με έκθεση της Citigroup. Η τράπεζα θέτει το πρόβλημα χωρίς περιστροφές: “Ως εκ τούτου, πολλές εταιρείες αναζητούν πηγές ανάπτυξης για την επίτευξη των προβλέψεων των αναλυτών για τα έσοδα.”

-Αν δεν μπορείτε να το δημιουργήσετε, τότε ίσως μπορείτε να το αγοράσετε.

Οι συγχωνεύσεις και οι εξαγορές ήταν πάντα, σε κάποιο βαθμό, ένας τρόπος για τις επιχειρήσεις που δυσκολεύονται να αναπτυχθούν, να “αγοράσουν” περισσότερα έσοδα. Αλλά τα τελευταία χρόνια η αύξηση των εσόδων για τις περισσότερες αμερικανικές εταιρείες ήταν κάτι ιδιαίτερα δυσεύρετο, και οφειλόταν σε μεγάλο βαθμό στη μείωση του κόστους. Αυτό διαφέρει σημαντικά από άλλους οικονομικούς κύκλους όπου ο όγκος συγχωνεύσεων έφερνε αυξήσεις των εσόδων.

Πράγματι, η μείωση του κόστους εξακολουθεί να είναι το βασικό σκεπτικό στις πρόσφατες συγχνωνεύσεις. Οι “συνέργειες” μια συνηθισμένη λέξη στον κόσμο των συμφωνιών, έχει επιστρέψει ως “εξοικονόμιση”.

Οι εταιρείες επίσης στρέφονται προς την επαναγορά ιδίων μετοχών, μια άλλη μέθοδο διαχείριση των κερδών ανά μετοχή. Όταν όμως οι επαναγορές μετοχών γίνονται πάρα πολύ ακριβές, αυτό σημαίνει ότι και οι τιμές των εξαγορών είναι υπερβολικά υψηλές.

Όπως λέει ο κορυφαίος στρατηγικός αναλυτής της Goldman Sachs, David J. Kostin, “Οι εταιρείες θα πρέπει να επικεντρωθούν στις εξαγορές και συγχωνεύσεις αντί να επιδιώκουν τις επαναγορές σε μια εποχή που ο δείκτης τιμής/εσόδων είναι τόσο υψηλός”. Συστήνει μάλιστα στις εταιρείες να χρηματοδοτήσουν τις συμφωνίες με ίδια κεφάλαια. Το πρόβλημα με το επιχείρημα του κ Kostin είναι ότι υπάρχουν εταιρείες με τρισεκατομμύρια δολάρια σε μετρητά και το κόστος δανεισμού παραμένει μηδαμινό. Κατά πάσα πιθανότητα, ακόμα ένας κύκλος συγχωνεύσεων είναι στον ορίζοντα κατά τη θερινή περίοδο, εν όψει των προσδοκιών ότι η Federal Reserve θα αυξήσει τα επιτόκια το φθινόπωρο.

Όμως, ο νέος κύκλος εξαγορών και συγχωνεύσεων με την ευλογία των επενδυτών και με πολύ χαμηλό κόστος χρήματος, δεν πρέπει να συγχέεται με την ψήφο εμπιστοσύνης σε μια εύρωστη οικονομία.

ΝΥΤ