Μέσα στα επόμενα 20 χρόνια το κόστος διαβίωσης θα μειωθεί δραματικά…

Του Peter Diamandis*… Οι περισσότεροι άνθρωποι ανησυχούν σχετικά με το πώς η τεχνητή νοημοσύνη και η ρομποτική καταλαμβάνουν θέσεις εργασίας, ανατρέπουν τις ζωές μας, μειώνουν τα εισοδήματά μας και κατά συνέπεια, καταστρέφουν την οικονομία.

Εν αναμονή αυτού, χώρες όπως ο Καναδάς, η Ινδία και η Φινλανδία διεξάγουν πιλοτικά πειράματα για να τεστάρουν την ιδέα του «ενιαίου βασικού εισοδήματος» -την άνευ όρων παροχή ενός σταθερού ποσού από την κυβέρνηση ώστε να υποστηρίζεται η διαβίωση ανεξαρτήτως απασχόλησης.

Αλλά αυτό για το οποίο οι άνθρωποι δεν συζητούν, και εφιστά την προσοχή μου, είναι μια επερχόμενη απονομισματοποίηση του κόστους διαβίωσης. Δηλαδή γίνεται ολοένα και φτηνότερη η ικανοποίηση των βασικών αναγκών μας.

Ωθούμενο από την ανάπτυξη των εκθετικών τεχνολογιών, το κόστος στέγασης, των μεταφορών, της σίτισης, της υγειονομικής περίθαλψης, της ψυχαγωγίας, της ένδυσης, της εκπαίδευσης και των λοιπών θα πέσει, φτάνοντας τελικά, είτε το πιστεύετε είτε όχι, στο μηδέν.

Σε αυτό το άρθρο, θα εξερευνήσω πώς οι άνθρωποι ξοδεύουν τα χρήματά τους τώρα και πώς ο «τεχνολογικός σοσιαλισμός» (δηλαδή, η φροντίδα της ζωής μας από την τεχνολογία) μπορεί να βγάλει το χρήμα από τη ζωή μας.

Ως επιχειρηματίες, γενικοί διευθυντές ή ηγέτες, είναι σημαντικό να κατανοήσουμε αυτή την τάση και τις συνέπειές της… θα αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο ζούμε, εργαζόμαστε και διασκεδάζουμε τα επόμενα χρόνια.

Πώς ξοδεύουμε τα χρήματά μας σήμερα

Οι καταναλωτικές συνήθειες σε όλο τον κόσμο σχηματίζουν μια αρκετά ομοιογενή εικόνα –τείνουμε να ξοδεύουμε χρήματα σε πολλά από τα βασικότερα προϊόντα και υπηρεσίες.

Ρίξτε μια ματιά στον τρόπο με τον οποίο τρεις μεγάλες οικονομίες ξοδεύουν τα χρήματά τους: Ηνωμένες Πολιτείες, Κίνα και Ινδία.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, το 2011, 33% του εισοδήματος του μέσου Αμερικανού καταναλώθηκε στη στέγαση, 16% στις μεταφορές, 12% στα τρόφιμα, 6% στην υγειονομική περίθαλψη και 5% στην ψυχαγωγία.

Με άλλα λόγια, πάνω από το 75% των εξόδων των Αμερικανών προέρχονται από τη στέγαση, τις μεταφορές, τα τρόφιμα, την ατομική ασφάλιση και την υγεία.

Στην Κίνα, βάσει ενός πρόσφατου δελτίου Έρευνας Επενδύσεων της Goldman Sachs, παρατηρείται παρόμοια κατανομή –φαγητό, στέγαση, μετακινήσεις, και υγεία αποτελούν την πλειονότητα των εξόδων.

Στην Ινδία, με έναν πληθυσμό 1,2 δισεκατομμυρίων ανθρώπων, τα έξοδα για το φαγητό, τις μετακινήσεις, και διάφορα άλλα αγαθά, αποτελούν το μεγαλύτερο ποσοστό.

Τα ενοίκια, η στέγαση, και η υγειονομική περίθαλψη, αποτελούν μικρότερο μερίδιο των εξόδων.

Αυτές οι διαφορές αντικατοπτρίζουν ενδεχομένως πολιτισμικές διαφορές σε καθεμία από τις τρεις τόσο διαφορετικές χώρες αυτές –αλλά, συνολικά, βλέπετε ότι η πλειονότητα των εξόδων είναι σε αυτές τις 7 κατηγορίες:

  1. Μετακινήσεις
  2. Σίτιση
  3. Υγειονομική Περίθαλψη
  4. Στέγαση
  5. Πηγές ενέργειας
  6. Εκπαίδευση
  7. Ψυχαγωγία

Τώρα, φανταστείτε τι θα συνέβαινε αν έπεφτε ξαφνικά το κόστος τους.

Ιδού!

Ο ταχύς παραγκωνισμός του χρήματος και τι σημαίνει

Για μένα η «απονομισματοποίηση», ο παραγκωνισμός του χρήματος, σημαίνει την ικανότητα της τεχνολογίας να παίρνει ένα προϊόν ή μια υπηρεσία που ήταν μέχρι πρότινος ακριβά και να τα καθιστά σημαντικά φθηνότερα ή πιθανόν δωρεάν (με την πιο ακραία συνθήκη). Σημαίνει την αφαίρεση του χρήματος από την όλη εξίσωση.

Σκεφτείτε τη φωτογραφία: Την εποχή της ακμής της Kodak, η φωτογραφία ήταν ακριβή. Πληρώνατε για τη φωτογραφική, το φιλμ, την ανάπτυξη του φιλμ, και όλα τα υπόλοιπα. Σήμερα, εν μέσω της εποχής των megapixel, η φωτογραφική στο κινητό σας είναι δωρεάν –δεν χρειάζεται να έχετε φιλμ, ούτε να το αναπτύξετε για να δείτε τις φωτογραφίες. Το χρήμα βγήκε εντελώς από τη μέση.

Σκεφτείτε τις πληροφορίες και την έρευνα: Τα προηγούμενα χρόνια, η συλλογή άγνωστων και κρυφών δεδομένων ήταν δύσκολη, δαπανηρή ως προς τον χρόνο αν την κάνατε μόνοι σας, ή ακριβή ως προς τα χρήματα αν προσλαμβάνατε ερευνητές. Σήμερα, στην εποχή του Google, είναι δωρεάν και η ποιότητα είναι 1.000 φορές καλύτερη. Η πρόσβαση στις πληροφορίες, τα δεδομένα και την έρευνα απονομισματοποιήθηκε πλήρως.

Σκεφτείτε τις ζωντανές βιντεοκλήσεις και τις τηλεφωνικές κλήσεις: Απονομισματοποιήθηκαν από τα Skype, Google Hangouts, και η λίστα προχωράει:

  • Οι απονομισματοποιημένες αγγελίες στο Craigslist
  • Το iTunes παραμέρισε το χρήμα από τη μουσική βιομηχανία
  • Το Uber απονομισματοποίησε τις μεταφορές
  • Το Airbnb απονομισματοποίησε τα ξενοδοχεία
  • Το Amazon απονομισματοποίησε τα βιβλιοπωλεία

Η απονομισματοποίηση ειδών που θεωρούμε δεδομένα αξίας περίπου 1 εκατομμυρίου δολαρίων

Στο πίσω μέρος του βιβλίου μου Abundance (σελίδα 289 της πρόσφατης έκδοσης), έχω έναν πίνακα που δείχνει πώς έχουμε απονομισματοποιήσει αγαθά και υπηρεσίες αξίας 900.000 δολαρίων που μπορεί να είχατε αγοράσει μεταξύ 1969 και 1989.

Οι άνθρωποι που κατέχουν ένα smartphone σήμερα έχουν πρόσβαση σε εργαλεία που θα κόστιζαν χιλιάρικα πριν από μερικές δεκαετίες.

Πριν από είκοσι χρόνια, οι περισσότεροι εύποροι Αμερικανοί διέθεταν μια φωτογραφική, μια βιντεοκάμερα, ένα CD player, ένα στερεοφωνικό, ένα κινητό, ένα ρολόι, ένα ξυπνητήρι, μια σειρά εγκυκλοπαιδειών, έναν παγκόσμιο άτλαντα, μια σειρά χαρτών Thomas guide, και ένα σωρό άλλα πράγματα που εύκολα ξεπερνούν τα 900.000 δολάρια.

Σήμερα, όλα αυτά τα πράγματα υπάρχουν δωρεάν στο smartphone σας.

Είναι παράξενο ότι δεν εκτιμούμε αυτά τα πράγματα όταν γίνονται δωρεάν. Απλά τα θεωρούμε αναμενόμενα.

Ας δούμε τώρα, λοιπόν, τους προαναφερθέντες 7 τομείς στους οποίους οι άνθρωποι παγκοσμίως δαπανούν τα χρήματά τους και πώς αυτοί πρόκειται να απονομισματοποιηθούν κατά τις επόμενες δεκαετίες.

  1. Μετακινήσεις

Η αγορά των μεταφορών (ανερχόμενη στα 1 τρισεκατομμύριο δολάρια) απονομισματοποιείται από νεοσύστατες εταιρείες όπως η Uber. Αλλά αυτό είναι απλά η αρχή.

Όταν η Uber βγάλει στην επιφάνεια πλήρως αυτόνομες υπηρεσίες, τότε το κόστος των μετακινήσεών σας θα πέσει κατακόρυφα.

Σκεφτείτε το κόστος όλων αυτών των σχετικών πραγμάτων που θα εκλείψουν: ασφάλιση αυτοκινήτου, επισκευές, παρκαρίσματα, καύσιμα και πρόστιμα. Το συνολικό κόστος μετακινήσεών σας θα είναι 5 με 10 φορές χαμηλότερο συγκριτικά με την κατοχή ενός αυτοκινήτου.

Αυτό είναι το μέλλον των «αυτοκινήτων ως υπηρεσιών».

Τελικά, ακόμα και οι φτωχότεροι άνθρωποι στη Γη θα μετακινούνται με σοφέρ.

  1. Σίτιση

Όπως σημείωσα στο Abundance, το κόστος των τροφίμων έχει πέσει κατά 13 φορές τον τελευταίο αιώνα. Αυτή η μείωση θα συνεχιστεί.

Όπως φαίνεται και στο παραπάνω γράφημα, το κόστος των τροφίμων για τα νοικοκυριά έχει πέσει πάνω από 50%.

Θα δημιουργούνται επιπλέον κέρδη όσο μαθαίνουμε να παράγουμε τρόφιμα αποτελεσματικά σε τοπικό επίπεδο με τις κάθετες καλλιέργειες (σημειώστε ότι το 70% της τελικής λιανικής τιμής των τροφίμων προέρχεται από τις μεταφορές, την αποθήκευση και τα έξοδα διακίνησης).

Επιπλέον, όσο προοδεύουμε στη γενετική και τη βιολογία, θα μάθουμε να αυξάνουμε τη σοδειά ανά τετραγωνικό μέτρο.

  1. Υγειονομική περίθαλψη

Η υγειονομική περίθαλψη μπορεί πάνω-κάτω να χωριστεί σε τέσσερις μεγάλες κατηγορίες: α) διάγνωση, β) επεμβάσεις/εγχειρήσεις, γ) φροντίδα για χρόνιες παθήσεις, και δ) φάρμακα.

Διάγνωση: Η τεχνητή νοημοσύνη έχει ήδη αποδείξει την ικανότητά της να διαγιγνώσκει καρκινοπαθείς καλύτερα από τους καλύτερους γιατρούς, να απεικονίζει και να διαγιγνώσκει παθήσεις, να ελέγχει τα γενετικά δεδομένα και να εξάγει συμπεράσματα, ή και να ταξινομεί gigabyte φαινοτυπικών δεδομένων… και όλα αυτά με το κόστος του ρεύματος.

Επεμβάσεις/εγχειρήσεις: Στο άμεσο μέλλον, οι καλύτεροι χειρουργοί στον κόσμο θα είναι ρομπότ, θα μπορούν να κινούνται με ακρίβεια και να απεικονίζουν ένα χειρουργικό πεδίο με υψηλή εστίαση. Κάθε ρομπότ-χειρούργος θα μπορεί να ανακαλεί τα δεδομένα από εκατομμύρια προηγούμενες ρομποτικές εγχειρήσεις, ξεπερνώντας σε επιδόσεις και τον πιο έμπειρο ανθρώπινο ομόλογό του. Και πάλι, με το κόστος να πλησιάζει διόλου τυχαία στο μηδέν.

Φροντίδα για χρόνιες παθήσεις /μέριμνα για τους ηλικιωμένους: Η φροντίδα των ηλικιωμένων και των χρόνια ασθενών θα είναι επίσης αποτελεσματικότερη με τη χρήση των ρομπότ.

Φάρμακα: Τα φάρμακα θα ανακαλύπτονται και θα παρασκευάζονται αποτελεσματικότερα με την τεχνητή νοημοσύνη και, ίσως στο άμεσο μέλλον, να δημιουργούνται στο σπίτι με τη βοήθεια μιας μηχανής τρισδιάστατης εκτύπωσης που συγκεντρώνει τα ιδανικά φάρμακα βάσει των αναγκών και της αιματολογικής σας κατάστασης εκείνη ακριβώς τη στιγμή.

Αξίζει να επισημανθεί, επίσης, ότι το κόστος της δημιουργίας γενοτυπικών δομών πέφτει κατακόρυφα (όπως θα δείτε παρακάτω, 5 φορές τον ρυθμό του νόμου του Moore). Η ακριβής κατασκευή γενοτυπικών δομών θα μας επιτρέπει λογικά να προβλέπουμε ποιες ασθένειες είναι πιθανότερο να εμφανίσετε και ποια φάρμακα είναι τα καταλληλότερα για την περίπτωσή σας.

  1. Στέγαση

Σκεφτείτε τους παράγοντες που ωθούν στο υψηλό κόστος στέγασης. Γιατί ένα διαμέρισμα για μία οικογένεια στο Μανχάταν κοστίζει 10 εκατομμύρια δολάρια, ενώ το ίδιο διαμέρισμα στα προάστια του Σαιντ Λούις μπορεί να αγοραστεί για 100.000 δολάρια;

Η τοποθεσία. Η τοποθεσία. Η τοποθεσία. Οι άνθρωποι συρρέουν στις πυκνοκατοικημένες, επιθυμητές περιοχές, κοντά στις θέσεις εργασίας και τις ευκαιρίες για διασκέδαση. Αυτή η ζήτηση αυξάνει και τις τιμές.

Η στέγαση θα απονομισματοποιηθεί για δύο λόγους: Ο πρώτος οφείλεται σε δύο βασικές τεχνολογίες που καθιστά άκυρη την απόσταση σπιτιού-εργασίας, δηλαδή μπορείτε να ζείτε παντού (όπου είναι φτηνά τα σπίτια):

Αυτόνομα αυτοκίνητα: Αν ο χρόνος μετακίνησής σας μπορεί να αξιοποιηθεί με διάβασμα, ξεκούραση, ύπνο, ταινία ή κάνοντας ένα meeting – σας ενδιαφέρει αν η διαδρομή σας διαρκεί 90 λεπτά;

Εικονική Πραγματικότητα: Τι γίνεται αν ο χώρος εργασίας σας είναι στην πραγματικότητα ένα εικονικό γραφείο όπου οι συνάδελφοί σας είναι …avatar; Τότε δεν χρειάζεται καν να μετακινείστε. Ξυπνάτε, συνδέεστε με το εικονικό εργασιακό σας περιβάλλον, και τηλεμεταφέρεστε από τη φάρμα ή τη Λέσβο.

Οι άλλοι τεχνολογικοί παράγοντες είναι η ρομποτική και η τρισδιάστατη εκτύπωση, οι οποίες θα απονομισματοποιήσουν το κόστος των κατασκευών.

Αρκετές νεοσύστατες εταιρείες εξερευνούν τώρα τον τρόπο με τον οποίο οι τρισδιάστατα εκτυπωμένες κατασκευές και τα κτίρια μπορούν να μειώσουν δραματικά το κόστος κατασκευής και τον χρόνο που απαιτείται.

Για παράδειγμα, η WinSun, μια εταιρεία από την Κίνα, εκτυπώνει ολόκληρα τρισδιάστατα κτίρια με διαμερίσματα, όπως φαίνεται και στην εικόνα.

  1. Πηγές ενέργειας

5.000 φορές περισσότερη ενέργεια φτάνει στην επιφάνεια της Γης από τον Ήλιο σε μία ώρα από αυτή που χρησιμοποιεί όλη η ανθρωπότητα σε ένα έτος. Η ηλιακή ενέργεια είναι άφθονη παγκοσμίως. Ακόμα καλύτερα, οι φτωχότερες χώρες στη Γη είναι οι πιο ηλιόλουστες.

Σήμερα το κόστος της ηλιακής ενέργειας έχει πέσει γύρω στα 3 σεντς ανά κιλοβατώρα. Το κόστος της θα συνεχίσει να μειώνεται, σε σημείο που θα απονομισματοποιηθεί περαιτέρω με τις προόδους στις επιστήμες των υλικών (π. χ. περοβσκίτης) που αυξάνουν την αποτελεσματικότητα.

  1. Εκπαίδευση

Η εκπαίδευση έχει ήδη απονομισματοποιηθεί από πολλές απόψεις, καθώς οι περισσότερες γνώσεις που μαθαίνατε στο σχολείο είναι διαθέσιμες δωρεάν στο Διαδίκτυο.

Τα προγράμματα Coursera, Khan Academy, και τα Πανεπιστήμια όπως τα Χάρβαρντ, ΜΙΤ και Stanford παρέχουν χιλιάδες ώρες διδασκαλίας υψηλής ποιότητας διαδικτυακά, διαθέσιμες σε οποιονδήποτε στον πλανήτη που είναι συνδεδεμένος.

Αλλά αυτό είναι απλά η αρχή. Σύντομα, οι καλύτεροι καθηγητές στον κόσμο θα είναι ρομπότ με τεχνητή νοημοσύνη που θα μπορούν να γνωρίζουν τις ακριβείς ικανότητες, ανάγκες, επιθυμίες και γνώσεις ενός φοιτητή και να του διδάσκουν ακριβώς αυτό που χρειάζεται με τον καλύτερο τρόπο και με τον τέλειο ρυθμό.

Κατά συνέπεια, το παιδί ενός δισεκατομμυριούχου και το παιδί ενός φτωχού θα έχουν πρόσβαση στην ίδια εκπαίδευση υψηλής ποιότητας που παρέχεται από την τεχνητή νοημοσύνη, ουσιαστικά δωρεάν.

  1. Ψυχαγωγία

Η ψυχαγωγία (το βίντεο και τα παιχνίδια) ιστορικά απαιτούσε σημαντικές αγορές εξοπλισμού και υπηρεσιών.

Σήμερα, με την έλευση των υπηρεσιών streaming, του YouTube, του Netflix, και του iPhone AppStore, παρατηρούμε μια έκρηξη διαθέσιμων επιλογών ταυτόχρονα ώστε το σύμπαν των επιλογών γρήγορα απονομισματοποιείται.

Το YouTube έχει πάνω από ένα δισεκατομμύριο χρήστες –σχεδόν το 1/3 όλων των ατόμων που είναι συνδεδεμένοι στο Διαδίκτυο- και κάθε μέρα, οι άνθρωποι παρακολουθούν εκατοντάδες εκατομμύρια ώρες σε βίντεο, φτάνοντας σε δισεκατομμύρια προβολές.

*Ο Peter Diamandis είναι συνιδρυτής και διευθυντής του Singularity University. Έχει καταταγεί στους 50 σπουδαιότερους ηγέτες κατά το Fortune Magazine και έχει αναπτύξει πολυσχιδή δραστηριότητα στη βιολογία, τη γενετική, την αεροναυπηγική και την επιχειρηματικότητα.
singularityhub.com