Ολοκληρώθηκε η μονοετής προσομοίωση ανθρώπινης διαβίωσης στον Άρη…

Πριν από έναν χρόνο, 6 εθελοντές –ένας αστροβιολόγος, ένας φυσικός, ένας πιλότος, ένας αρχιτέκτονας, ένας δημοσιογράφος και ένας επιστήμονας του εδάφους- μπήκαν σε έναν θόλο διαστάσεων 36×20 ποδών (11×7 μέτρων), κοντά σε ένα άγονο ηφαίστειο στη Χαβάη, για να μελετήσουν την προσομοίωση της ζωής στον Άρη. Την Κυριακή βγήκαν από την ετήσια απομόνωσή τους.

Το χρηματοδοτημένο από τη NASA σχέδιο ονόματι HI-SEAS (Hawaii Space Exploration Analog and Simulation), είναι σχεδιασμένο για τη μελέτη των συνεπειών της απομόνωσης στον εγκλεισμό μιας αποστολής ανθρώπων στον Άρη. Αυτή είναι η τρίτη περίπτωση μιας τέτοιας προσομοίωσης και η πιο μακροσκελής∙ οι δύο προηγούμενες είχαν διαρκέσει 4 και 8 μήνες αντίστοιχα. Το ηφαίστειο Μάουνα Λόα της Χαβάης επελέγη ως τοποθεσία λόγω των ομοιοτήτων του με το κόκκινο, άγονο πεδίο του Άρη.

Αυτοί οι 6 μπορούσαν να επικοινωνήσουν μόνο μέσω ηλεκτρονικών μηνυμάτων με τον έξω κόσμο, και οι αποστολές των μηνυμάτων καθυστερούσαν 20 λεπτά, ώστε να ανταποκρίνονται στον χρόνο που θα χρειαζόταν να ταξιδέψει ένα σήμα μεταξύ Γης και Άρη. Οι πόροι ήταν περιορισμένοι: ό, τι χρειάζονταν έπρεπε να το φέρουν στον θόλο εξ αρχής, ακόμα και τις μονωτικές ταινίες. Το φαγητό αντικαθίστατο ανά 4 μήνες, και το νερό ανά 2 μήνες.

Στα μέλη του πληρώματος επιτρεπόταν να φεύγουν από τον θόλο, αλλά μόνο αν φορούσαν βαριές διαστημικές στολές. Υπήρχαν ακόμα και προσομοιώσεις δύσκολων καταστάσεων: από διακοπές ρεύματος και σπασμένα εργαλεία, μέχρι και αναγκαστικές εκκενώσεις για την αποφυγή ενός γερού κύματος ραδιενέργειας.

Όταν το πλήρωμα του HI-SEAS εμφανίστηκε σήμερα, ένα πλήρωμα για το γύρισμα ενός ντοκιμαντέρ απαθανάτισε τη στιγμή. Η ταινία ονομάζεται Red Heaven, και αποτελεί το πάθος των ανεξάρτητων σκηνοθετριών Lauren DeFilippo και Katherine Gorringe. Ο σκοπός τους είναι να παρέχουν μια «ακατέργαστη και κοντινή ματιά στο πώς θα ήταν πραγματικά η ζωή στον Άρη».

Οι δύο γυναίκες ήταν εκεί όταν το πλήρωμα μπήκε στον θόλο το περασμένο έτος, παίρνοντας αποκλειστικές συνεντεύξεις και κλέβοντας μια ματιά από τον ίδιο τον θόλο πριν τα μέλη του πληρώματος απομονωθούν. Άφησαν και τα μέλη του πληρώματος με τις κάμερες ώστε να καταγράφουν τους εαυτούς τους στην καθημερινή τους ζωή. «Τους δίναμε μια λίστα προβολών [μέσω ηλεκτρονικών μηνυμάτων] και αυτοί ανέβαζαν το υλικό κατά τη διάρκεια του έτους» είπε η DeFilippo στο Gizmodo.

Οι DeFilippo και Gorringe συναντήθηκαν ως μεταπτυχιακές φοιτήτριες κινηματογράφου στο Stanford και κάτι τους επηρέασε βαθιά σχετικά με το ενδιαφέρον της Κοιλάδας του Πυριτίου για τον φουτουρισμό και την τεχνολογία. «Αντιληφθήκαμε ότι όσα ονειρευόταν η επιστημονική φαντασία γίνονταν σιγά-σιγά πραγματικότητα, και διαρκώς αναρωτιόμασταν πώς θα ήταν στην πραγματικότητα η ζωή στον Άρη;», είπε η DeFilippo. Όταν άκουσαν για το πρόγραμμα HI-SEAS, ήθελαν αμέσως να συμμετάσχουν. Και έτσι γεννήθηκε η ιδέα για το ντοκιμαντέρ Red Heaven.

Τώρα οι σκηνοθέτριες θα πάρουν συνεντεύξεις και ίσως να απαθανατίσουν τις προσπάθειες κάθε μέλους του πληρώματος να προσαρμοστεί στην πόλη του. Έπειτα θα ξεκινήσουν τις διαδικασίες επεξεργασίας του υλικού συνολικής διάρκειας εκατοντάδων ωρών, και η ταινία αναμένεται να βγει σε πρώτη προβολή το 2018.

Όλα αυτά, βέβαια, θα κοστίσουν αρκετά χρήματα. Οπότε οι DeFilippo και Gorringe έχουν ξεκινήσει έρανο στο Kickstarter για να συγκεντρώσουν τα χρήματα για την τελευταία φάση του ντοκιμαντέρ. Μέχρι τώρα έχουν συγκεντρώσει πάνω από 28.000 δολάρια (με στόχο τα 40.000 δολάρια) και μένουν 17 μέρες μέχρι τη λήξη της εκστρατείας.

Όσο για τη NASA, οι ερευνητές της θα ξεκινήσουν τώρα τη δύσκολη διαδικασία ανάλυσης και σύγκρισης δεδομένων και από τις τρεις αποστολές HI-SEAS, με επίκεντρο τις ψυχολογικές επιπτώσεις της απομόνωσης στα μέλη του πληρώματος. Θα υπάρξουν δύο ακόμα αποστολές HI-SEAS μέσα στον θόλο, με έναρξη τον Ιανουάριο του 2017. Ο στόχος της NASA είναι να στείλει ανθρώπους στον Άρη μέχρι το 2030.

gizmodo.com