Παράξενα Πασχαλινά έθιμα ανά τον κόσμο…

Το Πάσχα (προέρχεται από την αντίστοιχη αραμαϊκή λέξη) είναι μετακινούμενη γιορτή και υπολογίζεται με διαφορετικά ημερολόγια ανά τον Χριστιανικό κόσμο, με τον βασικό κανόνα να πέφτει το Πάσχα την πρώτη Κυριακή μετά την πρώτη πανσέληνο της εαρινής ισημερίας (η εαρινή ισημερία συνήθως γίνεται κατά τις 20-21 Μαρτίου). Οι Καθολικοί και οι Προτεστάντες φέτος γιόρτασαν το Πάσχα στις 27 Μαρτίου, στην Ελλάδα θα γιορταστεί την 1η Μαΐου, ενώ το Πάσχα των Εβραίων αποτελεί από μόνο του ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον κεφάλαιο.

Στην Ελλάδα, είναι γνωστός ο εορτασμός του Πάσχα με το σούβλισμα του αρνιού, το οποίο παρατηρείται σε πολλά μέρη της Ελλάδας, αλλά όχι σε όλα, και το τσούγκρισμα των αβγών, το οποίο παρατηρείται και σε χώρες όπως η Βουλγαρία. Καθώς αυτά τα έθιμα είναι χαρακτηριστικά για τη χώρα μας, αξίζει να καταγραφούν τα πιο παράξενα Πασχαλινά έθιμα στον κόσμο.

Σε χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, όπως η Ουγγαρία και η Πολωνία, την ημέρα του Πάσχα συνηθίζεται να ψεκάζονται οι γυναίκες με αρώματα και νερό για καθαρμό, ομορφιά και γονιμότητα. Σε μια παραλλαγή του εθίμου στην Τσεχία χρησιμοποιούνται κλαδιά ιτιάς ώστε να «ανθίσουν» οι γυναίκες όπως το δέντρο αυτό. Το τελευταίο, μάλιστα, θα μπορούσε να θεωρηθεί ως ένα είδος «συμπαθητικής μαγείας», όπου οι άνθρωποι παίρνουν τα χαρακτηριστικά της φύσης που τους περιβάλλει, φαινόμενο που παρατηρείται έντονα και στα ελληνικά έθιμα. Αντιλήψεις με παγανιστικές ρίζες συναντώνται και στον εορτασμό του Πάσχα στις σκανδιναβικές χώρες, όπου τα παιδιά ντύνονται μάγοι και μάγισσες και πάνε από πόρτα σε πόρτα δίνοντας τις ζωγραφιές τους για να πάρουν γλυκά.

Τα αβγά αποτελούν σύμβολα γονιμότητας, και φυσικά δεν θα μπορούσαν να λείψουν από μια γιορτή που συνδέεται με την άνοιξη. Στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι καθιερωμένο το κυνήγι των αβγών έξω από τον Λευκό Οίκο τη Δεύτερα του Πάσχα, το οποίο διοργανώνεται από τον Πρόεδρο. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα αβγά, αν και είναι χρωματισμένα, αυτό δεν σημαίνει ότι είναι πάντα κόκκινα. Η τάση για το κυνήγι των αβγών παρατηρείται και στην Αυστραλία. Από την άλλη πλευρά, χώρες όπως η Γερμανία και η Γαλλία δεν …κρύβουν τα αβγά τους. Στη Γαλλία φτιάχνεται μια τεράστια ομελέτα στο κέντρο της πόλης, ενώ στη Γερμανία τα πολύχρωμα αβγά είναι παντού, στους δρόμους και στα δέντρα. Στην Βρετανία, τη Δευτέρα του Πάσχα γίνονται αγώνες κυλίσματος αβγών, όπου θεωρείται τύχη για κάποιον αν φτάσει το αβγό του στο τέλος της τσουλήθρας χωρίς να του σπάσει.

Σε πολλές χώρες παρατηρούνται θεατρικά δρώμενα αναπαραστάσεων των γεγονότων του Θείου Δράματος, όπως στη Βρετανία και στην Ινδονησία. Αξίζει να επισημανθεί ένα δρώμενο στη Βραζιλία, όπου χρησιμοποιούνται κούκλες από άχυρα που αντιπροσωπεύουν τον Ιούδα (πολλές φορές αυτές οι κούκλες αναπαριστούν κάποιον διεφθαρμένο πολιτικό). Στη συνέχεια, αυτές οι κούκλες κρεμιούνται και χτυπιούνται από τον κόσμο. Την ημέρα του Πάσχα γίνονται γιορτές με καρναβάλια μικρής κλίμακας για το κλείσιμο της Σαρακοστής.

Όπως και να γιορτάζεται σε κάθε έθνος το Πάσχα και όσες διαφορές και αν παρατηρούνται στην ημερομηνία του, είναι εύκολο να παρατηρηθεί ότι τελικά υπάρχουν πολλά περισσότερα κοινά μεταξύ των λαών από όσο είναι δυνατόν να σκεφτεί κανείς. Η Ανάσταση συνδέεται με την αναγέννηση της φύσης, ένα φαινόμενο που παρατηρείται παντού στον κόσμο. Σε τέτοιες δύσκολες εποχές, λοιπόν, ας θυμόμαστε ότι είμαστε πάνω από όλα άνθρωποι. Εἰρήνη ὑμῖν, λοιπόν, και Καλή Ανάσταση!