Η πρώτη μελέτη για επιπτώσεις BREXIT, ηχηρό χαστούκι για Βρυξέλλες και Παγκοσμιοποίηση!…

Γράφει ο Κωνσταντίνος Βέργος*… Παρότι έχουν γίνει εικασίες και σημαντική πολιτική συζήτηση για τις επιπτώσεις του Brexit για την Βρετανική οικονομία, καμμιά, ως τωρα μελέτη δεν είχε βγει στη δημοσιότητα.

Όλα αυτά  ως χθές. Ο δήμαρχος του Λονδίνου, Σαδίκ Χαν, και γνωστός υπέρμαχος της παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ, παρήγγειλε για λογαριασμό του Δήμου του Λονδίνου μελέτη για τις επιπτώσεις.

Είναι αδιάβλητη η μελέτη;

Τη μελέτη κάνει η εταιρία ‘Cambridge Econometrics Ltd’. Παρότι η εταιρία κατηγορήθηκε από πολλούς πολιτικούς ότι είναι μεροληπτική, έχει μεγάλη εμπειρία και καλή φήμη σε μελέτες σε διάφορους τομείς, που περιλαμβάνουν περιβαλλοντικές και οικονομικές επιπτώσεις.

Επομένως, δεν υπάρχει λόγος να πιστεύουμε ότι είναι πολιτικά στημένη. Πρόκειται για μελέτη 86 σελίδων με σχετικά καλή τεκμηρίωση.

Ποιά σενάρια εξετάζει

Η εταιρία εχει 5 σενάρια. Παραμονή στην ΕΕ (Σενάριο 1), Εξοδος σε 2 χρονια με παραμονη στην ενιάια αγορα (Σεναριο 2), έξοδος σε 2 ετη μονο με συμφωνια για δασμους (Σεναριο 3), εξοδος σε 2 χρονια χωρις συμφωνια ενιαιας αγοράς ή δασμών, και επομένως χρηση ορων Παγκοσμιου Οργανισμου εμπορίου (Σεναριο 4) και τέλος άμεση εξοδος   χωρίς ακμμιά συμφωνια, μονο με ορους επομένως Παγκοσμιου Οργανισμου εμπορίου (Σεναριο 5). Το τελευταίο το ονομάζουμε ‘απότομη έξοδο’.

Που βασίζονται οι υποθέσεις

Οι υποθέσεις βασίζονται στην επίπτωση που θα εχει η κάθε αόφαση στον αριθμο των μεταναστών, τον πληθυσμό και τις επενδύσεις.

Το Σενάριο απότομης εξόδου (Σ5) καθως περιορίζει τους μετανάστες και την ανάπτυξη πληθυσμού (μονο 7% αυξηση από το 2015 ως το 2013) οδηγεί σε αρνητικές επιπτώσεις, ενώ με βαση το Σενάριο 1 (παραμονη) ο πληθυσμός αυξάνεται κατά 2% επιπλέον (δηλαδη 9%) την ιδια περίοδο.

Αντιστοιχη επιπτωση στην απασχόληση που αξάνεται κατά 6% και 8% αντίστοιχα συμφωνα με την μελέτη. Καθώς όμως τα σενάρια 2, 3 και 4 , που είναι και τα πιο πιθανα είναι στη μεση αυτού, η επίπτωση παραμονής εναντι ηπιας εξοδου σε 2 ετη τελικά είναι της ταξης του…1% συνολικα σε 15 χρονια!

Συνολικα, αναμένεται απώλεια 85.000 εργαζομένων κατ ετος. Σε ότι αφορα τους δασμούς, υποθετει ότι με τα Σεναρια 1 και 2, οι δασμοι θα είναι χαμηλοι πχ για Ρούχα θα είναι 9%-14%, με το σενάριο 3 θα είναι 9% περίπου και με βάση το σενάριο 2 θα είναι  4%-5% αντιστοίχως. Σε ότι αφορά τις επενδύσεις δεν βλεπει σοβαρες διαφορές.

Τι βρίσκει

Σε περίπτωση Σεναρίου 2 (εξοδος με Παραμονη στην ενιαια αγορά) η επίπτωση θα είναι μολις 1% συνολικά σε βαθος 15 ετων, ενώ με βαση το χειρότερο σενάριο θα χαθει 2,5% συνολικα.

Η σημαντικη όμως ζημιά θα προέλθει για τις…εισαγωγές, που θα είναι 5% χαμηλότερα κατω από το σενάριο της απότομης εξόδου.

Συμπέρασμα

Παρότι η μελέτη αυτή δεν λαμβάνει υπόψιν της την τεράστια ανάπτυξη που ερχεται με τον νέο στρατηγικό σχεδιασμό της Γαλλίας βασιζόμενης στον λεγόμενο ‘λευκό χάρτη’, κατι που θα οδηγούσε σε πολύ θετικότερα συμπεράσματα, αποδεικνύει κατι απλο.

Και με το ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ σενάριο, οι επιπτώσεις του Brexit, είναι ουσιαστικά αμελητέες, καθώς κινουνται σε επίπεδα 1%-2% σε βαθος…15 ετων δηλαδή 0,05-0,1% ετησίως.

Μια τοσο απειροελάχιστη μεταβολή όμως, καταρρίπτει ολη τη μυθολογία περί ερχομού της …δευτέρας παρουσίας με το Brexit.

Η επιχείρηση ‘τρομου και δέους’ που εχουν στησει οι Γραφειοκράτες των Βρυξελλών αποδεικνυεται ότι ΔΕΝ ΣΤΕΚΕΙ ούτε σε ‘αναλύσεις ΕΠΙ ΠΛΗΡΩΜΗ για ‘Φιλο-ΕΕ’ δημάρχους σαν τον Σαδίκ Χαν!

Άλλο ένα καλο νέο που δειχνει ότι η απόφαση της φιλελεύθερης Αγγλίας να προχωρήσει χωρίς την ΕΕ θα αφήσει φτωχούς και άνεργους με βεβαιότητα μόνο δύο κατηγορίες ατόμων: τους Γερμανούς βιομήχανους και τους Γραφειοκράτες των Βρυξελλών! 

Η παγκοσμιοποίηση μετράει μέρες, τα έθνη θα νικήσουν!

*Ο Κωνσταντίνος Βέργος είναι Καθηγητής Χρηματοοικονομικών, Πανεπιστήμιο Πόρτσμουθ, Αγγλία.
new-economy.gr