Σαν σήμερα 19 Απριλίου 1824: Ο Λόρδος Βύρων πεθαίνει στην Ελλάδα…

Ο Τζωρτζ Γκόρντον Μπάιρον, 6ος Βαρόνος Μπάιρον, πεθαίνει στην τωρινή Ελλάδα, όπου είχε ταξιδέψει για να υποστηρίξει τον Ελληνικό αγώνα για ανεξαρτησία από την Τουρκία. Ακόμα και σήμερα, θεωρείται στην Ελλάδα εθνικός ήρωας.

Η σκανδαλώδης ιστορία του Βύρωνος, τα εξωτικά ταξίδια και η κραυγαλέα ζωή του έκαναν τέτοια εντύπωση στον κόσμο που επινοήθηκε ο όρος «βυρωνικό» για να περιγράψει το ρομαντικό, αλαζονικό, σκοτεινό και κυνικό. Ο Βύρων γεννήθηκε στο Aberdeen της Σκωτίας το 1788. Η στρεβλοποδία και το φτωχό περιβάλλον του έκαναν δύσκολη την παιδική του ηλικία, αλλά στην ηλικία των 10 κληρονόμησε τον τίτλο ενός θείου του που ανήκε στη γενιά των παππούδων του. Φοίτησε στο Harrow, έπειτα στο Trinity College του Κέιμπριτζ, όπου απέκτησε πολλά χρέη και επεδίωξε παθιασμένες σχέσεις με γυναίκες και άντρες. Η πρώτη του δημοσιευμένη ποιητική συλλογή Hours of Idleness (1807) κατακεραυνώθηκε από τους κριτικούς, ειδικά στη Σκωτία, και η δεύτερη ποιητική του δουλειά English Bards and Scotch Reviewers (1809) στράφηκε εναντίον της Αγγλικής λογοτεχνικής κοινότητας.

Μόλις απέκτησε το μεταπτυχιακό του το 1809, ταξίδεψε στην Πορτογαλία, την Ισπανία και την Εγγύς Ανατολή για δύο χρόνια. Οι εμπειρίες του εισχώρησαν στα μετέπειτα έργα του, συμπεριλαμβανομένου και του Childe Harold’s Pilgrimage (1812), το οποίο του πρόσφερε σχεδόν στιγμιαία διασημότητα στην Αγγλία. Όπως είπε τότε, «ξύπνησα ένα πρωί και βρήκα τον εαυτό μου διάσημο» (“awoke one morning and found myself famous”). Η ποίηση, το ντύσιμο και οι τρόποι του έγιναν ευρέως αντικείμενο μίμησης.

Το 1815, παντρεύτηκε την Anne Isabella Milbanke, και το ζευγάρι απέκτησε μια κόρη, την Augusta Ada, το επόμενο έτος. Η Ada αποδείχτηκε παιδί-θαύμα στα μαθηματικά και θεωρείται από κάποιους ως η πρώτη προγραμματίστρια υπολογιστών, χάρη στη δουλειά της πάνω στην υπολογιστική μηχανή του Charles Babbage.

Ο γάμος γρήγορα φθάρθηκε και το ζευγάρι χώρισε με νομικές διαδικασίες. Εκείνη την περίοδο, είχε ήδη ξεσπάσει σκάνδαλο σχετικά με τις υποψίες για αιμομικτική σχέση του Βύρωνος με την ετεροθαλή αδερφή του, Augusta Leigh, με αποτέλεσμα να εξοστρακιστεί από την κοινωνία και να αναγκαστεί να φύγει από την Αγγλία το 1816. Εγκαταστάθηκε κοντά στον ποιητή Percy Bysshe Shelley και τη σύζυγό του Mary Wollstonecraft Shelley. Εκεί συνδέθηκε στενά με την ετεροθαλή αδερφή της Mary, Claire Clairmont, η οποία γέννησε την κόρη του Allegra τον Ιανουάριο του 1817.

Ο Βύρων μετακόμισε στη Βενετία εκείνο το έτος και μπήκε σε μια περίοδο αχαλίνωτης ακολασίας. Το 1819, ενεπλάκη συναισθηματικά με την κόμισσα Teresa Guiccioli, τη νεαρή σύζυγο ενός ηλικιωμένου κόμη, και οι δύο παρέμειναν συνδεδεμένοι για πολλά χρόνια. Ο Βύρων, όντας πάντα ένθερμος υποστηρικτής των φιλελεύθερων ζητημάτων και της εθνικής ανεξαρτησίας, υποστήριξε την Ελληνική Επανάσταση. Συμμετείχε και αυτός στον πόλεμο στην Ελλάδα εκπαιδεύοντας στρατεύματα στην πόλη του Μεσολογγίου, όπου και πέθανε αμέσως μετά τα 36α γενέθλιά του (από πυρετό).

history.com