Τι συμβαίνει όταν η κοινωνία αργεί να αφομοιώσει την τεχνολογική πρόοδο;…

Του David J. Hill*… Είναι δελεαστικό να αποκαλέσουμε το 2016 «Έτος της Τεχνητής Νοημοσύνης».

Αυτή είναι η χρονιά που η τεχνητή νοημοσύνη τέθηκε στο επίκεντρο της συλλογικής συνείδησης. Είτε πρόκειται για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα ως αντιμετώπιση μιας θύελλας αυτοματοποίησης, ή τις ανησυχίες για την απώλεια της ιδιωτικής ζωής, όπου ό, τι κάνετε μπορεί να παρακολουθηθεί και να αναλυθεί, οι άνθρωποι συζητούν για την τεχνητή νοημοσύνη περισσότερο από ποτέ στην προσπάθειά τους να καταπολεμήσουν τους δυστοπικούς φόβους τους για το μέλλον της ανθρωπότητας.

Βάζοντας λάδι στη φωτιά, φαίνεται ότι καθημερινά κάποιος ανακοινώνει ότι ένα νέο μηχάνημα τεχνητής νοημοσύνης περνά τον έλεγχο του Turing με επιτυχία.

Μιλώντας στο συνέδριο Exponential Finance, ο Salim Ismail, ιδρυτικός διευθυντής και διεθνής εκπρόσωπος του Singularity University, εξέφρασε μια πιο αισιόδοξη άποψη.

«Με την τεχνητή νοημοσύνη ενισχύουμε την ανθρώπινη εμπειρία, δεν της στερούμε κάτι ούτε την αντικαθιστούμε», είπε ο Ismail. «Έχουμε την τάση να δίνουμε υπερβολική έμφαση σε τυχόν ανησυχίες. Όταν πρωτοεμφανίστηκαν τα γρήγορα τρένα, οι γιατροί είπαν ότι θα μπορούσαν να είναι αιτίες θανάτου για τους ανθρώπους, επειδή το οξυγόνο θα έβγαινε μέσα από το στόμα τους».

Μέσα σε αυτό το κλίμα άγχους, η Deepmind της Google ανακοίνωσε πριν από μερικούς μήνες ότι το σύστημα τεχνητής νοημοσύνης της AlphaGo νίκησε τον μαιτρ Lee Sedol στο Go μια δεκαετία νωρίτερα από όσο είχε προβλεφθεί.

Ο Ismail σημείωσε ότι αυτό ήταν μια σημαντική στιγμή, ένα κρίσιμο σημείο σχετικά με αυτά που μπορεί να πετύχει η τεχνητή νοημοσύνη. «Ο διαγωνισμός Go της Google είναι σημαντικός, επειδή δεν έχουμε διδάξει σε μηχάνημα τεχνητής νοημοσύνης πώς να λειτουργεί διαισθητικά. Πιστεύαμε μέχρι πρότινος ότι αυτός ο τομέας υπήρχε μόνο στην ανθρώπινη σκέψη».

Για τον Ismail, η αληθινή πρόκληση σχετικά με την τεχνολογική πρόοδο δεν είναι οι τυχόν απειλές, αλλά η βραδύτητα της κοινωνίας να αφομοιώσει και να χρησιμοποιήσει την τεχνολογία στο σημείο που βρίσκεται αυτή τη στιγμή.

«Τον 16ο αιώνα, είχαμε την εποχή του Γουτεμβέργιου, όπου η τυπογραφία άλλαξε τα πάντα», είπε. «Έχουμε 30 τέτοια φαινόμενα να συμβαίνουν ταυτόχρονα, είτε πρόκειται για αυτόνομα αμάξια, ιπτάμενα ρομπότ, νευροεπιστήμες, ή οτιδήποτε άλλο».

Είμαστε σε μια κρίσιμη στιγμή για τη δημόσια συζήτηση σχετικά με την τεχνητή νοημοσύνη. Πέρα από τις ανησυχίες, τις απειλές, και τους φόβους, υπάρχει μια αφθονία ευκαιριών για τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης ώστε να βελτιωθούν οι συνθήκες διαβίωσης και να επεκταθεί το προσδόκιμο ζωής. Είναι απλά ζήτημα προσαρμογής, κάτι που είναι γενικά ανθρώπινο.

*Ο David J. Hill είναι διευθυντής διαχείρισης ψηφιακών μέσων του Singularity University. Γράφει για το Singularity Hub από το 2011 και είναι αρχισυντάκτης από το 2014. Ασχολείται, κυρίως, με την ψηφιακή εκπαίδευση, τις εκδόσεις και τα μέσα.
singularityhub.com