Το «ξεδόντιασμα» του Σουλτάνου από την Μόσχα…

Αντιμέτωπη με νέα δεδομένα τα οποία πλήττουν το κυρός της και την προσπάθεια για ανάδειξή της σε περιφερειακή δύναμη, αλλά υπονομεύουν συγχρόνως και την στρατηγική  της στην Μέση Ανατολή, είναι η τουρκική ηγεσία και ένα ακόμη δείγμα της νέας αυτής κατάστασης είναι η καταγγελία για παραβίαση του τουρκικού εναέριου χώρου από ρωσικό μαχητικό το Σάββατο.

Η Τουρκία κατήγγειλε την παραβίαση του εναερίου χώρου της από ένα ρωσικό βομβαρδιστικοί Su-34, κάτι που απέρριψε ως «προπαγάνδα» το ρωσικό υπουργείο άμυνας, ενώ κλήθηκε για εξηγήσεις στο τουρκικό ΥΠΕΞ ο Ρώσος πρεσβευτής στη Άγκυρα.

Η Τουρκία αναζήτησε στήριξη στο ΝΑΤΟ και στις ΗΠΑ, την οποία και φυσικά βρήκε σε ρητορικό επίπεδο, καθώς τόσο η Συμμαχία όσο και το αμερικανικό Πεντάγωνο ζήτησαν από την Μόσχα να σεβασθεί τον εναέριο χώρο της Συμμαχίας και της Τουρκίας.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν  σε μια ακόμη προσπάθεια του να σώσει τα προσχήματα για την  Τουρκία, κατήγγειλε φυσικά την παραβίαση και προειδοποίησε για… σοβαρές συνέπειες  την Μόσχα, ικετεύοντας συγχρόνως για μια συνάντηση με  τον Ρώσο πρόεδρο Πούτιν.

Όμως για την  Τουρκία έχουν αλλάξει πολλά από εκείνο το πρωινό στις 24 Νοεμβρίου όταν δόθηκε η εντολή στον τούρκο πιλότο να καταρρίψει το ρωσικό Su-24 στα τουρκοσυριακά σύνορα.

Οι απειλές και οι προειδοποιήσεις του κ. Ερντογάν  απλώς αναδεικνύουν την αδυναμία της Τουρκίας να αντιδράσει πλέον, καθώς μετά το επεισόδιο του Νοεμβρίου η Ρωσία εγκατέστησε στην αεροπορική βάση  Hmeymin στην Συρία μονάδες S-400, καθιστώντας ουσιαστικά σε Ζώνη Απαγόρευσης Πτήσεων για την Τουρκία όλο τον εναέριο χώρο της Συρίας. Η Μόσχα μάλιστα από την πρώτη στιγμή είχε ανακοινώσει ότι έχει δοθεί εντολή στις δυνάμεις της στην Συρία για άμεση εξουδετέρωση κάθε ενδεχομένης απειλής εναντίον των ρωσικών μαχητικών.

Το πλήγμα αυτό είναι καθοριστικό για την Τουρκία η οποία επεδίωκε στην κρίσιμη καμπή που εισέρχεται η συριακή κρίση, να έχει λόγο επί του εδάφους με την αύξηση της αεροπορικής κυρίως παρουσίας της στην περιοχή.

Τώρα όχι μόνο είναι αποκλεισμένη ντε φάκτο από οποιαδήποτε στρατιωτική δράση στην Συρία, η οποία δεν θα έχει την έγκριση και της Ρωσίας, άλλα θα υφίσταται και ταπεινωτικές για την ίδια παραβιάσεις του εναέριου χώρου της από ρωσικά μαχητικά.

Γιατί η κατάρριψη ενός αεροσκάφους είχε μεν σοβαρότατες συνέπειες τις οποίες  τώρα και η ίδια αντιμετωπίζει, αλλά η κατάρριψη δεύτερου αεροσκάφους  θα έχει απρόβλεπτες συνέπειες για την Τούρκοι αλλά και για τον γενικότερο σχεδιασμό της Δύσης στην Μέση Ανατολή και στην Μαύρη Θάλασσα.

Ο Ερντογάν  βρίσκεται σε ιδιαίτερα δυσχερή θέση καθώς βλέπει το διεθνές προφίλ του να κλονίζεται από την περιφρονητική άρνηση του Πούτιν να έχει την οποιαδήποτε επαφή μαζί του.

Ρώσοι αξιωματούχοι μάλιστα, όπως  ο αντιπρόεδρος της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Δουμάς Λεονίντ Καλάσνικοφ  δήλωσε στο Νόβοστι ότι ο Ερντογάν στήνει τέτοια περιστατικά για να βρει την ευκαιρία να μιλήσει με τον Πούτιν. Ενώ ο αντιπρόεδρος της επιτροπής Άμυνας  της Δούμας  Φραντς Κλιντσεβιτς δήλωσε ότι οι ισχυρισμοί της Τουρκίας για παραβίαση του εναέριου χώρου της  γίνονται  για να νομιμοποιηθεί εκ των ύστερων η κατάρριψη του ρωσικού Su-24.

Πάντως και το τελευταίο αυτό περιστατικό, αναδεικνύει το μεγάλο χάσμα που υπάρχει  πια στις σχέσεις Άγκυρας – Μόσχας, χάσμα το οποίο διευρύνεται διαρκώς και λόγω των συγκρουόμενων στρατηγικών συμφερόντων των δυο χωρών στην Μέση Ανατολή άλλα και στην Μαύρη Θάλασσα.liberal.gr