Ένας Έλληνας κάνει εξόρυξη σε αστεροειδείς!

Αυτές τις μέρες περνάει πολύ κοντά στη γη ένας αστεροειδής με τεράστια αποθέματα πλατίνας που αξίζουν κοντά στα 5 τρισεκατομμύρια δολάρια.

Ενώ σχεδόν όλος ο κόσμος παρακολούθησε άναυδος την είδηση και το κυριολεκτικά αστρονομικό ποσό που “κουβάλαει” αυτός ο περιπλανώμενος στο διάστημα βράχος, ένας Ελληνο-αμερικανός άδραξε την ευκαιρία να εκμεταλλευτεί αυτόν τον αμύθητο τον πλούτο!

Ο επιχειρηματίας και επιστήμονας Δρ. Πέτρος Διαμαντής, γόνος Ελλήνων μεταναστών από τη Λέσβο, είναι ο εμπνευστής και ο άνθρωπος πίσω από την εταιρεία Planetary Resources που στοχεύει στην εξερεύνηση και εκμετάλλευση αστεροειδών.

“Δεν πρόκειται περί ενός μακρινού ονείρου, αλλά ενός πολυ καλά μελετημένου σχεδίου που έχει ήδη τεθεί σε εφαρμογή και η πρώτη δοκιμή πραγματοποιείται αυτή τη στιγμή!” Δηλώνει.

Η εταιρεία μόλις εκτόξευσε από τον διεθνή διαστημικό σταθμό το όχημα επίδειξης A3R για να δοκιμαστούν οι τεχνολογίες της στην γήινη τροχιά και πάνω στον αστεροειδή που περνάει τώρα κοντά στη γη. Το ρομποτικό μηχάνημα εξόρυξης έχει το μέγεθος ενός προσωπικού υπολογιστή και τροφοδοτείται από ηλιακή ενέργεια.

arkyd-6

Η αποστολή του οχήματος γίνεται για να δοκιμαστούν τα εξαρτήματα που η εταιρεία αργότερα σχεδιάζει να στείλει στο βαθύ διάστημα προς τους πλούσιους σε φυσικούς πόρους αστεροειδείς, με στόχο την εξαγωγή νερού που μπορεί να διασπαστεί σε υδρογόνο και οξυγόνο για τα καύσιμα των πυραύλων, αλλά και πολύτιμα μέταλλα, όπως την πλατίνα.

Κατά τη διάρκεια των επόμενων 90 ημερών, το μικρό διαστημικό σκάφος θα δοκιμάσει τα ηλεκτρονικά του συστήματα και τα συστήματα ελέγχου, χωρίς όμως ακόμα να πραγματοποιήσει οποιαδήποτε γεώτρηση πάνω στον αστεροειδή που περνάει τώρα κοντά στη γη.

Παρά το ότι η χαμηλή γήινη τροχιά δεν είναι μια τέλεια προσομοίωση για το βαθύ διάστημα, θα δώσει στα εξαρτήματά του μια πρώτη γεύση από τις αντίξοες συνθήκες που θα αντιμετωπίσουν στη δουλειά, συμπεριλαμβανομένων των εξαιρετικά χαμηλών θερμοκρασιών, της ακτινοβολίας και της λειτοργίας στο κενό του διαστήματος.

Με την επισήμανση των αδυναμιών των εξαρτημάτων σε χαμηλή γήινη τροχιά, η εταιρεία μπορεί να προετοιμαστεί για τυχόν προβλήματα πριν από την αποστολή διαστημικού σκάφους μακριά ​​από τη Γη.

Η εταιρεία θα προβεί σε χαμηλού κόστους εξερεύνηση του διαστήματος, αρχίζοντας με την ρομποτική σειρά Arkyd, από την οποία πρόερχεται και η A3R, που θα πραγματοποιήσουν διαστημικές αποστολές με στόχο να εντοπίσουν τους πιο εμπορικά βιώσιμους αστεροειδείς κοντά στη Γη.

“Η επιτυχημένη ανάπτυξη της μηχανής A3R είναι ένα σημαντικό ορόσημο για την Planetary Resources, στην πορεία προς την αναζήτηση πλούσιων σε πόρους αστεροειδών. Η ομάδα μας είναι στην αιχμή της τεχνολογίας που θα επιτρέψει στην ανθρωπότητα να δημιουργήσει μια οικονομία εκτός του πλανήτη, κάτι που θα αλλάξει ριζικά τον τρόπο που ζούμε στη Γη.” Δήλωσε ο Δρ. Διαμαντής.

Ο Δρ. Πέτρος Διαμάντης ίδρυσε την Planetary Resources το 2009 μαζί με τον Έρικ Άντερσον. Το όραμα τους είναι να θεσπίσουν ένα νέο πρότυπο για την αξιοποίηση πόρων, κάτι που θα φέρει το Ηλιακό Σύστημα μέσα στην οικονομική σφαίρα επιρροής της ανθρωπότητας.

Η εξερεύνηση και εκμετάλλευση των αστεροειδών, θα είναι η χρυσοθηρία του 21ου αιώνα και δεν πρέπει να μας είναι καθόλου περίεργο που ένας Έλληνας πρωτοστατεί στην νέα κούρσα του διαστήματος.

Το Ελληνικό δαιμόνιο λοιπόν, τώρα κατακτά και το διάστημα!