Έξω από τα γήπεδα και εγγύηση 200.000 για Μαρινάκη

Ελεύθερος ο Ευ. Μαρινάκης -“Παρουσία” 1η και 16η εκάστου μηνός -Θα πληρώσει 200.000 ευρώ και δεν θα κριθεί προσωρινά κρατούμενος.

Ο ισχυρός άνδρας της Ναυτιλίας, του Ολυμπιακού και του Δήμου Πειραιά Ευάγγελος Μαρινάκης, αφέθηκε ελεύθερος με εγγύηση 200.000 ευρώ, αλλά κάθε πρώτη και δεκαέξι του μήνα, θα πρέπει να δίνει “παρών” στο τμήμα της περιοχής κατοικίας του.

Ο ανακριτής, ενώπιον του οποίου απολογήθηκε για επτά ώρες, το επέβαλε “περιοριστικούς όρους” και τον κατέστησε κατηγορούμενο για την υπόθεση της “εγκληματικής οργάνωσης”.

Μέχρι να τελεσιδικήσει η υπόθεση (ζήσε Μάη μου), ο κατηγορούμενος δεν έχει δικαίωμα “Να ασχολείται με το ποδόσφαιρο” (σιγά τα ωά) όπως δεν είχε δικαίωμα ο “φίλαθλος Μπέος” και δεν έχει ο “φίλαθλος Δ. Γιαννακόπουλος).

Ο Ευ.Μαρινάκης, που προ τριημέρου “έβαλε” 10.000.000 ευρώ στο ταμείο της ΠΑΕ Ολυμπιακός, δεν μπορεί πλέον να είναι πρόεδρος.

Προφανώς, θα αντικατασταθεί από κάποιον, ο οποίος εκτός εξαιρετικού απρόοπτου θα έχει έναν… διακοσμητικό ρόλο. Θα παραμείνει ιδιοκτήτης της ΠΑΕ Ολυμπιακός και μεγαλομέτοχος, άρα και αφεντικό της ομάδας και φυσικά δεν θα μπορεί να μετέχει στα θεσμικά όργανα ή στους φορείς (ΕΠΟ, Σούπερ Λίγκα, κ.λ.π).

Οι περιοριστικοί όροι είναι τυπικά βαρύτεροι από τους υπόλοιπους κατηγορούμενους της συγκεκριμένης υπόθεσης, αλλά επί της ουσίας δεν δημιουργούν (πλην του ηθικού και του επικοινωνικακού) σοβαρό πρόβλημα στον Ευ. Μαρινάκη.

Δεν προφυλακίστηκε, ενώ για λιγότερο βαριές κατηγορίες ο Αχιλλέας Μπέος είχε προφυλακιστεί για το σκάνδαλο των στημένων αγώνων του 2011, επί ΓΑΠ, όταν οι προφυλακίσεις γίνονταν από τους ανακριτές με τηλεφωνήματα Καρχιμάκη!

Αθλητικά σάιτ ανέφεραν ότι η UEFA σε περιπτώσεις προφυλάκισης (Ολυμπιακός Βόλου, Φενέρμπαξε) έστειλε αμέσως τις ομάδες εκτός Ευρώπης, αντίθετα σε περιπτώσεις που δεν υπήρξε προφυλάκιση (π.χ. Μέταλιστ) η UEFA δεν απέβαλε τις ομάδες και περίμενε την δίκη προκειμένου να αποφασίσει.

Αναφέρουν επίσης ότι η UEFA απέβαλε την Μέταλιστ όταν υπήρξαν οι καταδίκες ακριβώς γιατί οι κατηγορούμενοι δεν είχαν προφυλακιστεί. Αν η UEFA ακολουθήσει αυτή την τακτική (είναι πολύ πιθανό, αλλά όχι απολύτως βέβαιο) τότε επειδή ακριβώς ο Μαρινάκης δεν προφυλακίστηκε, δεν θα επιβάλει ποινή στον Ολυμπιακό, ο οποίος θα αγωνιστεί κανονικά στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ και θα περιμένει την (καλά κρασιά) δίκη…
Πέτυχε, όμως, ο Μαρινάκης, να είναι ο μοναδικός από αυτούς που κατηγορούνται με κακουργήματα, που δεν του απαγορεύτηκε η έξοδος από την χώρα, σε αντίθεση για παράδειγμα με τον πρώην πρόεδρο της ΕΠΟ Γιώργο Σαρρή.

Αυτό τον διευκολύνει διότι θα μπορεί να ταξιδεύει κανονικά στο εξωτερικό για τις επιχειρηματικές δραστηριότητές του. Το ότι του επιβλήθηκε μεγαλύτερη χρηματική εγγύηση είναι προφανές ότι έχει την σημασία του, αλλά δεν απασχολεί καθόλου τον ίδιο.