Έχει πέσει πολύ… ψέκασμα

Η Επιτροπή Αλήθειας απεφάνθη πως το χρέος είναι “επονείδιστο και μη βιώσιμο” καλώντας την κυβέρνηση να το διαγράψει μονομερώς.

Με επιστολή τους, 49 βουλευτές καλούν την Πρόεδρο της Βουλής να φέρει τα αποτελέσματα της Επιτροπής για το χρέος στην Ολομέλεια, την ώρα που η Ελλάδα επιδιώκει συμφωνία με τους δανειστές με βασική δέσμευση την αναδιάρθρωση του χρέους.

Μάλιστα… η Ζωή προσπαθεί να επιβληθεί στον Αλέξη. Σχεδόν ξεκάθαρα πλέον, 49 βουλευτές που δεν ψηφίζουν συμφωνία.

Το προσωπικό δράμα του “Μαυρογυαλούρου” είναι ο αυτοεγκλωβισμός του. Σε λίγες μέρες θα τρώει μαζικά τα”φάσκελα” και από τις δύο πλευρές, μνημονιακούς και αντιμνημονιακούς.

Προφανώς και δεν είναι για λύπηση αλλά η ουσία είναι ότι ένα ολόκληρο πεντάμηνο -εξάμηνο αν συνυπολογιστεί και ο αδρανής χρόνος της προεκλογικής περιόδου- πετάχτηκε στα σκουπίδια, σπαταλήθηκε άδικα και άπονα με όποιες επιπτώσεις είχε αυτό στην οικονομία. Και όλα αυτά οφείλονται στην αδυναμία του κ. Τσίπρα να  διαχειριστεί τις προεκλογικές υπερβολές του, που τον έκαναν κυβερνήτη.

Τελικά θα πληρώσουν τη ζημιά οι χώρες και οι λαοί πού έδωσαν λεφτά στην Ελλάδα; Στη Γερμανία, από τα επιτόκια τα χρόνια των μνημονίων, αποκομίστηκε κέρδος 80 δισ. ευρώ. Μιλάμε για κέρδος που πάει στις τσέπες των κεφαλαιοκρατών και όχι των Γερμανών πολιτών. Ανάλογα το ίδιο ισχύει και για τις υπόλοιπες χώρες.

Ό,τι πληρώσουν οι λαοί των χωρών θα είναι από τις πολιτικές επιλογές των κυβερνήσεων τους κι όχι από τη διαγραφή του ειδεχθούς έτσι κι αλλιώς χρέους της Ελλάδας προς τους δανειστές.

Ως εδώ με το παραμύθι ότι τα νοικοκυριά ξόδευαν περισσότερο από όσα μπορούσαν εθισμένα στην υπερκατανάλωση. Λες και ο κόσμος δεν τα δούλευε και έπρεπε να τα βάλει στην πάντα για να έχουν να παίρνουν τώρα οι “πονηροί”.

Αποπροσανατολισμός από το κύριο και το μέγα έλεος. Διευκολύνσεις προς το μεγάλο κεφάλαιο, εξοπλισμοί που γίνονταν καθ’ υπόδειξη, μεγαλομανίες των Ολυμπιακών Αγώνων, δανεισμοί από τις περιβόητες αγορές (funds), οι μίζες, οι ρεμούλες κλπ κλπ κλπ.

Το χρέος απλά λειτουργεί ως ο “μπαμπούλας”, γιατί τάχατες αν δεν πληρωθεί θα πέσουν βατράχια από τον ουρανό κατά τη βίβλο ως τιμωρία για την ακόλαστη ζωή που ζούσαμε μέχρι τώρα. Είναι και ο φόβος της χρεοκοπίας μέσα στο ευρώ και τι θα γίνει τότε, που θα έχουμε δελτίο στο ψωμί και στα τρόφιμα και που θα μας πάρουν κι αυτό το τρύπιο βρακί που μας έμεινε. Θα έρθει πληθωρισμός και θα ακριβύνουν όλα, λες και τώρα που έχουμε αποπληθωρισμό είναι όλα τζάμπα και το χρήμα ρέει άφθονο από τα μπατζάκια μας.

Έχει πέσει πολύ… ψέκασμα προπαγάνδας χρόνια τώρα και ο φόβος πάει σύννεφο. Έχουμε αποδεχθεί ότι το χρέος είναι δικό μας δηλαδή και ότι πρέπει να τα δώσουμε μέχρι τελευταίου σεντ.

Ας ξαναδούμε λίγο την πραγματικότητα που ζούμε και ας το αναλύσουμε λιγάκι με βάση το δικό μας συμφέρον. Ας αρκεστούμε σε ένα απλό “guten morgen” και να σταματήσουμε να τους βάζουμε μέχρι και στο… κρεβάτι που κοιμόμαστε. Όχι τίποτα άλλο, αλλά δεν ξέρεις και τι γίνεται την ώρα που κοιμάσαι..