Απροστάτευτοι οι δανειολήπτες…

Στην Ελλάδα, σ` αυτή την ά-χρονη χαρισματική χώρα, η πλειοψηφία του εκλογικού σώματος, ψηφίζει με το αυτί. Γι αυτό και αδιόρθωτα συνεχίζει να πληρώνει τις συνέπειες μίας αποτυχημένης πολιτικής, βασισμένης στις μεγαλοστομίες, ψηφοθηρία, τις φρούδες υποσχέσεις, τον πολιτικό τυχοδιωκτισμό.

Στο χείλος του γκρεμού και πάλι αυτή η κυβέρνηση και μαζί μ` αυτήν, ολόκληρος ο Ελληνικός λαός. Ως πότε θα πληρώνουμε, αν και ουδέποτε ψηφίσαμε, τη πολιτική ανεπάρκεια όλων αυτών των μαθητευόμενων -στης Ελλάδας το κεφάλι- αιρετών μάγων;

Καθώς φαίνεται, πρέπει να ωρίμασαν πλέον οι καιροί το Εκλογικό Σώμα να ψηφίσει με τη Λογική. Πως διανοήθηκαν να εγκαθιδρύσουν τις επιπτώσεις ενός πολέμου, που δεν έγινε ποτέ, μέσα στην ειρηνική ζωή των ανθρώπων, οι απίστευτοι.

Ξεκίνησε όμως και επισήμως η εφαρμογή του 3ου Μνημονίου. Τα μαγαζιά προσαρμόζουν τις τιμές στους νέους συντελεστές, τα ταξί τα ταξίμετρα στις νέες τιμές, κι ο Ρωμανιάς καθαρογράφει την επόμενη παραίτηση του.

Ο νέος “αξιοπρεπής” κώδικας πολιτικής δικονομίας για τούς πλειστηριασμούς προβλέπει ότι μέσα σε τέσσερις μήνες όσοι έχουν στεγαστικά δάνεια που είναι στο κόκκινο μπορεί να δουν τους κόπους και τα όνειρα μιας ζωής να βγαίνουν στο σφυρί και να χάνονται σε εξευτελιστικές τιμές.

Παντελώς απροστάτευτοι απέναντι στις τράπεζες οι δανειολήπτες οι οποίοι λόγω της οικονομικής κρίσης της τελευταίας πενταετίας δεν μπορούσαν να πληρώσουν στις τράπεζες τις δόσεις των στεγαστικών δανείων τους, με συνέπεια τα δάνεια τους να περάσουν στο κόκκινο.

Με το νέο Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, γνωστό σχέδιο “Χαμηλοθώρη” περιορίζονται σε μεγάλο βαθμό οι δυνατότητες άμυνας των οφειλετών – πολιτών. Αυτός ο οποίος έχει μια οφειλή έστω προς μια Τράπεζα, υπάρχει πλέον κίνδυνος μέσα σε μερικούς μήνες να απολέσει την περιουσία του, αφού οι δυνατότητες προσφυγής στην Δικαιοσύνη περιορίζονται.

Τα ακίνητα θα πλειστηριάζονται με βάση τις εμπορικές τους αξίες, οι οποίες πλέον είναι πάρα πολύ χαμηλές και έτσι ο οφειλέτης – πολίτης ο οποίος αδυνατεί να πληρώσει, κινδυνεύει να εκπλειστηριάστει η περιουσία του με εξευτελιστικό τίμημα.

Ο νέος Κώδικας Πολιτικής Δικονομίας ρητά προβλέπει ότι οι πλειστηριασμοί θα γίνονται πλέον όχι με βάση τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων – όπως συνέβαινε μέχρι σήμερα – αλλά με βάση τις εμπορικές αξίες.

Για την εκτίμηση της αξίας ενός του ακινήτου τιμή πρώτης προσφοράς για τον πλειστηριασμό λαμβάνεται υπόψη η εμπορική αξία του ακινήτου, όπως αυτή προσδιοριζόταν κατά το χρόνο της κατάσχεσης.

Με αυτό το νέο νομοθετικό πλαίσιο παρέχεται απερίφραστα η δυνατότητα στις τράπεζες η σε fund να προσδιορίζουν μικρές εμπορικές αξίες στα ακίνητα που πρόκειται να βγουν στο πλειστηριασμό, κάτι που είναι σε βάρος των δανειοληπτών.

Και αυτό γιατί οι δανειολήπτες θα αποσβένουν μικρότερο ποσό χρέους, ενώ αντίθετα το κέρδος των τραπεζών θα πολλαπλασιάζεται, αφού το υπόλοιπο της οφειλής του δανειολήπτη θα εξακολουθεί να βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα.

Η δικαστική άμυνα των δανειοληπτών απέναντι στους πλειστηριασμούς περιορίζεται αισθητά έως και σχεδόν μηδενίζεται, ενώ ο χρόνος προσβολής των πράξεων που οδηγούν στην αναγκαστική εκτέλεση είναι πλέον ασφυκτικός.

Με το παλαιό νομοθετικό πλαίσιο όλες οι πράξεις της προδικασίας και κύριας διαδικασίας της αναγκαστικής εκτέλεσης μέχρι και το σημείο της κατάσχεσης μπορούσαν να προσβληθούν μέσα σε 45 ημέρες, τώρα με το νέο Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας οι προθεσμίες αυτές περιορίζονται στις 15 ημέρες, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα η δικαστική άμυνα του δανειολήπτη, να είναι ελλιπής και ατελής.

Δεν υπάρχει ο απαιτούμενος χρόνος για την συγκέντρωση των στοιχείων και αναγκαίων εγγράφων δε προθεσμία προσβολής του πλειστηριασμού των ακινήτων περιορίζεται από τις 90 στις 60 ημέρες από τη μεταγραφή της σχετικής κατακυρωτικής έκθεσης. Τα μέχρι χθες στάδια που μπορούσε να ασκηθούν ανακοπές ήταν τρία, ενώ τώρα με το νέο Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας περιορίζονται στα δύο και ο δανειολήπτης-οφειλέτης δεν έχει πλέον δικαίωμα να ασκήσει αναίρεση κατά της απόφασης της ανακοπής.

Από 15 μέρες περιορίζεται στις 5 ο χρόνος που πρέπει η αναγγελία του πλειστηριασμού να επιδοθεί στον συμβολαιογράφο πριν την ημερομηνία του πλειστηριασμού, ενώ μέσα στο 5νθήμερο αυτό πρέπει να κατατεθούν και τα έγγραφα που αποδεικνύουν την απαίτηση της τράπεζας. Παράλληλα, κατά την διαδικασία της ικανοποίησης των δανειστών προτάσσονται τα δικαιώματα των τραπεζών σε βάρος των δικαιωμάτων των εργαζομένων, των ασφαλιστικών φορέων, ακόμη δε και του Δημοσίου.

Χαρακτηριστικό είναι ότι για τον επανακαθορισμό της σειράς κατάταξης στην διαδικασία της ικανοποίησης των δανειστών, ακόμη έχει αντιδράσει και το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, το οποίο έχει επισημάνει ότι το μέτρο αυτό, λειτουργεί σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου, καθώς δημιουργείται απώλεια εσόδων.

Σε περίπτωση που το ακίνητο που πλειστηριάστηκε είναι μισθωμένο, τότε ο μισθωτής πρέπει μέσα σε δύο μήνες να εγκαταλείψει το ακίνητο, ανεξάρτητα εάν επάνω του έχει πραγματοποιήσει επένδυση, την οποία ήλπιζε ότι θα την απόσβεση σε βάθος χρόνου. Επιπλέον, με τον νέο Κώδικα, καταργείτε η προφορ ικότητα στο ακροατήριο (εμμάρτυρη κατάθεση), ο δικαστής πλέον δεν θα μπορεί ο ίδιος να εξετάζει μάρτυρες, ώστε να οδηγηθεί στην σωστή κρίση, με αποτέλεσμα να καταργείται το Συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα της δημοσιότητας.

Ο νέος Κώδικας έχει αποδοκιμαστεί από το σύνολο του νομικού κόσμου της χώρας και δη από τους δικηγόρους, δικαστές και τις δικαστικές Ενώσεις, από τα Ανώτατα Δικαστήρια της χώρας, από τους συμβολαιογράφους και τους δικαστικούς επιμελητές.

Την ίδια ώρα οι Αλέξης και Πάνος συνεχίζουν το τσάμικο ισχυριζόμενοι ότι με τη γραμμή τους μπορεί να έσπασαν το κεφάλι τους αλλά άνοιξαν ρωγμές και στον τοίχο της Ευρώπης. Αφού παραδέχτηκαν την ήττα τους με την υπογραφή τρίτου μνημονίου, άρχισαν τα βαρύγδουπα για τους μεροκαματιάρηδες που δεν θα χάσουν τα σπίτια τους από τους πλειστηριασμούς, για τις μεγάλες ταξικές συγκρούσεις που θα δώσει η κυβέρνηση της Αριστεράς ως ”οχυρό μάχης” ενάντια στις δυνάμεις της διαφθοράς και της διαπλοκής . Ναχαμε να λέγαμε…