Γιατί εξαφανίστηκαν οι Μάγιας;

Περίπου 2.400 χρόνια πριν, οι φυλές των Μάγιας εμφανίστηκαν ξαφνικά στα τροπικά δάση της χερσονήσου Yucatan, στην Κεντρική Αμερική.

Χρησιμοποιώντας εξειδικευμένες κατασκευαστικές τεχνικές και εργαλεία από πέτρες, ξύλα και κοχύλια, ο πολιτισμός των Μάγιας ευημερούσε οικοδομώντας ταχύτατα μεγάλες και σύνθετες πόλεις. Οι πόλεις αυτές, με ναούς, πυραμίδες, τείχη, σπίτια και παλάτια, ήταν όλες διασυνδεδεμένες μεταξύ τους μέσα από ένα εξελιγμένο οδικό δίκτυο που απλωνόταν σε όλα τα μήκη και πλάτη του τροπικού δάσους και ήταν εφάμιλλο του Ρωμαϊκού.

Ωστόσο, οι φυλές δεν ενώθηκαν ποτέ σε μια ενιαία πολιτειακή δομή και ήταν συνεχώς σε πόλεμο μεταξύ τους, με στόχο την αρπαγή θυμάτων για τις ανθρώπινες θυσίες στους θεούς. Το αποτέλεσμα ήταν μέχρι το 900 μ.Χ, οι πόλεις των Μάγιας να έχουν ερημωθεί και εγκαταλειφθεί.

Ένα πραγματικό ιστορικό μυστήριο που παραμένει ανεξιχνίαστο μέχρι σήμερα, είναι – από πού προήλθαν οι Μάγιας, και τι απέγιναν;

Ο Jim Festante του περιοδικού Slate, δημιούργησε το παραπάνω βίντεο για να περιγράψει όσα γνωρίζουμε σήμερα σχετικά με τους Μάγιας και την αξιοπερίεργη κατάληξη τους.