Δε χρειάζεται να είσαι επιστήμονας για να καταλάβεις ότι μια οικονομία με κλειστές τράπεζες είναι χειρότερα από μία με ανοιχτές.

Το moto σήμερα είναι “Να πεθάνει η Ελλάδα για να ζήσουμε εμείς”. Καλύπτεται η ασαφής αναισθησία με άφθονα λόγια για αλληλεγγύη, αξιοπρέπεια καί οι “κάθε Σύριζα” το στηρίζουν ή το δικαιολογούν γιατί μοιράζονται μαζί του τις ίδιες αξίες και επιθυμίες.

Ο μηδενισμός οδήγησε στη συλλογική παράνοια. Νομίζει ο άλλος ότι θα καταστραφεί το κράτος του και αυτός με κάποιο τρόπο θα ζήσει.

Ουσιαστικά έχουμε γίνει βαθύτατα αντικοινωνικοί, κι ας βγάζουμε συνέχεια selfies με παρέα και χαμόγελα ως τα αυτιά.

Η χώρα αυτή φαίνεται ότι θα πιάσει πάτο για καιρό προτού αρχίσει να ανεβαίνει κάποτε πάλι. Όχι γιατί είναι αναπόφευκτο, αλλά γιατί επιλέγουμε να μην αποδεχόμαστε τα σφάλματά μας.

Είμαστε πολύ εγωιστές για αυτό.

Οι ηθικές αξίες που καλλιεργούσαν και τιμούσαν οι αστικές κοινωνίες, όλες σήμερα έχουν ξεφτίσει. Έχουν πάψει να συγκινούν και προβάλλουν μονάχα σαν τυπικά σύμβολα χωρίς κανένα ζωντανό περιεχόμενο.

Και δεν είναι μόνο η θρησκευτική, άλλα και κάθε άλλη πίστη σε οποιοδήποτε ιδανικό που παλαιότερα θέρμαινε την ανθρώπινη ψυχή.

Έχουν μείνει μόνο τα ονόματα που τα διαλαλεί ο “Ελεύθερος κόσμος”, μα που δε δηλώνουν τίποτε το πραγματικό. Μάλιστα κάτω από το φραστικό ωραίο στολισμό συχνά σκεπάζεται η πιο ανήθικη πρόθεση και πράξη.

Κάτω από τα κηρύγματα της “ελευθερίας” και του “ανθρωπισμού” κρύβεται η πιο ωμή βία πάνω σε άτομα και σε ολόκληρους λαούς. Κανείς δεν πείθεται, ούτε κι οι πιο κραυγαλέοι διαλαλητές τους.

Γκρέμισμα κάθε αξίας, “Χαμαί πέσαι δαίδαλος αυλά, ουκέτι Φοίβος έχει καλύβαν…”.

Μη βαυκαλίζεσαι και μην παρηγοριέσαι με παραμύθια. Μαμούθ-ξεπούλημα μνημόνιο ή “κλώτσος”, είναι τα αποτελέσματα τών “τσαμπουκάδων” και τών ύβρεων.

Ξεκινήσαμε λέγοντας Ολαντρέου, Madam Merkel go back, εγκληματική οργάνωση, φασίστες, κοινούς εκβιαστές, μαφία των τραπεζών, τους απειλήσαμε ότι θά τους στείλουμε όλους τους ISIS, τους είπαμε ότι ο Μαδούρο ο Πούτιν και τα άλλα παιδιά θα μας βοηθήσουν, τους απειλήσαμε ότι δεν θά πληρώσουμε τίποτα και οτι δεν αναγνωρίζουμε τίποτα, βγάλαμε φωτό με τους προγόνους τους ότι ανήκουν σε ναζιστικές ομάδες, τους πουλήσαμε τσαμπουκά με τον Για(ν)νη.

Ο φραπεδόμαγκας υπουργός παρά τον πρωθυπουργό, ατίμωσε με τις δηλώσεις τους Πολωνούς σαν συνεργάτες των Ναζί -ο κ. Τουσκ ο πρόεδρος της Ε.Ε. είναι Πολωνός*-  και τώρα ζητάμε σεβασμό τους και συμπαράσταση.

Πάλι καλά που δεν τους παίρνουν και πολύ στα σοβαρά.

Αυτά είναι τα ρεαλιστικά δεδομένα. Παραμυθάκια με πάμπολλες φανταστικές κι ευχάριστες εκδοχές, πωλούνται από τους Άντερσεν κάθε απόχρωσης, προς ικανοποίηση των αφελών.

Με τον νου πλουταίνει η κόρη, με τον ύπνο η ακαμάτα.

Ας έρθουμε στη σκληρή πραγματικότητα, όλα τα “ονειροπαρμένα και σωτηρόπληκτα παιδάκια”. Βαρουφο-Γιάνη μας once μπλοφατζής, always μπλοφατζής…

Αυτά πληρώνουμε τώρα και τα χειρότερα που έρχονται. Η εμπιστοσύνη χαρίζεται εύκολα στην αρχή της γνωριμίας. Αλλά αν χαθεί, θέλει πολύ κόπο να ξαναβρεθεί.

Mόλις ολοκληρώθηκε η προσγείωση του πολιτικού προσωπικού στην πραγματικότητα, μετά από 40 χρόνια πτήση στά σύννεφα.

Ακολουθεί η προσγείωση στην πραγματικότητα και του λαού, με τον ταυτόχρονο μετασχηματισμό του από εύπιστη καί εύπλαστη μάζα σε σκεπτόμενους καί υπεύθυνους πολίτες.

Τό έχουμε ξαναδεί το έργο. Η μετατροπή της χώρας σε κανονική, δεν είναι θέμα μόνο μνημονίων, μέτρων, πλεονασμάτων, διαγραφής χρεών, νέων δανείων κλπ.

Είναι θέμα ριζικής αλλαγής της νοοτροπίας των ενηλίκων και της παιδείας των ανηλίκων.

Τα νέα δεδομένα και οι ανακατατάξεις, επαναδιαμορφώνουν το πολιτικό σκηνικό. Σημασία έχει να εγκαταλείπονται οι εμμονές και να διαλύονται οι αυταπάτες.

Χωρίς ξεκάθαρη ματιά και ρεαλιστική αντίληψη της πραγματικότητας, δεν κερδίζονται οι μάχες, δεν ανοίγονται οι καινούργιοι δρόμοι και δεν εξασφαλίζεται η διαφυγή μας από τον λαβύρινθο.

Αν σωθούμε τώρα, προσωρινά βέβαια, θα είναι σε σημαντικό βαθμό επειδή οι ΗΠΑ εκτιμούν, αυτή τη στιγμή τουλάχιστον, ότι τις συμφέρει να παραμείνουμε στην ευρωζώνη.

*Financial Times: Πώς ο Τουσκ απέτρεψε το ναυάγιο
Oι Financial Times αποκαλύπτουν το παρασκήνιο της μαραθώνιας Συνόδου Κορυφής. Μετά απο 14 ώρες διαπραγματεύσεων, η Αγκελα Μέρκελ και ο Αλέξης Τσίπρας κατέληξαν ότι έφτασαν σε αδιέξοδο. Χωρίς περιθώρια κινήσεων, κανείς απο τους δύο δεν έβλεπε τον λόγο να προχωρήσουν και το Grexit ήταν η μόνη ρεαλιστική επιλογή.
Καθώς οι δύο ηγέτες πήγαιναν πρός την έξοδο, ο Ντόναλντ Τουσκ, Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, παρενέβη δυναμικά.
“Σόρι, αλλά δεν υπάρχει καμία περίπτωση να βγείτε απο αυτή την αίθουσα!” είπε ο κ. Τουσκ.
Κι όπως υποστηρίζουν ευρωπαϊκές πηγές, το μεγάλο θύμα ήταν ο έλληνας πρωθυπουργός. Οι άλλοι ηγέτες τον σταύρωσαν τον κ. Τσίπρα…