“κ. Τσίπρα, δείξτε ότι είσαστε ηγέτης και όχι ψευδοπροφήτης.”

Η ομιλία του Γκυ Φερχόφσταντ, αρχηγού της ομάδας των Φιλελεύθερων Δημοκρατών στο Ευρωκοινοβούλιο:

“Είμαι θυμωμένος κ. Τσίπρα, γιατί προχωράμε υπνοβατώντας προς ένα Grexit εδώ και 5 χρόνια. Μάλιστα τους τελευταίους μήνες τρέχουμε προς αυτό με τα μάτια μας ανοιχτά. Με τα δικά σας μάτια ανοιχτά.
Όμως δεν είστε εσείς που θα πληρώσετε το λογαριασμό, αλλά οι απλοί Έλληνες πολίτες! Θα χάσουν 30-40% της αγοραστικής τους δύναμης και των εισοδημάτων τους.
Σωστά, λέτε πως οι Έλληνες κατέβαλαν σκληρές προσπάθειες. Αλλά η πολιτική τάξη δεν το έκανε. Μιλάτε για μεταρρυθμίσεις, αλλά ποτέ δεν τις βλέπουμε.
Θα είμαι απόλυτα σαφής σήμερα σε σχέση με το τι πρέπει να κάνουμε, αλλά ειδικότερα το τι πρέπει να κάνετε εσείς. Και το γνωρίζετε πολύ καλά απο την αρχή.
Οφείλετε να παρουσιάσετε ένα πακέτο δομικών μεταρρυθμίσεων. Και όταν λέω πακέτο, εννοώ ένα συγκεκριμένο σχέδιο. Ένα χρονοδιάγραμμα. Με ημερομηνίες. Όχι άλλες αόριστες προθέσεις. Έχουν περάσει 6 μήνες από τις εκλογές και ακόμα δεν έχουμε δει τίποτα.
Μήπως θέλετε ένα Grexit; Σίγουρα δεν το θέλει ο λαός σας.
Αυτά που χρειάζεται η Ελλάδα είναι:
  • συγκεκριμένες προτάσεις για την κατάργηση του πελατειακού συστήματος και συγκεκριμένα μέτρα πάταξης της διαφθοράς.
  • ένα χρονοδιάγραμμα για σοβαρή μείωση του δημοσίου τομέα: χρειαζόμαστε τον ακριβή αριθμό των δημοσίων υπαλλήλων που θεωρείτε αναντικατάστατους.
  • την αναδιάρθρωση των τραπεζών σε έναν υγιή χρηματοπιστωτικό τομέα
  • το άνοιγμα των αγορών και επαγγελμάτων που είναι κλειστά για τους περισσότερους νέους
Πρέπει να δούμε μια ημερομηνία μέχρι την οποία σκοπεύετε να τα πράξετε. Πάλι, όχι προθέσεις. Πρέπει να δούμε τα κείμενα των νομικών προτάσεων, τα χρονοδιαγράμματα και τους νόμους.
Πρέπει να βάλετε τέλος στα προνόμια των εφοπλιστών, των στρατιωτικών, της εκκλησίας, των νησιών και να μην ξεχάσετε τα πολιτικά κόμματα, συμπεριλαμβανομένου του δικού σας -γιατί κι αυτό έχει συνάψει δάνεια με τράπεζες. Δεν βλέπω διαφορές ανάμεσα σε εσάς και τον κ. Σαμαρά. Εμφανισιακά ναι, αλλά όχι στο περιεχόμενο και την ουσία.
Η άλλη διαφορά είναι πως έχετε ισχυρή εντολή. Δεν υπήρξε ποτέ ισχυρότερος πρωθυπουργός στην Ελλάδα. Έχετε διπλή εντολή. Μία από τις εκλογές και μία από το δημοψήφισμα.
Ο ελληνικός λαός έχει κουραστεί με τον τρόπο διακυβέρνησης στην Ελλάδα τις τελευταίες δεκαετίες. Αλλάξτε τον!
Όμως έχουμε κι εμείς τις ευθύνες μας. Το eurogroup χρειάζεται να απαντήσει με καινούρια προσέγγιση. Οφείλουμε να δημιουργήσουμε αυτό που έχει κάθε νομισματική ένωση: μια πολιτική και οικονομική ένωση.
Με μείωση χρέους για όλους, όλα τα κράτη μέλη και όχι μόνο για την Ελλάδα. Όπως συμβαίνει σε κάθε βιώσιμη νομισματική ένωση.
Αλλά κύριε Τσίπρα, όλα στη σειρά τους. Πρώτα πρέπει να παρουσιάσετε το πρόγραμμα σας για τις μεταρρυθμίσεις. Δεν είναι ένα πρόβλημα της κότας με το αυγό. Είναι επιλογή σας.
Πώς θέλετε να σας θυμούνται; Σαν ένα εκλογικό ατύχημα που φτώχυνε την Ελλάδα ή σαν πραγματικό επαναστάτη μεταρρυθμιστή σαν τον Τρικούπη και τον Βενιζέλο;
Μην πέσετε στην παγίδα που έπεσε το ΠΑΣΟΚ. Μην προδώσετε το λαό σας.
Επειδή το 80% θέλει να παραμείνει στο ευρώ.
Δείξτε ότι είσαστε ηγέτης και όχι ψευδοπροφήτης.”