Διαστημόπλοιο με ενέργεια από μικροκύματα;

Περισσότερες ιδιωτικές εταιρείες από ποτέ είσερχονται στη νέα κούρσα του διατήματος και αναπτύσσουν νέους τρόπους για την εκτόξευση των σκαφών που θα μεταφέρουν ανθρώπους και φορτία στο διάστημα.

Η νεοφυής εταιρεία από το Κολοράντο των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, Escape Dynamics έχει ένα ασυνήθιστο σχέδιο για την επίτευξη αυτού του στόχου, με τη χρήση ακτίνων μικροκυμάτων για να τροφοδοτήσει έναν πύραυλο κατά την εκτόξευσή του στο διάστημα.

Την περασμένη εβδομάδα, η Escape Dynamics ανακοίνωσε ότι έχει δοκιμάσει με επιτυχία τα πρωτότυπα των νέων κινητήρων για τα διαστημόπλοια της.

Σε αντίθεση με τους κανονικούς πυραύλους, οι μηχανές τους χρησιμοποιούν υψηλής ισχύος μικροκυμάτα για να τροφοδοτήσουν τους ηλεκτρομαγνητικούς κινητήρες στο σκάφος.

Η ιδέα είναι ότι η κατάργηση ορισμένων συστημάτων του σκάφους που αποσπώνται κατά την εκτόξευση, θα επιτρέψει στα σκάφη να εκτοξεύονται στο διάστημα ως ένα ενιαίο σώμα, επιτρέποντας έτσι την επαναχρησιμοποίηση τους.

Βέβαια έχουν ακόμα δρόμο για να δημιουργήσουν ένα μεγάλης κλίμακας σύστημα αποθήκευσης ενέργειας, που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να καθοδηγήσει τα μικροκύματα και που θα τροφοδοτείται από το δίκτυο ή από ανανεώσιμες πηγές.

Στη συνέχεια, μια σειρά από συγχρονισμένες συστοιχίες εκπομπής μικροκυμάτων θα χρησιμοποιηθεί για να εστιάσει ακτίνες μικροκυμάτων στην “κοιλιά” του σκάφους, όπου θα τροφοδοτεί έναν ανταλλάκτη θερμότητας, ο οποίος με τη σειρά του θα αναφλέγει το υδρογόνο που θα δίνει την απαιτούμενη ώθηση στους πυραύλου.

Καθώς το σκάφος απογειώνεται, η ακτίνα από μικροκύματα θα το ακολουθεί παρέχοντας συνεχόμενη ροή ενέργειας.

Είναι ένας πολύ τολμηρός στόχος, αλλά οι δοκιμές των πρωτοτύπων συσκευών εδώ στη Γη υποδεικνύουν ότι είναι εύλογος.

Η απόδοση του κινητήρα για τα διαστημόπλοια μπορεί να μετρηθεί σε μονάδες ειδικής ώθησης, που μετράται σε δευτερόλεπτα, με τους συνηθισμένους πυραύλους χημικής ανάφλεξης να φτάνουν σε περίπου 460 δευτερόλεπτα.

Το νέο σύστημα της Escape Dynamics έχει πετύχει τον στόχο των 500 δευτερολέπτων και η εταιρεία ισχυρίζεται ότι εάν άλλαζε το καύσιμο από το ήλιο που δοκιμάστηκε στο πρωτότυπο, με το υδρογόνο που σκοπεύει να χρησιμοποιήσει στο μέλλον, θα μπορούσε εύκολα να φτάσει τα 600 δευτερόλεπτα.

Αυτό θα μπορούσε να είναι αρκετό για να εκτοξεύσει ένα σκάφος σε τροχιά με ένα μόνο στάδιο καυσίμων, χωρίς εξωτερικούς πυραύλους.

Υπάρχει ακόμα δρόμος μπροστά τους μέχρι να το πετύχουν. Στο επόμενο στάδιο, η ομάδα πίσω από την τεχνολογία σχεδιάζει να πραγματοποιήσει δοκιμές στην έρημο, πριν προχωρήσει στη δημιουργία ενός επαναχρησιμοποιούμενου συστήματος για drones που θα τροφοδοτούνται χρησιμοποιώντας την τεχνολογία. Μόνο όταν επιτύχει σε όλα αυτά, η Escape Dynamics θα προσπαθήσει να θέσει την τεχνολογία της σε εφαρμογή για εκτόξευση με αυτή την τεχνική -πρώτα στο διάστημα και αργότερα σε τροχιά.

Υπάρχουν ακόμα πολλά που πρέπει να γίνουν, αλλά η εταιρεία υπολογίζει ότι θα μπορεί να εκτοξεύει σε τροχιά φορτία ενός τόνου μέχρι το 2025.

Ακτίνα από μικροκύματα θα ακολουθεί το σκάφος, παρέχοντας συνεχόμενη ροή ενέργειας