ΔΝΤ: Χρειάζεται αναδιάρθρωση του χρέους

Στη νέα έκθεση του ΔΝΤ για την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους αναφέρεται ότι το δημόσιο χρέος της Ελλάδας είναι πλέον υπερβολικά μη βιώσιμο και χρειάζεται μία αναδιάρθρωση η οποία βρίσκεται πολύ μακριά απο τα όσα έχει δεχθεί να συζητήσει η Ευρωπαϊκή Ενωση.

Σύμφωνα με τη νέα έκθεση, το χρέος είναι πλέον υπερβολικά μη βιώσιμο λόγω της χαλάρωσης των μέτρων τον προηγούμενο χρόνο και της πρόσφατης επιδείνωση του μακροοικονομικού περιβάλλοντος, εξ αιτίας των περιορισμών κεφαλαίων που χειροτέρευσαν την αρνητική δυναμική.

Σε αντίθεση με τις σχετικά αισιόδοξες εκτιμήσεις της προηγούμενης ανάλυσης βιωσιμότητας του ΔΝΤ για ταχεία ανάκαμψη της οικονομίας, αυτή προβλέπει αρνητική ανάπτυξη το 2015.

Επίσης, προβλέπει μεγαλύτερες χρηματοδοτικές ανάγκες, οι οποίες θα συνυπολογίζουν και τη στήριξη των τραπεζών. Με αυτά τα δεδομένα, το χρέος αναμένεται να ανέλθει κατά 83-89 δισ. ευρώ, αυξάνοντας την πίεση για αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.

“Εως το τέλος του 2018 απαιτούνται 85 δισ. ευρώ και το χρέος αναμένεται να αυξηθεί στο 200% του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος στα επόμενα δύο χρόνια, υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρξει σύντομα συμφωνία για νέο πρόγραμμα. Το ελληνικό χρέος μπορεί πλέον να καταστεί βιώσιμο μόνο με μία αναδιάρθρωση η οποία είναι πολύ μακριά απο τα όσα έχει δεχθεί να συζητήσει η Ευρωπαϊκή Ενωση μέχρι στιγμής.”

REUTERS