Η ασύρματη ενέργεια είναι κοντά

Ο “Προμηθέας” του ηλεκτρισμού και ο άνθρωπος που “ανακάλυψε” τον 20ο αιώνα Νίκολα Τέσλα, ήταν ένας πρωτοπόρος, που με την ευαισθησία ενός ποιητή ξεκλείδωσε τα μυστικά της φύσης και τα χάρισε στην ανθρωπότητα. Προέβλεπε τρόπους για την επίλυση του ενεργειακού προβλήματος της ανθρωπότητας με βάση την “ασύρματη μεταφορά ενεργείας“.

Η πρώτη δικαίωση του έρχεται από τις έρευνες του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον, για την ασύρματη τροφοδοσία με ενέργεια συσκευών χαμηλής κατανάλωσης.

Τα WiFi router προς το παρών μεταφέρουν μόνο δεδομένα από και προς τις ασύρματες συσκευές, αλλά σύντομα θα είναι σε θέση να στέλνουν και το ρεύμα για την τροφοδοσία τους.

-Τα WiFi router προς το παρών μεταφέρουν μόνο δεδομένα από και προς τις ασύρματες συσκευές, αλλά σύντομα θα είναι σε θέση να στέλνουν και το ρεύμα για την τροφοδοσία τους.

Ο φοιτητής διδακτορικού Vamsi Talla μαζί με μια ομάδα ερευνητών στο Εργαστήριο Συστημάτων Αισθητήρων του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον, έχουν επινοήσει ένα σύστημα που τροφοδοτεί συσκευές χαμηλής κατανάλωσης ενέργειας χρησιμοποιώντας μόνο ένα router WiFi.

Απαιτείται μια μικρή τροποποίηση του σήματος, αλλά λειτουργεί ακόμα και με την σημερινή τεχνολογία. Υπάρχουν ήδη αισθητήρες χαμηλής ισχύος, αλλά εξακολουθούν να χρειάζονται μπαταρία ή συμβατική πηγή ενέργειας για τον συγχρονισμό.

Η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία ραδιοσυχνοτήτων που συνθέτει ένα σήμα WiFi, εμπεριέχει αρκετή ποσότητα ενέργειας. Έχετε δει ποτέ στη λίστα δικτύου μιας συσκευής μερικές δεκάδες hotspots; Αυτό είναι ενέργεια που μπορεί να συγκομισθεί. Το πρόβλημα με την παραγωγή ενέργειας από αυτά τα σήματα, είναι ότι το WiFi δεν είναι σταθερό. Εκπέμπει “κατά ριπάς” σε διαφορετικές συχνότητες στο ίδιο κανάλι.

Η ομάδα έλυσε αυτό το πρόβλημα, τροποποιώντας το router ώστε να εκπέμπει θόρυβο σε ένα κανάλι που δεν είναι σε χρήση. Ο διαρκής θόρυβος από το router ήταν αρκετός για να συλληφθεί από ορισμένες συσκευές χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης και να τις τροφοδοτήσει.

wificam

Για να το δοκιμάσουν, οι ερευνητές δημιούργησαν έναν αισθητήρα θερμοκρασίας που τροφοδοτείται εξ ολοκλήρου από τα σήματα WiFi. Πιο εντυπωσιακή όμως είναι η ασύρματη κάμερα που αποθηκεύει την ενέργεια από το WiFi σε έναν πυκνωτή. Όταν μαζέψει αρκετή ενέργεια, τραβάει μια φωτογραφία. Η συσκευή που χρησιμοποιήθηκε στη δοκιμή, τραβούσε μία φωτογραφία κάθε 35 λεπτά χωρίς να τροφοδοτείται από άλλη πηγή ενέργειας.

Σύμφωνα με τη μελέτη, η προσθήκη του επιπλέον θορύβου δεν επηρεάζει τις ταχύτητες μεταφοράς δεδομένων στο δίκτυο. Όλες οι ασύρματες συσκευές, πρέπει να εγκριθούν από την FCC (και παρεμφερείς διεθνείς οργανισμούς), έτσι δεν γνωρίζουμε πότε θα είναι διαθέσιμη στην αγορά η εφεύρεση. Τυχόν νέα μέθοδος μετάδοσης ενέργειας μέσω ασύρματου φάσματος, είναι βέβαιο ότι θα αντιμετωπίσει σοβαρά εμπόδια από τις ρυθμιστικές και εποπτικές αρχές.

Εάν το σύστημα βελτιωθεί και περάσει από όλους τους ελέγχους, θα μπορέσει να αποτελέσει τη βάση για το μέλλον των συνδεδεμένων συσκευών. Με τη μαζική ενεργοποίηση του αποκαλούμενου “Ίντερνετ των πραγμάτων”, θα επιβεβαιωθούν οριστικά οι βασικές επιστημονικές προβλέψεις του Νίκολα Τέσλα για το μέλλον της ανθρωπότητας.