Η διάσωση με ίδιους πόρους…

Ο κάθε πολίτης είναι απόλυτα υπεύθυνος για τις επιλογές του, όπως επίσης είναι υπεύθυνος και για την τυφλή του προσκόλληση σε αποδεδειγμένα αποτυχημένες μεθόδους, πολιτικές και πρόσωπα. Ο πιστός οπαδός, ο πάσχων από το σύνδρομο του ”κατά φαντασίαν αλάνθαστου” δεν λειτουργεί ως ελεύθερο και ανεξάρτητο άτομο, που έχει χρέος του τον πειραματισμό και την με ρίσκο παραχώρηση της εμπιστοσύνης πάντα υπό αίρεση, υπό προθεσμία και με αυστηρότατα κριτήρια.

Διακρίνει πολιτικούς απατεώνες εκεί που κατά τύχη συμβαίνει και να εξυπηρετεί, άρα είναι σαφές οτι δεν βλέπει απολύτως τίποτε. Δεν έχει επιχειρήματα, παρά μόνο κλισέ. Μόνο όταν “οι κάτω” δεν θέλουν το παλιό και “οι πάνω” δεν μπορούν να ζουν και να κυβερνούν με τον παλιό τρόπο, μόνο τότε μπορεί να ισιώσει η κατάσταση.

Για τους αναγνωστες του διαλεκτικού και ιστορικού υλισμού, οι λύσεις που καλούνται να προτείνουν τα πολιτικά υποκείμενα στα κρίσιμα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα, δεν μπορεί να είναι εγκεφαλικές και βολονταριστικές, αλλά θα πρέπει να βρίσκονται σε συνάρτηση με την αντικειμενική πραγματικότητα και το συσχετισμό των κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων, έτσι όπως αυτός έχει διαμορφωθεί τη συγκεκριμένη στιγμή.

Διαφορετικά υπάρχει ο κίνδυνος της διολίσθησης στον άκρατο υποκειμενισμό και τον ιδεαλισμό, όπου δεν “παίρνω” υπόψη μου τις κοινωνικές συνθήκες όπως αυτές έχουν διαμορφωθεί αντικειμενικά έξω από συνείδηση μου, αλλά χαράσσω τους στόχους με κριτήριο ένα κόσμο και μια “πραγματικότητα” που εγώ έχω διαμορφώσει στο μυαλό μου…

Τα δάνεια έχουν μια μόχλευση γύρω στο 140% του ΑΕΠ και αυτή η εικόνα δεν είναι βιώσιμη… Πρέπει να ανασχεδιαστούν τα δάνεια ώστε να παραμείνουν ενεργά τα νοικοκυριά. Πρέπει να επιτραπεί στις βιώσιμες επιχειρήσεις να περάσουν στον επόμενο κύκλο.

Στην πορεία οι τράπεζες θα πρέπει να παράσχουν τη δυνατότητα διαγραφών από τους ισολογισμούς,να ξεριζωθούν αυτοί πού στρατηγικά αθετούν πληρωμές, να ενισχυθούν όσοι θέλουν να αναπτυχθούν. Οι τράπεζες όλο αυτό το διάστημα δέχτηκαν πιέσεις, από το χτύπημα του PSI ως την κοντινή φυγή των καταθέσεων.

Βρέθηκαν σε ένα φαύλο κύκλο, τούς αφαίρεσε αυτή η κατάσταση τη δυνατότητα να δανείζουν αύξησε τις κεφαλαιακές τους ανάγκες και οδήγησε στην ανάγκη για ανακεφαλαιοποιήσεις. Πρέπει να επιταχυνθούν οι διαδικασίες, να υπάρξει τυποποίηση πληροφοριών για να αποφασιστεί η αναδιάρθρωση του χρέους. Να εξετάσουμε όλη την πορεία της ΕΚΤ, που ξεκίνησε ως σημείο αφετηρίας να είναι έσχατος δανειστής χωρίς γνώση. ‘Όταν ξεκίνησε δεν είχε τα εργαλεία, ήταν μια διαδικασία πράττω και μαθαίνω, έπρεπε να αντιδρά μέσα σε αχαρτογράφητα ύδατα.

Το σημείο καμπής ήταν όταν ο Ντράγκι που είπε ότι θα κάνει οτιδήποτε απαιτείται δέσμευση ότι θα είναι ο δανειστής καταφυγίου ήταν θαυματουργός, η αγορά το πίστεψε και έτσι η ΕΚΤ βρέθηκε μπροστά από τις εξελίξεις Πρέπει να καταφέρουμε να σπάσουμε το σύνδεσμο μεταξύ τραπεζών και κράτους.

Η διάσωση με ίδιους πόρους έχει νόημα όταν γίνεται για μια τράπεζα εντός μια χώρας, δεν έχει νόημα όταν έχεις μια τραπεζική κρίση σε επίπεδο χώρας, ιδίως όταν έρχεται η κρίση στις τράπεζες από κρίση σε εθνικό επίπεδο.

Στη δεύτερη αυτή περίπτωση βάζει ο καταθέτης τα χρήματά του σε ασφαλή χώρα. Χρειάζονται αλλαγές για να έλθουν οι όποιες ξένες επενδύσεις, μετά θα υπάρξει ροή Η Κομισιόν, μέσω του λόρδου Hill σε απάντηση ερώτησης Παπαδημούλη, τονίζει ότι “έχει υπόψη της την αύξηση του ιδιωτικού χρέους των νοικοκυριών σε ορισμένα κράτη-μέλη και αναλύει τις διαδικασίες αφερεγγυότητας προσώπων σε όλα τα κράτη μέλη”, περιγράφει τα βασικά σημεία της πρόσφατα εκδοθείσας Οδηγίας για την Ενυπόθηκη Πίστη, 2014/17/ΕΚ, ενώ για τις πολιτικές αντιμετώπισης των κόκκινων δανείων στην Ελλάδα υπογραμμίζει ότι η πρωταρχική ευθύνη όμως για την εφαρμογή της σχετικής νομοθεσίας βαρύνει πρωτίστως τα κράτη μέλη.

Η Ελλάδα σε συμφωνία με τούς εταίρους πρέπει να θεσπίσει κανονιστικές ρυθμίσεις που θα εισάγουν εξωδικαστική αναδιάρθρωση του χρέους του ιδιωτικού τομέα, η οποία θα προσφέρει τη δυνατότητα διακανονισμού τόσο των δημοσίων όσο και των ιδιωτικών οφειλών μικρών, μεσαίων και μεγάλων επιχειρήσεων και επιχειρηματιών με εσπευσμένες διαδικασίες.