Η Τουρκία εμμένει στα δύο ιδρυτικά κράτη

Ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ Κύπρου, Μιχάλης Γιωργάλλας, σχολιάζοντας την αντίδραση του Τουρκικού Υπουργείου των Εξωτερικών στη συνέντευξη Αναστασιάδη, ανέφερε:

“Τα μηνύματα που έστειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με τη συνέντευξη του στην «Hurriyet» μπορεί να προκάλεσαν την αντίδραση του Τουρκικού Υπουργείου των Εξωτερικών αλλά φανέρωσαν ξανά τις πραγματικές προθέσεις της Άγκυρας στο κυπριακό.

Η ανακοίνωση του τουρκικού Υπουργείου των Εξωτερικών καταγράφει την αδιάλλακτη εμμονή της Τουρκίας σε δύο ξεχωριστούς λαούς, σε δύο ιδρυτικά κράτη και σε νομιμοποίηση των κατοχικών δεδομένων.

Με αυτές τις τουρκικές προσεγγίσεις δεν μπορεί να υπάρχει μέλλον και προοπτική στη διαπραγμάτευση που μόλις έχει ξεκινήσει.

Παρόλα αυτά θεωρούμε ότι με τη συνέντευξη του Προέδρου στη «Hurriyet» δόθηκαν σημαντικά μηνύματα στην τουρκική κοινή γνώμη.

Είναι πολύ σημαντικό και χρήσιμο οι Τούρκοι πολίτες να αντιληφθούν ότι ο στόχος της πλευράς μας είναι η σωστή λύση του κυπριακού μέσα από την άρση της κατοχής και την αποκατάσταση της διαίρεσης της Κύπρου.

Επιπρόσθετα θα ήθελα να σημειώσω την άρνηση του κατοχικού καθεστώτος να δεχθεί την προσφορά βοήθειας από την Κυπριακή Δημοκρατία για συνδρομή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στην κατάσβεση της πυρκαγιάς στον Άγιο Μέμνονα. Σε μια περίοδο που υποτίθεται κτίζεται εμπιστοσύνη μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων με την εφαρμογή μέτρων που θα καταργούν τις διαχωριστικές γραμμές κατοχής, οι παλιές νοοτροπίες και συμπεριφορές διαχωρισμού και διαίρεσης δεν έχουν θέση”