Η “HEAL-Link” και η Αλεξανδρινή όμορφα καίγονται

Η διαδικτυακή πύλη που παρέχει στους Έλληνες επιστήμονες στα πανεπιστήμια και ερευνητικά ιδρύματα την πρόσβαση σε ηλεκτρονικά επιστημονικά περιοδικά από 27 εκδότες, ανέστειλε πολλές από τις υπηρεσίες της από την 1η Ιουλίου, διότι η κυβέρνηση δεν έχει παράσχει τα κονδύλια για να τη συνέχιση της συνδρομής.

Το θυελλώδες οικονομικό κλίμα στην Ελλάδα είχε φέρει τον Σύνδεσμο Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών (HEAL-Link) αρκετές φορές κοντά στο κλείσιμο κατά την τελευταία δεκαετία. Αλλά τώρα, αντιμέτωποι με την πραγματική απειλή της χρεοκοπίας του κράτους, οι επιστήμονες δεν περιμένουν ότι τα χρήματα για τη διάσωση των βιβλιοθηκών θα γίνουν διαθέσιμα έστω και την τελευταία στιγμή όπως πριν.

“Το HEAL-Link είναι ιδιαίτερης ζωτικής σημασίας για τα πανεπιστήμια, τα οποία έχουν ελάχιστα κεφάλαια για συνδρομές επιστημονικών περιοδικών”, λέει ο μοριακός βιολόγος Νεκτάριος Ταβερναράκης, διευθυντής του Ινστιτούτου Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας (ΙΜΒΒ) του ΙΤΕ στο Ηράκλειο και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Κρήτης. “Το ΙΜΒΒ, όπως και άλλα κορυφαία μη-πανεπιστημιακά ερευνητικά ιδρύματα στην Ελλάδα, εξαρτώνται λιγότερο από HEAL-Link, επειδή έχουν τις δικές τους συνδρομές στα σημαντικά για τον τομέα τους περιοδικά”, λέει.

Το HEAL-Link θα εξακολουθεί να παρέχει τεύχη των περιοδικών από το αρχείο. Μερικοί από τους εκδότες έχουν συμφωνήσει σε μια περίοδο χάριτος τριών μηνών για να συνεχίσουν να παρέχουν τις νέες εκδόσεις των περιοδικών τους, αλλά μερικοί δεν θα διατεθούν καμία νέα έκδοση από τώρα και στο εξής.

Το HEAL-Link έχει συνάψει συμφωνίες με πολλές μεγάλες εκδοτικές εταιρείες του εξωτερικού, όπως τις Elsevier και Springer.

Η προσπάθεια αυτή ενθαρρύνονταν και χρηματοδοτούνταν από την πολιτεία, αλλά κυρίως από τα ταμεία περιφερειακής ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Μία εκπρόσωπος της HEAL-Link, δήλωσε στο περιοδικό “NATURE” ότι η οργάνωση είχε αγωνιστεί για χρόνια ώστε να ανταποκρίνεται στις ετήσιες πληρωμές συνδρομών.

“Κάθε χρόνο πληρώναμε, έστω και με καθυστέρηση. Τώρα, με ό, τι συμβαίνει στην Ελλάδα, πραγματικά δεν μπορούμε να προβλέψουμε τι θα συμβεί”, λέει.

Η πύλη δεν είναι η μόνη που αντιμετωπίζει μη καταβολή κονδυλίων του προϋπολογισμού από την κυβέρνηση. Ο κ. Ταβερναράκης λέει ότι το ΙΜΒΒ δεν έχει ακόμη λάβει ούτε ένα ευρώ από τον προϋπολογισμό του 2015 και λειτουργεί από τα αποθεματικά του. “Πρέπει να αντέξουμε μέχρι να περάσει η κρίση”, λέει.

Οι επιστήμονες φοβούνται επίσης ότι με τους περιορισμούς που επέβαλε η κυβέρνηση στις 29 Ιουνίου για τα χρήματα που μεταφέρονται από τη χώρα, θα μπορούσε να γίνει δύσκολη η αγορά αναλώσιμων για την έρευνα, η πλειοψηφία των οποίων προέρχεται από το εξωτερικό.