Θεματοφύλακες… της πλάκας

Ένα απίστευτο περιστατικό συνέβη την Τετάρτη το πρωί σε αγρόκτημα στην περιοχή Νηές του Δήμου Αλμυρού Μαγνησιας. Συνεργείο εργαζομένων σε Βολιώτικη εταιρεία που δραστηριοποιείται στην ελαιοκαλλιέργεια και ήταν στο σημείο , ώστε να μεταφέρει τα αναγκαία μηχανήματα για να ακολουθήσουν τις επόμενες ημέρες καλλιεργητικές εργασίες , διεκόπη από αστυνομικούς του Τμήματος Αλμυρού μετά από καταγγελία που δέχθηκαν από δύο «κυρίους» αυτοαποκαλούμενους ως «Θεματοφύλακες του Συντάγματος» οι οποίοι μάλιστα τους παρακίνησαν να προχωρήσουν στην αυτόφωρη διαδικασία!

Ειδικότερα η συγκεκριμένη έκταση στις Νηές, ιδιοκτησίας της Ιεράς Μονή Παναγίας Ξενιάς , εκμισθώθηκε από την εταιρεία κατόπιν πλειοδοτικού διαγωνισμού και το συγκεκριμένο συνεργείο επρόκειτο να ξεκινήσει τις προβλεπόμενες εποχικές αγροτικές εργασίες.

Ενώ λοιπόν οι εργαζόμενοι της εταιρείας μετέφεραν τα μηχανήματα – και πριν προλάβουν να ασκήσουν την οποιαδήποτε εργασία – εμφανίζεται στο σημείο περιπολικό του Τμήματος Αλμυρού ζητώντας από τους εργαζόμενους τα στοιχεία τους, λόγω ανώνυμης καταγγελίας που δέχθηκαν. Ταυτόχρονα αφίχθησαν στο σημείο δύο «κύριοι» οι οποίοι και συστήθηκαν ως μέλη της παρακρατικής ομάδας – οργάνωσης «Θεματοφύλακες του Συντάγματος» και με επιθετική διάθεση απέναντι στους εργαζομένους απαίτησαν από τους αστυνομικούς να συλληφθούν και να οδηγηθούν στην αυτόφωρη διαδικασία!

Οι εν λόγω «κύριοι», οι οποίοι αρνήθηκαν να αναφέρουν τα ονόματα τους, ισχυρίστηκαν ότι επιθυμούν να προασπίσουν τα συμφέροντα του Υπουργειου Οικονομικων αγνοώντας προφανώς ότι η εκκλησία της Ελλάδος και η ιερά Μονή Παναγίας Ξενιάςείναι νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου δηλαδή είναι το ίδιο το Δημόσιο. Μάλιστα, σύμφωνα με τους αυτόπτες μάρτυρες, είχαν ύφος ειρωνικό, προκλητικό και αγενές ενώ… προειδοποίησαν να μην γίνει καμία μεταφορά μηχανημάτων ή εργασία καθώς τότε το συνεργείο των εργαζομένων… θα τους βρει μπροστά τους!

Οι εργαζόμενοι τρομοκρατημένοι από την «προειδοποίηση» αποχώρησαν από το σημείο, καθώς είναι γνωστή η δράση της παρακρατικής αυτής ομάδας «Θεματοφύλακες του Συντάγματος» όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα η οποία έχει μπει στο μικροσκόπιο των αρχών μετά από πολλά περιστατικά εκφοβισμού πολιτών που έχουν σημειωθεί σε όλη την χώρα, με αποκορύφωμα την «επίταξη» σχολείου στην Πιερία και την αρπαγή του γυμνασιάρχη, στον οποίο τοποθέτησαν χειροπέδες οδηγώντας τον στο αστυνομικό τμήμα. Πράξη μάλιστα για την οποία προφυλακίστηκαν οι δράστες, ένας εκ των οποίων και τέως αστυνομικός, ο οποίος μετά την προφυλάκιση του «έκλαιγε» και δήλωνε ότι ουδεμία σχέση έχει με την συγκεκριμένη πράξη αποστασιοποιούμενος από την δράση και την συμπεριφορά των υπολοίπων μελών της οργάνωσης.

Σε ότι αφορά δε τα έγγραφα στα οποία βασίζουν την συμπεριφορά τους αλλά και την καταγγελία τους στις αστυνομικές αρχές δεν είναι τίποτα άλλο παρά μια ανυπόγραφη φωτοτυπία, όπως και εσωτερική – και όχι επίσημη – αλληλογραφία του Υπουργείου Οικονομικών και ουδεμία σχέση έχουν με το ιδιοκτησιακό καθεστώς. Με τα συγκεκριμένα έγγραφα δεν τεκμαίρεται κάποια μορφή ιδιοκτησίας από το Υπουργείο Οικονομικών αλλά από την η οποία κατέχει τη νομή και ιδιοκτησία του αγροκτήματος εδώ και δεκάδες χρόνια.

Ουσιαστικά δηλαδή πρόκειται για μια διαφορά φορέων του δημοσίου και επί του παρόντος, όπως προκύπτει από τεκμηριωμένα έγγραφα από το νομικό σύμβουλο της Ιεράς Μητρόπολης Δημητριάδος και Αλμυρού, ιδιοκτήτης του συγκεκριμένου αγροτεμαχίου είναι η Ιερά Μονή Παναγίας Ξενιάς

Αυτό βέβαια και πρακτικά σημαίνει ότι ήδη έχουν επιληφθεί του θέματος οι υπηρεσίες του δημοσίου καθώς είναι σαφές ότι μια οργανωμένη πολιτεία δεν έχει ανάγκη από αυτόκλητους «Θεματοφύλακες του Συντάγματος».

Ωστόσο το βασικό ερώτημα που προκύπτει είναι τι ακριβώς συμβαίνει με τους δύο «κυρίους» και πως οι ίδιοι αλλά και η παρακρατική οργάνωση στην οποία κατά δήλωση τους μετέχουν έχει αποθρασυνθεί τόσο ώστε ενώπιων αστυνομικών οργάνων να μπορούν εκπρόσωποι της να απειλούν, να τρομοκρατούν διά της παρουσίας τους και να παρενοχλούν εργαζομένους παρακωλύοντας την εργασία τους αλλά και το μεροκάματο τους.