Θεσμοθετείται η ευθύνη των καταθετών…

Η συμφωνία απαιτεί τη “μεταφορά στο εθνικό μας δίκαιο της οδηγίας για τη θέσπιση πλαισίου για την ανάκαμψη και την εξυγίανση πιστωτικών ιδρυμάτων και επιχειρήσεων επενδύσεων (BRRD) με τη συνδρομή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.” Μέ ένα κείμενο 159 σελίδων, εξειδικευμένο ώστε να χάνεται μέσα στο λαβύρινθο του ο μη ειδικός.

Η “καινοτομία” είναι ότι θεσμοθετεί την ευθύνη των καταθετών στη διάσωση των τραπεζών, με την  εγγύηση καταθέσεων να είναι έως 100.000 ευρώ, και αυτό το έως έχει τη σημασία του.

Τι εννοεί η συμφωνία “με τη συνδρομή της Ευρωπαϊκής επιτροπής”. Τι θα κάνει αυτή πέρα από την υποχρέωση απόφασης για την ενσωμάτωση της οδηγίας στο εθνικό δίκαιο;

Απαιτείται “να πραγματοποιήσει η ελληνική πλευρά τα απαραίτητα βήματα για την ενίσχυση του χρηματοπιστωτικού τομέα, συμπεριλαμβανομένων τόσο αποφασιστικής δράσης για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια όσο και μέτρων για την ενδυνάμωση της διακυβέρνησης του ΤΧΣ και των τραπεζών, ιδίως με την εξάλειψη κάθε πιθανότητας πολιτικών παρεμβάσεων, ιδιαίτερα στις διαδικασίες διορισμού”.

Για να ενισχυθεί λοιπόν ο χρηματοπιστωτικός τομέας πρέπει να δοθεί λύση στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, στούς πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας και σβήσιμο επιχειρηματικών χρεών για να μην επιβαρύνουν τους ισολογισμούς και την εικόνα των τραπεζών.

Για την ενδυνάμωση της “άσπιλης” διακυβέρνησης, να μην μπαίνουν στις διοικήσεις πολιτικά πρόσωπα, αλλά άνθρωποι των τραπεζών.

Τις διοικήσεις των τραπεζών φυσικά που ενώ ανήκουν στον ελληνικό λαό με τον πακτωλό των δις που έχουν λάβει από αυτόν, συνεχίζουν να τις κάνουν κουμάντο οι ιδιώτες μέτοχοι.  

Για το υπό σύσταση ταμείο διαχείρισης δημόσιας περιουσίας αναφέρει η συμφωνία ότι “η ρευστοποίηση των περιουσιακών στοιχείων θα αποτελέσει μια πηγή για την πραγματοποίηση της προγραμματισμένης εξόφλησης του νέου δανείου του ΕΜΣ και θα αποφέρει κατά τη διάρκεια του νέου δανείου επιδιωκόμενο συνολικό ποσό 50 δισεκ. ευρώ, εκ των οποίων τα 25 δισεκ. ευρώ θα χρησιμοποιηθούν για την επιστροφή της «ανακεφαλαιοποίησης» (σημ. συντ. αύξηση μετοχικού κεφαλαίου) των τραπεζών…”.

Στα περιουσιακά στοιχεία του ταμείου θα μπουν και οι τραπεζικές μετοχές του ελληνικού δημοσίου. Όπως ορίζει η συμφωνία: “ελληνικά περιουσιακά στοιχεία μεγάλης αξίας θα μεταφερθούν σε ανεξάρτητο ταμείο, το οποίο θα τα ρευστοποιήσει με ιδιωτικοποιήσεις και άλλους τρόπους. Η ρευστοποίηση των περιουσιακών στοιχείων θα αποτελέσει μια πηγή για την πραγματοποίηση της προγραμματισμένης εξόφλησης του νέου δανείου του ΕΜΣ και θα αποφέρει κατά τη διάρκεια του νέου δανείου επιδιωκόμενο συνολικό ποσό 50 δις. ευρώ…”.

Η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου τών τραπεζών (ανακεφαλαιοποίηση)  έως 25 δις δεν πρέπει να αποτελέσει το όχημα για την επαναφορά του πλήρους ελέγχου τους στους αποτυχημένους τραπεζικά ιδιώτες μετόχους.

(η χρηματοδότηση τους μέχρι τώρα με εγγυήσεις και ρευστό ύψους 211,5 δις δεν ήταν αρκετή μετά από τήν πεντάμηνη χρηματιστηριακή και όχι μόνον απαξίωση και απαιτούνται άλλα 10-25 δις),

Αναφέρεται ακόμη ‘οτι “λόγω των σοβαρότατων προκλήσεων που αντιμετωπίζει ο ελληνικός χρηματοπιστωτικός τομέας, ο συνολικός φάκελος του πιθανού νέου προγράμματος του ΕΜΣ θα πρέπει να περιλάβει τη δημιουργία αποθεματικού ασφάλειας ύψους 10 έως 25 δισεκ. για τον τραπεζικό τομέα, ώστε να αντιμετωπιστούν οι πιθανές ανάγκες για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου (ανακεφαλαιοποίηση) των τραπεζών και το κόστος εξυγίανσης, εκ του οποίου αναμένεται να είναι άμεσα διαθέσιμο ποσό ύψους 10 δις. ευρώ σε διαχωρισμένο λογαριασμό στον ΕΜΣ”. Μη τυχόν και έχουμε καμιά ανατροπή δηλαδή, τέτοια εμπιστοσύνη υπάρχει.

Ισχυρό είναι το σενάριο της συγχώνευσης στον ελληνικό τραπεζικό χώρο, μετά τα αποτελέσματα των stress tests από την ΕΚΤ και οι τέσσερις συστημικές τράπεζες, μάλλον θα γίνουν τελικά τρεις ή ακόμα και δύο.

Η Eurobank διεκδικείται από Εθνική και Άλφα με τις πλάτες από το Κατάρ. Τα funds που έχουν επενδύσει στη τράπεζα αυτή τελευταία και έχουν κεφάλαια διαθέσιμα φαίνεται να συμφωνούν γιατί προβλέπουν ότι με την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου θα καταλάβουν ισχυρές θέσεις.

Το πιθανότερο σενάριο που εκτιμάται ότι θα τεθεί στο τραπέζι περιλαμβάνει την Εθνική και τη Eurobank, ενώ το καναδικό fund Fairfax εξ αρχής στο ενοποιημένο σχήμα επιθυμούσε να τοποθετήσει περί του 1 δισ. ευρώ.

Όλα θα εξαρτηθούν από τις κεφαλαιακές ανάγκες που θα προκύψουν και από το ποσό που θα κληθεί να καλυφθεί είτε ξεχωριστά στις τράπεζες, είτε σε υπό συγχώνευση σχήματα. Αν και δεν είναι σαφείς οι προϋποθέσεις, το ύψος και οι όροι των αυξήσεων κεφαλαίου, το lobbying δηλαδή οι μαζικές παρεμβάσεις των μεγάλων ξένων επενδυτών στην Ελλάδα, προς τους θεσμούς και τους μηχανισμούς των Βρυξελλών έχουν πυκνώσει..

Όπως κάθε λογικά σκεπτόμενος επενδυτής που επενδύει σε τράπεζες, οι πελάτες μας θα εξετάσουν σοβαρά το ενδεχόμενο αύξησης των δεσμεύσεών τους προς την Εθνική Τράπεζα, υπό συγκεκριμένες συνθήκες”, επιβεβαιώνει η νομική εταιρεία Shearman & Sterling LLP που αντιπροσωπεύει την Εθνική Τράπεζα, σε επιστολή της, ημερομηνίας 17 Ιουλίου, που εστάλη προς τους δανειστές.

Γι’ αυτό το ξεχαρβαλωμένο κυβερνητικό μπουλούκι, στοιχειοθετούνται πλέον και ποινικές ευθύνες. Η συμφωνία ανοίγει το δρόμο ακόμη και για κούρεμα των καταθέσεων. Οι τράπεζες περνούν οριστικά στα χέρια του διεθνούς κεφαλαίου,παρόλο που έχουν εξαγορασθεί πολλές φορές από το υστέρημα του ελληνικού λαού.

Θά πρέπει τήν ώρα τής ψηφοφορίας, να παίζει κατόπιν εντολής τής κυρα- Ζωής το “υπάρχει και φιλότιμο”, μπάς και καταλάβουν οι «αντιμνημονιακοί» Μαυρογιαλούροι σε ποιό σημείο έφεραν τη χώρα μετά από 6 μήνες θαυμάτων.