Να λογοδοτήσουν οι δολοφόνοι του Σ. Σολωμού στο διεθνές δικαστήριο..

Στις 14 Αυγούστου 1996 ο Σολωμός Σολωμού, Ελλην κύπριος από το Παραλίμνι, Δολοφονήθηκε εν ψυχρώ στο οδοφραγμα της Δερυνειας κατά την διάρκεια της μεγάλης αντικατοχικης πορείας.

Στις 24 Ιουνίου 2008 το ευρωπαϊκό δικαστήριο βρήκε ένοχη την Τουρκία για την δολοφονία των Σολωμού και Ισαάκ. Σύμφωνα με το δικαστήριο η Τουρκία κρίθηκε ένοχη για την παραβίαση του άρθρου 2 της ευρωπαϊκής συνθήκης για τα ανθρώπινα δικαιώματα γιατί δεν έγινε καμία έρευνα για να βρεθούν οι υπαίτιοι για τον θάνατο του. Επίσης εκδίκασε χρηματική αποζημίωση στην οικογένεια του Σολωμού.

Tην ημέρα της κηδείας του Tάσου Iσαάκ, στις 14 Αυγούστου 1996, ημέρα μνήμης της κατάληψης της Aμμοχώστου, μία ομάδα από διαδηλωτές κατευθύνθηκαν προς το οδόφραγμα της Δερύνειας για να εναποθέσουν στεφάνια και λουλούδια στο χώρο της δολοφονίας του Tάσου Iσαάκ. Η σκηνή μετατράπηκε σε πεδίο μάχης, όταν εμφανίστηκε μια ομάδα «Γκρίζων Λύκων» και άρχισαν τον πετροπόλεμο. Ξαφνικά ξεπετάχτηκε μπροστά από τους διαδηλωτές ο Σολωμός Σολωμού και ξεφεύγοντας από τους Κυανόκρανους πέρασε στη νεκρή ζώνη και προσπάθησε ν΄ ανέβει σε έναν ιστό για να κατεβάσει την τουρκική σημαία, ενώ άλλοι διαδηλωτές προσπάθησαν να τον αποτρέψουν. Tούρκοι ελεύθεροι σκοπευτές από το απέναντι τουρκικό φυλάκιο τον πυροβόλησαν και ο Σολωμός Σολωμού έπεσε νεκρός από σφαίρα στο λαιμό.

Σύμφωνα με τις Ελληνοκυπριακές αρχές, ένας από τους δολοφόνους του Σολωμού Σολωμού, ήταν και ο Kενάν Aκίν, έποικος, πρώην αξιωματικός του τουρκικού στρατού, υπουργός του ψευδοκράτους και πράκτορας των Tουρκικών μυστικών Δυνάμεων. Ομάδα ανακριτών του Αρχηγείου Αστυνομίας και της Αστυνομικής Διεύθυνσης Αμμόχωστου, μετά από συντονισμένες εξετάσεις, εντόπισαν τους δράστες εναντίον των οποίων εκδόθηκαν διεθνή εντάλματα σύλληψης.

Το υλικό που εξασφαλίσθηκε χρησιμοποιήθηκε για προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων εναντίον της Τουρκίας. Κανένας από τους δράστες δεν συνελήφθη.

“Δημοσίευμα της τουρκοκυπριακής εφημερίδας «Χαβαντίς», αναφέρεται σε δηλώσεις του πρώην λεγόμενου υπουργού Γεωργίας Κενάν Ακίν για την δολοφονία του Σολωμού Σολωμού το 1996.  Σύμφωνα με την εφημερίδα σε συνέντευξή του σε ιδιωτικό τ/κ τηλεοπτικό σταθμό, ο Ακίν ισχυρίστηκε ότι την διαταγή για την δολοφονία του Σολωμού έδωσε ο εκ των αξιωματικών των δυνάμεων ασφαλείας Χαλίλ Σαντραζάμ.
Όπως είπε, ο Σαντραζάμ, που βρισκόταν πιο πίσω, βλέποντας τον Σολωμού στον ιστό είπε «το θέλω αυτό το σκυλί, πυροβολείστε» οπότε ρίχτηκαν πυροβολισμοί και «τιμωρήθηκε», όπως είπε, ο Ε/κ νέος.  Για τον εαυτό του είπε ότι ενώ από αντανακλαστικά έφερε το χέρι του στο σημείο όπου βρισκότανε το όπλο του, τελικά δεν πρόλαβε να πυροβολήσει επειδή ήδη ο Σολωμού είχε πυροβοληθεί.
Αναφέρει ακόμη ο Ακιν ότι μετά από χρόνια ο Σαντραζάμ εντάχθηκε στους κόλπους του κινήματος Ειρήνης και Δημοκρατίας και παρουσιάστηκε ως «λευκή περιστερά». Ισχυρίζεται ακόμα ότι δεν είναι φονιάς και ότι για χρόνια τώρα, άδικα, είναι ο αποδιοπομπαίος τράγος και διερωτάται για ποίο λόγο την ημέρα εκείνη, αν και ήταν γνωστό ότι θα σημειώνονταν επεισόδια, οι Ειρηνευτικές Δυνάμεις των ΗΕ άνοιξαν τα συρματοπλέγματα.
Η εφημερίδα αναφέρει ακόμα ότι μετά το τηλεοπτικό πρόγραμμα, ο παρουσιαστής είχε μακρά τηλεφωνική συνομιλία με τον Σαντραζάμ ο οποίος απέρριψε όλα όσα είπε ο Ακίν και τον κατηγόρησε για ψευδοπαλικαρισμούς καθότι είναι «υποψήφιος βουλευτής». Ο Σαντραζάμ είπε ότι τη μέρα του επεισοδίου βρισκόταν στον χώρο εκείνο αλλά εκεί υπήρχαν πολλοί ανώτεροί του αξιωματικοί και ότι ο ίδιος δεν είχε την αρμοδιότητα να δώσει μια τέτοια διαταγή.”  – Sigmalive

Η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για την παραπομπή των εγκληματιών στο διεθνές δικαστήριο.