Νομικά στο κενό το φετινό ΟΣΔΕ, τελευταία ώρα η εγκύκλιος ΟΠΕΚΕΠΕ για τις δηλώσεις

Σήμερα λήγει η προθεσμία υποβολής μετά και από δυο παρατάσεις, από νομικής άποψης κυριολεκτικά στον αέρα φαίνεται να βαδίζει το φετινό ΟΣΔΕ.

Χθες 13 Ιουλίου 2022, μία ημέρα μόλις, πριν να λήξει η σχετική προθεσμία υποβολής κι αφού έχουν δοθεί ήδη δυο παρατάσεις στις σχετικές προθεσμίες, έρχεται ο ΟΠΕΚΕΠΕ με εγκύκλιό του να καθορίσει τις διαδικασίες περί της χορήγησης ενισχύσεων βάσει του Ολοκληρωμένου Συστήματος Διαχείρισης Αιτήσεων Έτους 2022.

Με την εγκύκλιο καθορίζονται οι ημερομηνίες, οι λεπτομέρειες, οι διαδικασίες που πρέπει να τηρηθούν από παραγωγούς και ΚΥΔ στην διαδικασία υποβολής των δηλώσεων.

Όμως αυτό που προκαλεί εύλογα ερωτηματικά, είναι πως όλο αυτό το διάστημα ΚΥΔ και αγρότες υποβάλλουν δηλώσεις, χωρίς να έχει καθορίσει το πλαίσιο ο ΟΠΕΚΕΠΕ, ο οποίος έρχεται μία μόλις ημέρα πριν τη λήξη της προθεσμίας, να το κάνει. Όλο αυτό φαίνεται ικανό να τινάξει στον άερα το φετινό ΟΣΔΕ, αφού ουσιαστικά υποχρεώνεται ο παραγωγός να γνωρίζει εκ των προτέρων τα της διαδικασίας, τα δικαιολογητικά κ.λπ. Κι αν με την εγκύκλιο αλλάζει κάτι, με ποιό τρόπο θα καταφέρει ο παραγωγός να κάνει την αλλαγή εντός μιας ημέρας, ώστε να μη χάσει χρήματα λόγω εκπρόθεσμης δήλωσης.

Εδώ που έχει φθάσει η κατάσταση, το μόνο που μπορεί να κάνουν οι αρμόδιοι για να είναι καλυμμένοι είναι γιατί όχι να πάνε σε νέα παράταση, δεδομένου ότι η εγκύκλιος δεν μπορεί να ισχύσει αναδρομικά.

Δείτε εδώ την εγκύκλιο

Πηγή: agrotypos.gr