Ο χαμένος τα παίρνει όλα…

“Επώδυνη η συμφωνία αλλά σωθήκαμε. Μένουμε στην ΕΕ μένουμε στο Ευρώ, αποφύγαμε το Grexit”. Αυτές οι κουβέντες δίνουν το κλίμα της επόμενης μέρας μετά την συμφωνία που είχε η κυβέρνηση με τους εταίρους στην σύνοδο κορυφής.

Ωστόσο πίσω από τις λέξεις κρύβεται μια αγωνία από τον κόσμο παρόμοια με εκείνη του τερματοφύλακα πριν από το πέναλτι, για το τι μέλλει γενέσθαι και το τι επρόκειτο να συμβεί σε μισθούς και συντάξεις, τώρα που ήρθαμε σε συμφωνία και παραμένουμε στην συμμαχία, που αν μη τι άλλο θέλει το καλό μας, όπως το ήθελαν και οι Γερμανοί σύμφωνα με τον Δήμο Σταρένιο.

Γιατί άπαντες αναφέρουν ότι είναι καλό που μένουμε στην Ένωση και στην Ευρωζώνη αλλά κοιτάζοντας τους όρους της συμφωνίας αναρωτιέμαι για ποιον είναι καλό αυτό το νέο μνημόνιο που υπέγραψε ο ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος για να μην ξεχνιόμαστε ερμήνευσε όπως ήθελε το δημοψήφισμα.

Ας τα πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

Είναι καλό για τις μεγάλες επιχειρήσεις, τους εφοπλιστές και κοντολογίς για το μεγάλο κεφάλαιο της χώρας; Αν αυτή είναι η ερώτηση τότε σίγουρα η απάντηση είναι ένα μεγάλο ναι.

Αν όμως η ερώτηση είναι αν αυτά τα μέτρα θα βοηθήσουν τον κόσμο τότε η απάντηση είναι ένα μεγαλύτερο όχι. Γιατί στην τελική μπορεί η Ελλάδα να μην χρεοκοπήσει, αλλά ο κόσμος σίγουρα θα ζήσει ακόμη πιο άσχημες σκηνές με νέα πιο επώδυνα μέτρα.

Την προηγούμενη Κυριακή η Πλατεία Συντάγματος είχε βαφτεί… πορτοκαλί, μια εβδομάδα μετά μάλλον προς το μαύρο την βλέπω, ενώ εκείνοι που πανηγύριζαν μπορεί και να αναρωτιούνται για ποιο λόγο το έκαναν.