Παράνομες οι αποζημιώσεις Κιμ και συμβούλων Βαρουφάκη…

Με υπέρογκα ποσά για εισιτήρια, διανυκτερεύσεις και ημερήσιες αποζημιώσεις των «συμβούλων» του, όπως ο Κορεάτης Γκλεν Κιμ, που αξιώνει την υπερβολική αμοιβή των 125.000 ευρώ τον μήνα, χρέωσε το Δημόσιο ο Γιάνης Βαρουφάκης όσο καιρό ήταν υπουργός Οικονομικών.

Οπως προκύπτει από τη «Διαύγεια», ο πρώην υπουργός ενέκρινε με την υπογραφή του τέτοιου είδους δαπάνες για άτομα τα οποία ουδεμία σχέση είχαν ή έχουν με το Ελληνικό Δημόσιο καθώς ουδέποτε προσελήφθησαν ή είχαν σύμβαση παροχής υπηρεσιών ή άλλη μορφή συνεργασίας με το ελληνικό κράτος. Μόνο για τον κορεάτη σύμβουλο ο κ. Βαρουφάκης σε τέσσερις μήνες ενέκρινε 24 διανυκτερεύσεις σε εννέα ταξίδια, ένα εκ των οποίων ήταν από το Λονδίνο, όπου έχει την έδρα του, στις Βρυξέλλες, προφανώς για να συναντηθεί με τον κ. Βαρουφάκη, και από εκεί στη Γενεύη, όπου διατηρεί γραφεία η ιδιωτική εταιρεία L.J. Capital Group, για την οποία εργάζεται ως σύμβουλος. Σε άλλο ταξίδι, προερχόμενος από το Λονδίνο, επέστρεψε από τις Βρυξέλλες στην Αθήνα με το πρωθυπουργικό αεροσκάφος.

Οπως αναφέρουν πηγές του υπουργείου Οικονομικών, τα χρήματα που αποφασίστηκε να δοθούν για τις ημερήσιες αποζημιώσεις, τις διανυκτερεύσεις, τα αεροπορικά και τα σιδηροδρομικά εισιτήρια των ιδιωτών συμβούλων μπορούν να θεωρηθούν «αχρεωστήτως καταβληθέντα». Μάλιστα, όπως αναφέρει έμπειρο στέλεχος της οδού Νίκης, σύμφωνα με τους κανόνες του δημοσίου λογιστικού, καθ’ ότι οι άτυποι ιδιώτες σύμβουλοι δεν έχουν συμβατική σχέση – έστω και άμισθη – με το υπουργείο Οικονομικών, τα χρήματα «οφείλουν να επιστραφούν εντόκως» και μάλιστα με επιτόκιο 6%. «Τα χρήματα βαρύνουν τον ΚΑΕ 0717 του ειδικού φορέα 23/110 του κρατικού προϋπολογισμού» σημειώνει.

Οι ίδιες πηγές κατηγορηματικά αναφέρουν ότι «ο κ. Κιμ ποτέ δεν απασχολήθηκε από ελληνικό υπουργείο, τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) ή άλλη υπηρεσία. Οσοι υποστηρίζουν κάτι τέτοιο» τονίζουν «ας φέρουν μια απόδειξη πληρωμής τους από το Ελληνικό Δημόσιο».

«Το Βήμα της Κυριακής» επικοινώνησε με το γραφείο του κ. Βαρουφάκη και έθεσε γραπτώς ερωτήματα για τα παραπάνω θέματα, πλην όμως δεν πήρε απάντηση. Πάντως, ο πρώην υπουργός, σε απάντηση που είχε δώσει τον περασμένο Ιούνιο σε ερώτηση του Νικήτα Κακλαμάνη στη Βουλή για τον ρόλο του κ. Κιμ, είχε παρουσιάσει τον Κορεάτη ως διαχρονικό συνεργάτη των ελληνικών κυβερνήσεων από το 2001 ως σήμερα. Ειδικότερα παρουσίαζε τον Γκλεν Κιμ ότι ξεκίνησε το 2001 επί διακυβέρνησης Κώστα Σημίτη, συνέχισε επί Κώστα Καραμανλή και κατόπιν, επί Γιώργου Παπανδρέου, ήταν παρών στις πρώτες συναντήσεις που αφορούσαν τον σχεδιασμό του PSI.

Ειδικότερα αναφέρει ότι ο κ. Κιμ συνεργάστηκε το 2001 με τον ΟΔΔΗΧ με την ιδιότητα του επικεφαλής του τομέα κεφαλαιαγορών δημοσίου χρέους για λογαριασμό της Lehman Brothers και πως υπέδειξε το συνολικό «κούρεμα» του χρέους το 2011, ενώ  το 2012, αυτή τη φορά με την ιδιότητα του συμβούλου του ΕFSF, σχεδίασε το PSI.

Οπως έγραψε «Το Βήμα» την περασμένη εβδομάδα, ο κ. Κιμ ουδεμία σχέση ή συνεργασία είχε με το EFSF. Αλλά και οι υπόλοιποι ισχυρισμοί του κ. Βαρουφάκη καταρρίπτονται ο ένας μετά τον άλλον από τους υποτιθέμενους συνεργάτες του κορεάτη συμβούλου. Διάφορες πηγές που συμμετείχαν στις διαπραγματεύσεις τόσο για το πρώτο PSΙ όσο και για το δεύτερο PSI αναφέρουν κατηγορηματικά ότι «ο κ. Κιμ ουδέποτε ήταν παρών σε συναντήσεις ή διαπραγματεύσεις για το “κούρεμα” του ελληνικού χρέους».

Οταν παλαιότερα ο κ. Κιμ εργαζόταν στη Lehman Brothers πράγματι κάποιο διάστημα κάλυπτε την Ελλάδα και ως αντιπρόσωπος της τράπεζας βρισκόταν στη χώρα και είχε επαφές με το υπουργείο Οικονομικών και τον ΟΔΔΗΧ. Οπως όμως ξεκαθάρισε την περασμένη εβδομάδα ο τέως πρόεδρος του ΟΔΔΗΧ Χριστόφορος Σαρδελής, ο κ. Κιμ ως υπάλληλος της Lehman Brothers έφερε αποκλειστικά την ιδιότητα του εκπροσώπου της εταιρείας, η οποία ήταν ανάμεσα στους περίπου 25 βασικούς διαπραγματευτές των ελληνικών ομολόγων την εποχή εκείνη και δεν είχε ιδιότητα συνεργάτη της κυβέρνησης.

«Οι βασικοί διαπραγματευτές δούλευαν για λογαριασμό των εταιρειών» είπε. Μάλιστα πηγές της αγοράς αναφέρουν ότι ούτε καν επικεφαλής του αρμόδιου γραφείου της Lehman Brothers για την Ελλάδα ήταν. Οι ίδιες πηγές θυμούνται ότι, όταν το 2008 έκλεισε η Lehman Brothers, ο κ. Κιμ έψαξε για δουλειά και προσπάθησε ανεπιτυχώς να αξιοποιήσει τις επαφές που είχε στην Ελλάδα.

Τότε μάλιστα είχε ξεκινήσει και το πρόβλημα με το ελληνικό χρέος. Στη συνέχεια αναζήτησε δουλειά στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό EFSF που τότε στηνόταν. Και πάλι όμως οι προσπάθειές του δεν καρποφόρησαν.

Σε κάθε περίπτωση πηγές που εργάζονταν στον ΟΔΔΗΧ την εποχή του PSI αναφέρουν ότι τότε πέρασαν από τα γραφεία του οργανισμού δεκάδες εκπρόσωποι ξένων οίκων προσπαθώντας να πουλήσουν υπηρεσίες στην ελληνική κυβέρνηση σχετικά με τη διαχείριση του προβληματικού δημόσιου χρέους.

Κατά την πρακτική της αγοράς, μιλούσαν με τη διοίκηση του ΟΔΔΗΧ, έριχναν κάποιες ιδέες, μετρούσαν αντιδράσεις και στη συνέχεια συζητούσαν με άλλους οργανισμούς στο εξωτερικό προσπαθώντας να κλείσουν κάποια δουλειά. Διότι την εποχή του «κουρέματος», που ήταν κάτι πρωτόγνωρο στην αγορά, δικηγόροι και εταιρείες συμβούλων έκαναν «χρυσές δουλειές» καθώς κάθε χώρα, κάθε τράπεζα, κάθε fund, κάθε επενδυτής κ.τ.λ. που είχε ελληνικά ομόλογα στην κατοχή του είχε και τους δικούς του δικηγόρους και συμβούλους.

Στο πλαίσιο αυτό θυμούνται ότι «ο κ. Κιμ προσπαθούσε να αγκιστρωθεί από κάπου για να στήσει μια δουλειά», ποτέ όμως δεν δούλεψε για λογαριασμό του Ελληνικού Δημοσίου.

21 αποφάσεις δυο υπουργών – Ποιοι είναι οι «συνεργάτες» που παίρνουν χρήματα

Σύμφωνα με έρευνα που διενήργησε «Το Βήμα της Κυριακής» στη «Διαύγεια» έχουν εκδοθεί συνολικά 21 αποφάσεις (οι περισσότερες από τον Γιάνη Βαρουφάκη και οι υπόλοιπες από τον νυν υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο) που αθροιστικά δίνουν αποζημιώσεις για 120 ημέρες απασχόλησης, 69 διανυκτερεύσεις και αρκετά αεροπορικά και σιδηροδρομικά εισιτήρια σε έξι άτυπους συμβούλους του υπουργείου (πέντε εκ των οποίων αλλοδαποί).

Συγκεκριμένα για τον ιδιώτη σύμβουλο του υπουργείου Οικονομικών Γκλεν Κιμ υπάρχουν εννέα αποφάσεις με τις οποίες λαμβάνει αθροιστική αποζημίωση για εκτός έδρας για 32 ημέρες, 24 διανυκτερεύσεις, αεροπορικά και σιδηροδρομικά εισιτήρια.

  • Για τον ιδιώτη συνεργάτη Kιμ Μπράιαν Γιουγιάν καταγράφονται έξι αποφάσεις που προβλέπουν καταβολή αποζημίωσης για 27 ημέρες, 19 διανυκτερεύσεις και εισιτήρια.
  • Για τον ιδιώτη άτυπο συνεργάτη Ντάνιελ Μούνβαρ υπάρχουν τρεις αποφάσεις που προβλέπουν αποζημίωση για 38 ημέρες απασχόλησης, 7 διανυκτερεύσεις και εισιτήρια.
  • Για την Ελενα Παναρίτη υπάρχουν δύο αποφάσεις με τις οποίες δίδεται αποζημίωση για 14 ημέρες, 12 διανυκτερεύσεις και εισιτήρια.
  • Για τον Τζέιμς Γκάλμπρεϊθ υπάρχει μία απόφαση που δίδει αποζημίωση για επτά ημέρες, έξι διανυκτερεύσεις και εισιτήρια.
  • Για τον Σαμπαγιατί Σόρος υπάρχει μία απόφαση για αποζημίωση για δύο ημέρες και μία διανυκτέρευση.

Σύμφωνα με τον νόμο, προκειμένου να έχουν ισχύ οι συγκεκριμένες δαπάνες απαιτείται η ένταξη των ιδιωτών άτυπων συνεργατών του υπουργείου Οικονομικών στο οργανόγραμμα του υπουργικού γραφείου και η δημοσίευση των ονομάτων τους στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, κάτι που δεν υπάρχει.

Σύμφωνα με κορυφαίο νομικό, εφόσον αυτή η σχέση πάσχει, πάσχουν και οι εγκριτικές αποφάσεις για την αποζημίωσή τους  και αυτό συμπαρασύρει σε ακυρότητα κάθε σχετική πράξη και καθιστά τα χρήματα απαιτητά και μάλιστα εντόκως.

Παπαϊωάννου Γιώργος & Χεκίμογλου Αχιλλέας – ΤΟ ΒΗΜΑ