Πασπατης-Καλαφατης και Σια

Σε μια παλιά ελληνική ταινία την εποχή των πωλήσεων με δόσεις, οι δυο πρωταγωνιστές ως μικρέμποροι συνέταιροι αγόρασαν μια τρίκυκλη “ματοσυγκλετα Μπεμβε” τη φόρτωσαν επί πιστώσει με εμπορεύματα, τσιτάκια, κορδελιτσες, κουβαρίστρες, τόπια, φτηνό ύφασμα και με άλλα πολλά ανάλογα.

Λοιπόν με τις ευχές της σπιτονοικοκυράς ξεκίνησαν να πουλήσουν με δόσεις τη πραμάτεια στις γειτονιές της Αθηνας. Η επιχείρηση τους βαφτίστηκε “Πασπάτης-Καλαφάτης” από τα επώνυμα των συνεταίρων και επίδοξων εμπόρων.

Περιφέρονταν στις γειτονιές της Αθήνας, διαλαλώντας την πραμάτεια τους, τραγουδώντας και χτυπώντας συνάμα μια κουδούνα για να προελκύσουν πελατεία. Εν τέλει τους βρήκε ο πρώτος υποψήφιος αγοραστής. Μια κοπελίτσα πεταχτούλα, ομορφούλα, καλοκαιρινή και λογού. Ενθουσιασμένοι οι εταίροι πούλησαν στη κοπελίτσα με δόσεις ένα μεγάλο μέρος της πραμάτειας ξεχνώντας να την ρωτήσουν αν εργάζεται. Όταν ήρθε η ώρα να εισπράξουν η κοπελίτσα είχε μετακομίσει και ένας βαριεστημένος γείτονας τους είπε ότι αυτός δεν ξέρει τίποτε για χρέη και δόσεις.

Δεν σας θυμίζει κάτι αυτή η παλιά ιστορία;

*Νίκος Σταυρίδης, Θανάσης Βέγγος στους “Δοσατζήδες”