Ποιές δουλειές θα αντέξουν στην αυτοματοποίηση;

Η διαρκής τεχνολογική επανάσταση δεν είναι κάτι καινούργιο. Από την ατμομηχανή στις αρχές του 19ου αιώνα μέχρι τον σημερινό ψηφιακό κόσμο, η επίδραση της τεχνολογίας στην απασχόληση υπήρξε ουσιαστική. Το νέο είναι η ταχύτητα και η έκταση των αλλαγών που συντελούνται στη σύγχρονη ψηφιακή τεχνολογία και η αβεβαιότητα που προκαλεί στην αγορά εργασίας αυτή η επιτάχυνση της καινοτομίας.

Αυτές οι αλλαγές επηρεάζουν την απασχόληση σε όλα τα επίπεδα. Ένα πανεπιστημιακό πτυχίο ή μια επαγγελματική άδεια, δεν εγγυόνται πλέον μια καλά αμοιβόμενη και παραγωγική επαγγελματική σταδιοδρομία.

Το ερώτημα είναι, μετά την επιλογή πανεπιστημιακών σπουδών ή καριέρας, τι πρέπει να μάθετε ή να κάνετε για να έχετε τις καλύτερες πιθανότητες προσαρμογής στα εξελισσόμενα δεδομένα της νέας φάσης της τεχνολογικής επανάστασης;

-Οι εργαζόμενοι πρέπει να θεωρούν τους εαυτούς τους και την καριέρα τους σαν μια επιχείρηση που πρέπει να εξελίσσεται, να καλλιεργείται και μερικές φορές να ανακατευθύνεται για να προστατεύεται.

Τα ρομπότ και οι έξυπνες τεχνολογίες είναι ολοένα και ικανότερα στις γνωστικά πολύπλοκες εργασίες υψηλού επιπέδου, κάτι που επηρεάζει πολλές εξειδικευμένες θέσεις εργασίας. Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης έδειξαν πρόσφατα ότι σε ορισμένες περιπτώσεις, τα μηχανογραφημένα αποτελέσματα σε σύνθετα γνωστικά προβλήματα είναι ανώτερα από αυτά που παράγουν άνθρωποι “εμπειρογνώμονες”, επειδή δεν έχουν τις προκαταλήψεις μας.

Η έρευνά τους σχετικά με την πιθανότητα της τεχνολογίας να αντικαταστήσει 700 κατηγορίες επαγγελμάτων, οφείλει να ανησυχήσει όσους παίρνουν στα σοβαρά τις μελλοντικές προοπτικές σταδιοδρομίας τους. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι εξελιγμένες ψηφιακές τεχνολογίες θα μπορούσαν να αντικαταστήσουν στο εγγύς μέλλον περίπου 140 εκατομμύρια επιστήμονες πλήρους απασχόλησης παγκόσμια.

Θέσεις εργασίας που μπορούν να μεταφερθούν σε χώρες χαμηλού κόστους είναι επίσης σε κίνδυνο, όπως έχουμε ήδη δει στις κατασκευές, την ιατρική ακτινολογία και ακόμη και γραφειακές υπηρεσίες. Λογιστική, μηχανική ή αρχιτεκτονικός σχεδιασμός προσφέρονται όλο και περισσότερο για ένα κλάσμα του κόστους στις ανερχόμενες οικονομίες.

Σχεδιασμός Καριέρας

Ένα πτυχίο πανεπιστημίου είναι όλο και πιο κοινότοπο, με μειούμενη αξία διαφοροποίησης απο τον ανταγωνισμό στην αγορά εργασίας. Έτσι η απόκτηση πτυχίου, δεν είναι πλέον αρκετή για να εγγυηθεί μια θέση εργασίας.

Ενώ τα προσωπικά οφέλη από την απόκτηση γνώσεων είναι αδιαμφισβήτητα, η υπόθεση ότι η φοίτηση σε πανεπιστήμιο θα οδηγήσει σε θετική απόδοση για την επένδυση σε χρόνο και χρήμα ισχύει όλο και λιγότερο.

Έτσι, η πρόκληση που αντιμετωπίζει κανείς κατά την έναρξη της επαγγελματικής ζωής του, έγκειται στην εξεύρεση μιας σταδιοδρομίας που θα προσφέρει ικανοποιητικές αποδοχές, αυτοεκπλήρωση και το πιο σημαντικό, αντοχή και όχι μόνο αντίσταση στις αλλαγές. Τα άτομα που επιθυμούν να είναι επιτυχής στην καριέρα τους θα πρέπει να την προσεγγίσουν με σχέδιο, και να θεωρούν την καριέρα τους ως τη δική τους επιχείρηση.

Η μισθωτή εργασία δεν διαφέρει από τη λειτουργία μιας ιδιόκτητης επιχείρησης, με την έννοια ότι αντλεί εισόδημα από έναν πελάτη – τον τρέχοντα εργοδότη. Το πιο σημαντικό, ενώ η τρέχουσα εργοδοσία μπορεί να υπαγορεύσει τους όρους της απασχόλησής, ο εργαζόμενος οφείλει να έχει τον έλεγχο της καριέρας του. Οι εργαζόμενοι πρέπει να θεωρούν τους εαυτούς τους και την καριέρα τους σαν μια επιχείρηση που πρέπει να εξελίσσεται, να καλλιεργείται και μερικές φορές να ανακατευθύνεται για να προστατεύεται.

Η δυσκολία έγκειται στην αναγνώριση των αλλαγών που διαμορφώνουν μια καριέρα, πριν από τον εργοδότη, για την οικοδόμηση μιας ανθεκτικής σταδιοδρομίας.

Επιλογή Σταδιοδρομίας

Οπότε τί να σπουδάσει και σε τί να καταρτιστεί κανείς; Υπάρχει μια σειρά από επαγγέλματα που είναι πιο πιθανό να είναι ανθεκτικά στην αυτοματοποίηση και με δυνατότητες ξέλιξης της καριέρας όπως μιας επιχείρησης.

Ένας χρήσιμος τρόπος είναι η καριέρα να πληροί ορισμένα κριτήρια. Αυτά περιλαμβάνουν:

-Προσφορά υπηρεσιών σε άμεσο χρόνο

-Φυσική παρουσία στο σημείο παροχής υπηρεσιών

-Η ανάγκη για υψηλό βαθμό εξειδίκευσης, κατάρτισης και εμπειρίας, και

-Με μεγάλη πιθανότητα διάρκειας στη ζήτηση για την υπηρεσία.

Για παράδειγμα ένας ηλεκτρολόγος χρειάζεται εκπαίδευση και πιστοποίηση για να χειρίζεται ενεργές ηλεκτρικές υποδομές, καθώς και να είναι στον χώρο που πρέπει να γίνει η δουλειά. Είναι επίσης μια εξαιρετική βάση για την μετέπειτα κτήση συμπληρωματικών δεξιοτήτων και της εμπειρίας που θα ενισχύουν τις μελλοντικές προοπτικές απασχολησιμότητας.

Θα μπορούσε να επεκταθεί σε τομείς όπως τα ηλεκτρονικά συστήματα ελέγχου, βιομηχανικά συστήματα υψηλής τάσης και τηλεπικοινωνίες – επιλογές σταδιοδρομίας που θα έφερναν ικανοποιητικές αμοιβές, καθώς και την προστασία της μελλοντικής δυνατότητας κέρδους.

Άλλα παραδείγματα της σταδιοδρομίας που πληρούν τα κριτήρια αυτά είναι: νοσοκόμα, φυσιοθεραπευτής, υδραυλικός, εκπαιδευτικός για ειδικές ανάγκες, τοπογράφος, κτηνίατρος, ελεγκτής εναέριας κυκλοφορίας, χειρούργος ή πυροσβέστης. Όλα προσφέρουν καλή κατάρτιση και απαιτούν φυσική παρουσία, γι αυτό δεν πρόκειται να αντικατασταθούν από μηχανές στο προσεχές μέλλον.

Παρόλο που πολλές από αυτές τις καριέρες υπάρχουν σε διαρκώς εξελισσόμενο περιβάλλον, οι βασικές αρχές παραμένουν: καμία δεν είναι σε υψηλό κίνδυνο ανάθεσης σε εξωτερικούς συνεργάτες στο εξωτερικό ή πλήρους αυτοματοποίησης. Το ίδιο δεν μπορεί να ειπωθεί για προγραμματιστές, νομικούς συμβούλους ή λογιστές.