Πως μας είδε ο Τζέρεμυ…

Ο τουρισμός είναι η πιο βαριά μας βιομηχανία και τα έσοδα που προσφέρει σε σκληρό νόμισμα είναι το μεγαλύτερο μας όπλο για να ξεπεράσουμε την κρίση.

Ο Τζέρεμυ Σάουμ, συντάκτης του ταξιδιωτικού περιοδικού AFAR, έκανε τις διακοπές του στην Ελλάδα πάνω στο αποκορύφωμα της κρίσης, αλλά έμεινε εντυπωσιασμένος με το πόσο λίγο αυτή επηρεάζει τους τουρίστες. Παραθέτουμε την μαρτυρία του για να την μοιραστείτε με όποιον γνωστό σας σκοπεύει να έρθει στην Ελλάδα και έχει αγχωθεί με το αρνητικό κλίμα που παρουσιάζουν τα ΜΜΕ.

“Μόλις γύρισα από την Ελλάδα και για τουρίστα, όλα ήταν καλά.
Επέστρεψα από ένα ταξίδι 16 ημερών στην Ελλάδα και το πρώτο πράγμα που ρωτούσαν όλοι είναι “πως επηρεάστηκα από την κρίση;” Η απάντηση είναι… σχεδόν καθόλου! Η μόνη δυσκολία ήταν πως μερικές φορές έπρεπε να πάμε σε διαφορετικά ΑΤΜ μέχρι να βρούμε κάποιο με χρήματα. Όταν συνέβαινε αυτό, έπρεπε να περιμένουμε στην ουρά για… το πολύ 5 λεπτά!
Ακόμα και με τους περιορισμούς στις αναλήψεις με όριο τα 60€ την ημέρα, δεν διαπιστώσαμε πρόβλημα όταν θέλαμε να πάρουμε περισσότερα, καθώς οι περιορισμοί δεν ίσχυαν για όσους είχαμε Αμερικάνικους τραπεζικούς λογαριασμούς. Επιπλέον, τα περισσότερα μέρη δέχονταν πιστωτικές κάρτες. 
Πήγαμε στην Πελοπόνησσο, στα Μετέωρα, μερικές μέρες στην Αθήνα και αργότερα Σαντορίνη και Μύκονο. Συζητώντας με ανθρώπους εκτός Αθηνών που έρχονται καθημερινά σε επαφή με τουρίστες, είχαμε την εντύπωση πως η κρίση δεν τους έχει επηρεάσει σχεδόν καθόλου.
Βλέπουν λιγότερους Έλληνες τουρίστες, αλλά οι επισκέψεις από το εξωτερικό συνεχίζονται δυναμικά.
Ακόμα και στην Αθήνα, πραγματικά φαινόταν πως η ζωή κυλάει ομαλά. Ήμασταν εκεί ένα Σαββατόβραδο, κάνοντας τις βόλτες μας στην Πλάκα και στο Μοναστηράκι και παρατηρούσαμε σε όλες τις καφετέριες, στα εστιατόρια και στα καταστήματα ζωντάνια και πληρότητα – από Έλληνες και τουρίστες εξίσου.
Τα σημάδια της κρίσης που είδαμε, ήταν περισσότερο αποτέλεσμα της μακροχρόνιας οικονομικής καθίζησης που βρήκε την Ελλάδα: κάποιες μισοτελειωμένες και παρατημένες οικοδομές και άδειες μάντρες αυτοκινήτων.
Φύγαμε το πρωί του δημοψηφίσματος και συζητώντας με τον κόσμο πριν από την ψηφοφορία, η αίσθηση που αποκομίσαμε ήταν πως δεν περίμεναν να αλλάξουν και πολλά ανεξαρτήτως αποτελέσματος. Δεν θα άλλαζε η οικονομική κατάσταση και κανείς δεν ήξερε πως θα επηρεαστούν οι διαπραγματεύσεις.
Κατά κάποιο τρόπο σταθήκαμε τυχεροί. Το ταξίδι μας πήγε ομαλά και είδαμε μόνο αυτά που κάνουν την Ελλάδα καταπληκτικό προορισμό. Το σκηνικό είναι πανέμορφο, η ιστορία σαγηνευτική και τα φαγητά υπέροχα.
Θα συνιστούσα να φέρετε μερικά ευρώ μαζί σας για παν ενδεχόμενο. Θα γλυτώσετε το άγχος που δημιουργείται από τα μέσα ενημέρωσης για τα ΑΤΜ. Αλλά με βάση την εμπειρία μου, μην ακυρώσετε το ταξίδι σας.
Μάλιστα το να φέρετε μερικά ευρώ να ξοδέψετε στην Ελλάδα είναι ο καλύτερος τρόπος να βοηθήσετε.”