Ρομποτικός εξωσκελετός διευκολύνει τις χειρονακτικές εργασίες

Η ανάπτυξη των ενισχυμένων εξωσκελετών έχει μέχρι στιγμής περιοριστεί σε μεγάλο βαθμό σε στρατιωτικές εφαρμογές και σε τομείς όπως η φυσιοθεραπεία και αποκατάσταση. Αυτού του είδους η τεχνολογία έχει επίσης σημαντικές προοπτικές για εφαρμογή στη βιομηχανία, όπου η συνεχής άρση βαρέων αντικειμένων αποτελεί μεγάλο μέρος των εργασιών.

Πρόσφατα στη Στουτγάρδη, η Robo-Mate παρουσίασε έναν εξωσκελετό που έχει σχεδιαστεί ειδικά για βιομηχανική χρήση και μπορεί να εξισώνει τα 10 κιλά με ένα.

Ένα από τα οφέλη αυτής της σύγχρονης τεχνολογίας που συχνά παραβλέπεται, είναι η θετική της παρέμβαση στη βαριά χειρωνακτική εργασία. Πριν από λίγο καιρό, ακόμη και οι λεγόμενες βιομηχανίες υψηλής τεχνολογίας ξόδευαν τεράστια ποσά για την ανύψωση και τη μεταφορά.

-Θέλουμε να αναπτύξουμε ένα βοήθημα, που να υποστηρίζει τους εργαζόμενους στις καθημερινές τους εργασίες στην βιομηχανία και να τους διατηρεί υγιείς.

Η εκμηχάνιση και η αυτοματοποίηση έχει εξαλείψει πολλά από αυτά τα κόστη, αλλά σύμφωνα με το Work Foundation Alliance, 44 εκατομμύρια εργαζόμενοι μόνο στην ΕΕ, εξακολουθούν να υποφέρουν από μυοσκελετικές παθήσεις. Σε ορισμένες βιομηχανίες, οι εργαζόμενοι εξακολουθούν να σηκώνουν 10 τόνους ημερησίως.

Ο λόγος που αυτό ακόμη συμβαίνει σε καθημερινή βάση είναι ότι δεν προσφέρονται όλες οι εργασίες για αυτοματοποίηση. Ορισμένα περιλαμβάνουν την παραγωγή σε μικρή κλίμακα ή εμπεριέχουν περίπλοκες και απρόβλεπτες κινήσεις όπως στη διάλυση ενός αυτοκινήτου, που είναι πέρα ​​από τις δυνατότητες ακόμα και των πιο προηγμένων ρομπότ.

Το αποτέλεσμα είναι οι άνθρωποι να κάνουν τις βαριές εργασίες, με όλη την υπερβολική φυσική φθορά που αυτό συνεπάγεται. Αυτό επιφέρει αρνητικές συνέπειες στη υγεία και τη φυσική κατάσταση για τους ίδιους τους εργαζόμενους και επιπλέον κόστος στα συστήματα υγειονομικής τους περίθαλψης. Επίσης επηρεάζει σημαντικά την ικανότητα των χωρών να περιορίσουν απώλειες στις θέσεις εργασίας που μεταφέρονται σε περιβάλλον χαμηλού εργατικού κόστους στο εξωτερικό.

Η Robo-Mate ξεκίνησε το 2013 ως κοινοπραξία από δώδεκα ερευνητικά ιδρύματα και επιχειρήσεις σε επτά ευρωπαϊκές χώρες. Η ιδέα είναι να παράγει έναν ενισχυμένο εξωσκελετό που θα λειτουργεί ως πλαίσιο στήριξης που θα μειώσει το σωματικό φόρτο στις εργασίες συναρμολόγησης και αποσυναρμολόγησης κατά δέκα φορές.

Ο εξωσκελετός της Robo-Mate υποστηρίζει ενεργά τα χέρια του χρήστη, έτσι ώστε να αισθάνεται μόνο το ένα δέκατο του πραγματικού βάρους από το αντικείμενο που κρατά. Συνδεδεμένη με τις ενώσεις του βραχίονα είναι η μονάδα κορμού η οποία στηρίζει την πλάτη και τη σπονδυλική στήλη, εμποδίζοντας την συστροφή ή το γλίστρημα των σπονδυλικών δίσκων.

Σύμφωνα με την ομάδα που ασχολείται με την εφεύρεση, το κλειδί στην ανάπτυξη του εξωσκελετού ήταν η χρήση λογισμικού για την προσομοίωση των εργασιών συναρμολόγησης και αποσυναρμολόγησης, ώστε να εντοπιστούν τα σημεία καταπόνησης του ανθρώπινου σώματος. Αυτό τους βοήθησε να ξεκαθαρίσουν τα καθήκοντα του εξωσκελετού, προσομοιώνοντας τον ως μία ενιαία μονάδα με το σώμα.

Το πρωτότυπο του εξωσκελετού παρουσιάστηκε σε επίδειξη στη Στουτγάρδη στις 12 Ιουνίου. Επί του παρόντος, οι απαιτήσεις ασφάλειας του εξωσκελετού αξιολογούνται και θα εκσυγχρονιστούν για να να καταστεί περισσότερο αποδεκτός στους εργαζόμενους ως ένα καθημερινό εργαλείο.

“Δεν κοιτάμε να φτιάξουμε υπερήρωες,” λέει ο Δρ Leonard O`Sullivan, ειδικός στην εργονομία και το σχεδιασμό του προϊόντος στο Πανεπιστήμιο του Limerick στην Ιρλανδία. “Θέλουμε να αναπτύξουμε ένα βοήθημα, που να υποστηρίζει τους εργαζόμενους στις καθημερινές τους εργασίες στην βιομηχανία και να τους διατηρεί υγιείς.”