«Σφαγείο» δελφινιών τα Νησιά Φερόε – Ορίστηκε ποσόστωση για σφαγή 500 δελφινιών!

Μήνες μετά την πολυσυζητημένη σφαγή περισσότερων από 1.400 δελφινιών στα Νησιά Φερόε, η κυβέρνηση καθόρισε μια προσωρινή ετήσια ποσόστωση θήρας 500 δελφινιών, σε μια απόφαση που οι ακτιβιστές χαρακτηρίζουν «φάρσα», όπως γράφει η εφημερίδα «Guardian». 

Ο υπουργός αλιείας των Νήσων Φερόε, Αrni Skaale, δήλωσε ότι η ποσόστωση αποσκοπεί στη διασφάλιση της βιωσιμότητας. «Έχουμε το δικαίωμα να κυνηγάμε», ανέφερε και πρόσθεσε ότι υπάρχει η υποχρέωση να προστατευθούν οι πόροι της χώρας: «Πρέπει να αξιοποιούμε τα πάντα με βιώσιμο τρόπο».

Η ποσόστωση αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή στα τέλη Ιουλίου και η κυβέρνηση λέει ότι θα ισχύει μέχρι το 2024. Η περσινή σφαγή ήταν μοναδική ως προς το μέγεθός της. Από το 1996, κατά μέσο όρο, 270 λευκά δελφίνια τον χρόνο θανατώνονται στα Νησιά Φερόε, συμπεριλαμβανομένων των 1.428 που θανατώθηκαν πέρυσι. Κατά την περίοδο αυτή, υπήρξαν μόνο τρία άλλα έτη κατά τα οποία θανατώθηκαν περισσότερα από 500 δελφίνια – το 2001, το 2002 και το 2006. «Αυτή η ανακοίνωση της κυβέρνησης των Νήσων Φερόε είναι φάρσα», δήλωσε η Σάλι Χάμιλτον, διευθύντρια της φιλανθρωπικής οργάνωσης για τη διατήρηση της θάλασσας «Orca».«Τα Νησιά Φερόε έχουν γίνει ένα σφαγείο θαλάσσιων θηλαστικών και η χώρα φαίνεται να αδιαφορεί για τη διεθνή οργή και καταδίκη που προκαλεί αυτό».

Ο Steve Jones, υπεύθυνος για τις συνεργασίες της «Orca», ανέφερε ότι η καθιέρωση ποσόστωσης επισημοποιεί ένα κυνήγι που δεν υπήρχε ως παραδοσιακό κυνήγι προηγουμένως και το οποίο έρευνες έχουν δείξει ότι οι κάτοικοι των Νήσων Φερόε δεν επιθυμούν. «Πρόκειται για μια ανησυχητική τάση προς ένα κυνήγι που δεν είναι βιώσιμο. Δεν υπάρχει αγορά για το κρέας του λευκού δελφινιού».

Η τεράστια σφαγή πέρυσι προκάλεσε διεθνή κατακραυγή. Μια δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε μετά τη σφαγή έδειξε ότι ενώ το 83% των κατοίκων του νησιού υποστήριζε τη θανάτωση των φαλαινών, το 53% ήταν αντίθετο στην επέκταση της θανάτωσης και στα δελφίνια. Η κυβέρνηση λέει ότι θα επανεξετάσει την ποσόστωση το 2024, χρησιμοποιώντας επικαιροποιημένες πληροφορίες για τους πληθυσμούς των δελφινιών από την Επιτροπή Θαλάσσιων Θηλαστικών του Βόρειου Ατλαντικού, η οποία εκπροσωπεί τις τέσσερις χώρες που κυνηγούν φάλαινες στην περιοχή: Νορβηγία, Ισλανδία, Γροιλανδία και Νησιά Φερόε.