Τράπεζες και ευρωσύστημα…

Οι συνέπειες της διαπραγμάτευσης του κυβερνητικού θιάσου, στο τραπεζικό σύστημα, είναι ο ελέφαντας μέσα στο δωμάτιο αυτή την στιγμή. Κανείς δεν μιλάει για αυτό, όλοι πίστεψαν αυτό που είπε ο κ.Τσίπρας ότι τα 25 δις είναι υπερ αρκετά και τελείωσε εκεί η συζήτηση.

Δεν είναι έτσι όμως, Τα 25 δις κατά την γνώμη μου δεν είναι αρκετά, αλλά ακόμα και αν τελικά αποδειχθούν αρκετά, δεν λαμβάνουμε υπόψιν μας ότι δεν είναι τσάμπα λεφτά, θα έρθουν με όρους και προϋποθέσεις.

Και στα δύο σενάρια θα έχουμε σοβαρές μεταρρυθμίσεις στην λειτουργία του τραπεζικού συστήματος και την πληρωμή από τον Ελληνικό λαό ενός τεραστιου λογαριασμού για την ανακεφαλαιοποίηση. (σημ. συντ. αύξηση μετοχικού κεφαλαίου)

Αυτό που προστίθεται στο κακό σενάριο, είναι η συγχώνευση των τεσσάρων τραπεζών σε δύο στην καλύτερη, η απόλυση δεκάδων χιλιάδων τραπεζιτικών υπαλλήλων και το κούρεμα των καταθέσεων. Οι εμπορικές τράπεζες που βρίσκονται στην Ελλάδα οφείλουν τώρα μέσω της ΤτΕ στο ευρωσύστημα ELA 90 δις περίπου (απευθείας στην ΕΚΤ), χωρίς να υπολογίζουμε άλλες υποχρεώσεις εξαιτίας διασυνοριακών διατραπεζικών συναλλαγών (μέσω του διευρωπαϊκού συστήματος μεταβιβάσεων target2).

Έναντι αυτών, έχουν ως εγγύηση τα περιουσιακά στοιχεία ενεργητικού στον ισολογισμό τους, δηλαδή ομόλογα ελληνικού δημοσίου ή έντοκα γραμμάτια συνολικής ονομαστικής αξίας 50 δις (πριν το τελευταίο κούρεμα) περίπου, καθώς και εγγυήσεις για πάσης φύσεως δάνεια που έχουν χορηγήσει (υποθήκες ακινήτων, συμβάσεις με δανειοδοτημένες επιχειρήσεις κτλ). Έχουν επίσης διάφορα άλλα περιουσιακά στοιχεία, όπως ακίνητα τραπεζικής ιδιοκτησίας.

Με τις νέες ρυθμίσεις που έχουν αποφασιστεί στην ΕΕ σε περίπτωση που πολύ πιθανον δεν φτανουν τα 25 δις, θα προηγηθεί η διαδικασία της εσωτερικής διάσωσης (bail in).

Τότε για την αποπληρωμή των οφειλών στο ευρωσύστημα θα χρησιμοποιηθούν πρώτα-πρώτα οι μετοχές (μικρής χρηματιστηριακής αξίας σήμερα), θα ακολουθήσουν τα εταιρικά ομόλογα (οι επενδυτές τους θα χάσουν 100 %) και αν αυτά δεν επαρκούν, ενδεχομένως θα συμβεί κούρεμα καταθέσεων, με πρώτες τις ανασφάλιστες άνω των 100.000 και έπεται συνέχεια.

Ένα πράγμα που έκανε η πρώτη φορά αριστερά είναι για πρώτη φορά να βάλει τον φτωχό Έλληνα να πληρώσει αμεσα για τα σπασμένα των τραπεζών. Όχι να μπει ως εγγυητής σε δάνειο που θα αποπληρώσουν οι ίδιες οι τράπεζες, να βάλει τον Ελληνικό λαό να εκποιήσει περιουσιακά του στοιχεία σε ύψος 25 δις!!

Όλο αυτό το τεράστιο κόστος και για ανακεφαλαιοποίηση αλλα και η μείωση του ΑΕΠ λόγω του κλεισίματος των τραπεζών, μας ήρθε στα κεφάλια όταν μια “όμορφη βραδια” ο κύριος Τσίπρας και οι γύρω αυτού σαλτιμπάγκοι αποφάσισαν να πάνε τον εκβιασμό στα άκρα και να κάνουν δημοψήφισμα, χωρίς να περιμένουν όπως δήλωσε ο ίδιος ο κύριος Τσίπρας να τους κλείσουν τις τράπεζες οι κακοί ξένοι.

Είναι αλήθεια όμως ότι δεν το περίμεναν; Στην ίδια συνέντευξη ο κύριος Τσίπρας όταν δικαιολογιόνταν γιατί παρήγγειλε έκθεση για το πως πάμε στην δραχμή, ανέφερε ότι το έκανε γιατί έβλεπε ότι τον Μάρτιο ή τον Απρίλιο (δεν θυμόταν ακριβώς λόγω των …. πολλών ετών που έχουν μεσολαβήσει) “πάνε να του κλείσουν τις τράπεζες”!

Σε άλλη συνέντευξη, ο κύριος Βαρουφάκης αυτή την φορά, αναφέρει ότι ο Νταϊσενμπλουμ του το είχε πει ρητά, “ή μνημόνιο ή σας κλείνουμε τις τράπεζες”. Μιλάμε λοιπόν για προσχεδιασμένο έγκλημα, με κόστος δεκάδες δις και δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας, συνειδητό και προμελετημένο για το οποίο υπάρχει σαφής ποινική ευθύνη.